ugrás a tartalomhoz

Apró változások a Weblaboron

Bártházi András · 2004. Dec. 23. (Cs), 23.04
Az utóbbi héten két, elsőre talán nem feltűnő, talán csak a "hard-core" felhasználóink által észrevehető változás is történt oldalainkon. Az egyik a keresőnk rendberakása volt, míg a másik a blogmarkok terén történt.

A keresőnk már elég régóta különböző problémákkal küzdött: nem a teljes tartalomban keresett, rosszul jelenített meg egyes tartalmakat, stb. Ezeknek a hibáknak egy része a MnogoSearch különböző (kisebb) hibáiból, illetve dokumentálatlanságából adódott. Induláskor a döntésünk az volt, hogy a MnogoSearch fele tartalmainkat iso-8859-2 kódolással prezentáljuk, aminek az eredménye az volt, hogy többször kellett kódolni, dekódolni a külöböző kódolások között (a Drupalban utf-8 kódolást használunk). A levelezőlisták archívumában is különféle kódolással (HTML entity-k, base64, qouted kódolások) szerepelnek a levelek, s anno ezek dekódolására sem fordítottunk hangsúlyt.

A hétvégén a szerverre felkerült a legfrissebb Mnogosearch, ezáltal a keresések egy kicsit gyorsabbá váltak. Átállítottam a rendszert UTF-8-ra, így egyedül a levlisták archívumát kellett UTF-8-ra kódolni, a többi helyen viszont nagyobb kódrészletektől szabadulhattunk meg.

A levelezőlisták területén aztán számos trükköt bevetettem: így egy levélből immáron kikerülnek a megszólítások, aláírások (persze csak az általánosak, ha valaki nem szabványosan ír alá, vagy nem a 5-6 leggyakoribb köszönési módot használja, akkor nem :), a különféle idézetek, s így csak a valódi tartalma kerül leindexelére, ezáltal lehetővé téve a jobb és célzottabb találatokat (egy kereséskor ha egy 10-20 levélből álló beszélgetésről van szó, s mindegyikben beidéznek az elsőből egy kulcsmondatot, akkor így csak az első levelet kapjuk vissza). A levelek tárgyából kikerül a lista jelzése, ha egy hosszabb beszélgetésről van szó, akkor belekerülnek az egymásra mutató linkek (így erősítve azokat, melyekre többen válaszolnak, stb.). A leggyakoribb levél kódolások is immár dekódolásra kerülnek, így amelyik levelet egy webes programból írtak, s különböző HTML entity-k (pl. valamiért á) szerepelnek benne, az is immár helyesen kerül leindexelésre.

A Weblabor tartalmaknál ilyen trükkökre nem volt szükség, a legfontosabb az volt, hogy minden tartalmat pontosan és minden paraméterével együtt kapjon meg az indexelő. A linkeknél, fórum bejegyzéseknél és a szavazásoknál került sor apróbb problémák kijavítására.

Magán az indexelésen is kellett javítani, a korábbi e kérdéskörben feltett kérdésünk eredményei szerint próbáltam meg súlyozni a különböző tartalmakat, s indexelésüket. Ezen a téren lehet majd még fejlődni, ez egy jövőbeli fejlesztés során várható. A MnogoSearch nem túl részletes dokumentációjának köszönhetően az indexelés terén a Weblabor tartalmaknál félreértettem pár beállítási lehetőséget, s ennek kapcsán nem működött a tartalmak kategorizálása sem. Ezt korábban extra kódokkal, URL alapján történő kereséssel sikerült kikerülni, a helyes beállítás következtében viszont ez is sokat egyszerűsödött.

A végeredmény egy sokkal jobban használható kereső, bízunk benne, hogy megnyeri majd olvasóink tetszését.

A másik változás korántsem volt ilyen nagy munkával járó, de talán a komfortérzetet jelentősen növelni tudja. A blogmarkok esetén eddig a linkre történő kattintás nélkül nem lehetett tudni, hova visz a link: hiszen .../linkek/latogatas/szám formátumú volt, mely azt tette lehetővé, hogy figyeljük, egy linkre mennyien kattintanak. Ez nekünk jó volt, a látogatóinknak nem. A link megmaradt ilyennek, viszont a státuszsorban egy windows.status beállításnak köszönhetően immáron megjelenik a céllink is, francia idézőjelek között (ezzel jelezve: a cél ez, de egy kis kerülőúton jutunk el oda).

Ezek mellett a változások mellett a versenyünk indulásának köszönhetően számos, az eddigi beküldéseket meghaladó tartalommennyiséget kaptunk, így úgy érzem, hogy nagyon jókat olvashattunk. Az ünnepek közeledtével egy kicsit vissza fogunk vonulni, s erőt gyűjtünk a következő évre: nagy terveink vannak. De erről majd később... Az eddigi beküldőknek ezúton is megköszönném a részvételt, s bízom benne: a továbbiakban is részt fognak venni a közös tartalom gyarapításban.
 
1

Szupi :)

c · 2004. Dec. 24. (P), 05.08
A blogmark oldalon sztem jó lenne kiriírni a "cél" url-t is valahova, még ha nem is kattintható módon.
[http://weblabor.hu/linkek/kategoria/149]

Egyébként a fenti oldalon nekem a MF a "Friss blogmarkok" boxban az URL-t jelz ki a status sorban, de a középső felsorolás nem, ott most is ilyen linkek jelennek meg:
http://weblabor.hu/linkek/4970
ill.
http://weblabor.hu/linkek/latogatas/4970
2

Blogmarkok

Bártházi András · 2004. Dec. 24. (P), 11.21
A blogmark oldalt értem, meg fogjuk nézni. Az "MF" a Firefox? Mit értesz "középső felsorolás" alatt?

-boogie-
3

kozepso felsorolas :))

ashnur · 2004. Dec. 24. (P), 21.39
szoval van a tartalom resz es jobb oldalt a boxok ... a boxban megjelenik a status barban a cel url mig ha a blogmark oldalan vagyok, ahol olvashatom a kis megjegyzest, valamit hozza lehet szolni a blogmarkhoz vagy annak temajahoz az ott levo latogatas link :hover eseten sem mutat mast a statusbarban sem es mashol sem mint ezelott :)

bocsi ha nem lett ertheto, karacsonyi hangulat van, melozom ezerrel :}