ugrás a tartalomhoz

WebMathematics Interactive

Török Gábor · 2004. Dec. 28. (K), 17.50
Megjelent az 1.0.0pre6-os, közel végleges kiadása a magyar fejlesztésű, web alapú interaktív matematikai szoftvernek. A szoftver érdekessége, hogy egy letisztult, teljesen webes felülettel rendelkezik, mely egyrészt eszközéül (függvényábrázolás, határérték számítás, differenciálás, integrálás, stb.), másrészt tesztkörnyezetéül (különféle matematikai tesztek) szolgálhat a felsőoktatásban tanulóknak.

"A WebMathematics Interactive (WMI) egy olyan szoftver, amely az egyetemi, főiskolai hallgatók és középiskolás diákok széles köre számára teszi lehetővé matematikai jellegű feladatok gyakorlását, a feladatmegoldások végeredményeinek ellenőrzését és az aktuális tudásszint felmérését. A felhasználónak a szoftver használatához csak internet-hozzáférésre és egy internet-böngészőre van szüksége."
 
1

MathML-el igazan erdekes lett

Anonymous · 2004. Dec. 28. (K), 18.22
MathML-el igazan erdekes lett volna :D)
2

A MathML-t sajnos a böngészők többsége (még) nem támogat

Anonymous · 2004. Dec. 29. (Sze), 11.15
A MathML szép kezdeményezés, el is kezdtünk dolgozni rajta, de sajnos nem jött be, mert a legismertebb böngészők alapból nem támogatják (egy oktatási rendszert a böngészők többségének alapból kell tudni bemutatni). Így maradt a grafikus képletmegjelenítés.

Üdv., Kovács Zoltán (fejlesztő)
3

sztem mégis lehetett volna

connor · 2004. Dec. 29. (Sze), 21.23
Gondolom megvizsgáltátok alaposan a lehetőségeket és az alapján hoztátok meg a döntést, de sztem megoldható lett volna. Ugyan nem tudom hogyan működik a rendszer, de az nem járható út hogy a mathml tag-jeit dolgozza fel a program ami a képet generálja és ha a user úgy dönt, hogy ő meg tudja jeleníteni a mathml-t akkor rögtön a mathml kódot dobja ki? (ugyan így a grafikonoknál svg-vel)

--
connor
4

Egy ezrelék

Bártházi András · 2004. Dec. 30. (Cs), 00.58
Persze, lehet a felhasználók egy ezrelékének munkát végezni, csak nem érdemes... :)

-boogie-
5

Nem biztos hogy egy ezrelék.

connor · 2004. Dec. 30. (Cs), 11.12
Nem biztos hogy egy ezrelék. A fox pl a alapból támogatja a mathml-t. Egyedül az svg nincs benne. Ezen kívül vannak letölthető kiegészítések az IEhez is ami képes megjeleníteni a mathml-t. A linux az oo-al meg alapból hozza.

--
connor
6

Firefox

Bártházi András · 2004. Dec. 30. (Cs), 11.45
A Firefoxban valóban benne van a MathML, de bugos, legalábbis nálam UHU-Linux alaptelepítésben, plusz Firefox 1.0 hibásan jelenik meg a következő oldal:

http://www.w3.org/Math/testsuite/testsuite/Presentation/GeneralLayout/msqrt-mroot/mrootSscriptlevel4.xml

Az SVG nincs benne, ahogy írod. Az Explorerben megy egyik se. Lehet tehát választani: vagy Firefox alatt működnek a képletek néha rosszul, vagy a felhasználót rákényszeríted egy kiegészítő, vagy egy teljes alkalmazás letöltésére, vagy megy minden grafikus böngészőben jól a dolog. Mond, te mit választanál? :)

Én egyértelműen a képes megjelenítést... :) A letöltéssel ráadásul az a probléma, hogy egyrészt nem biztos, hogy a felhasználónak van rá lehetősége (pl. internet kávézó, vagy nem telepíthet egyáltalán), másrészt meg ha le kell töltenie valamit, akkor miért pont egy böngészőkiegészítőt töltsön le, miért ne egy kész programot?

Olyan felhasználó, akinek alapból fennt lenne mind a MathML, mind az SVG, szerintem kevesebb, mint egy ezrelék van, erre gondoltam, amikor ezt a számot mondtam. Ha egy átlagos felhasználó odamegy az oldalra, látja, hogy nem működik, hát, nem tudom, hogy le fog-e a matematika szépségéért tölteni külön dolgokat, hogy megnézhesse, hogy mi van az oldalon.

Szerintem. :)

-boogie-
7

Lehet. De akit ez érint/érd

connor · 2004. Dec. 31. (P), 00.36
Lehet. De akit ez érint/érdekel az úgy is használ valamilyen megoldást, IE kiegészítés stb. (és most nem a fejlesztőkre gondoltam hanem az oldal célközönségére a NAAAAGY matematikusokra ;)
A jönö viszont mindenféleképpen ez úgyhogy én azért nem dobtam volna el olyan gyorsan azt a mathml-t. (mégha csak a "rendszermag" használja is és a látogató semmit sem lát belőle)

--
connor
8

MathML IE

Anonymous · 2005. Nov. 8. (K), 10.38
Az IE-hez ott a MathPlayer kiegészítés, azzal megy.