ugrás a tartalomhoz

Az eddigi legdrágább nyílt forrású szoftver hirdetés: Firefox a NY Timesban

Bártházi András · 2004. Dec. 16. (Cs), 21.14
A mai napon jelent meg az eddigi legdrágább, nyílt forráskódú szoftvert hirdető reklám: a Firefox böngésző két oldalas hirdetése a New York Times-ban. A hirdetés megjelenését közösségi összefogás és felajánlások tették lehetővé.

Firefox hirdetés a New York Timesban


A fekete-fehér, két oldalas hirdetéshez az összeg kis adományokból jött létre, s az adományozók ezért cserébe szerepelhetnek is a reklámban: mind a tízezer körüli adományozó neve olvasható méretben felkerült rá. A nevek kezelése nem volt túl egyszerű: ezres nagyságrendben voltak, akik hibásan adták meg adataikat. Ezeket az utolsó napokban is javították (érdekesség, hogy egy név javítása 15 percnyi számítást igényelt a PDF komplexitása miatt), de pár hiba így is becsúszott a legfrissebb hírek szerint (nevek elő- és utótagjának felcserélése). Ezekért az Alapítvány egy javított, dedikált poszterrel kér bocsánatot.

A Mozilla Alapítvány, konkrétabban a SpreadFirefox.com közösségi oldal sikere megmutatta, hogy milyen erők rejtőznek a szabad szoftverekben. A jövőben biztosan nem fognak gomba mód megszaporodni az ilyen jellegű hirdetések, de a szervezők lelkesítésből minden bizonnyal példát mutattak. Nem csak a hirdetés, hanem maga az is példa értékű lehet, hogy egy non-profit, nyílt forráskódú szoftver készítő Alapítványt, kevés fizetett és sok önkéntes fejlesztővel idáig tudott eljutni, s e mellett maga a Firefox is erőteljes terjedésnek indult az utóbbi időben (olyan 5% lehet a részesedése, az 1.0-s verzióból több, mint 11 millió letöltést regisztráltak). Ez a lépés minden bizonnyal feladja a leckét azok számára, akik eddig a zárt forráskódot tartották az egyetlen működő útnak.

A hír beküldéséért köszönet Jano-nak!
 
1

mekkora a lapformátuma a nyt

Anonymous · 2004. Dec. 18. (Szo), 00.34
mekkora a lapformátuma a nyt-nak?
2

B4?

Bártházi András · 2004. Dec. 18. (Szo), 10.05
Valószínűsítem, hogy egy lapja B4-es, illetve ahhoz hasonló nagyságú (de arrafele az arányok tutira mások).

-boogie-
3

nem nagyobb?

Őry Máté · 2004. Dec. 18. (Szo), 14.19
Én valamiért ilyen lepedős újságnak gondoltam..
De biztos igazad van..
Maat
Utánanéztem kicsit: 13×21 inches egy oldal (legalábbis a pdf akkora), tehát egy lap 26*21
13×21"= 330×533
tehát a b3-nál kicsit nagyobb egy oldal, és a lap ~b2-es.
7

Lapméret

Anonymous · 2004. Dec. 26. (V), 09.22
A B4-nél tutira nagyobb! Csak Európában vannak ilyen kis újságok és magazinok, szerintem a NYT igazi kávéházi nagyágyú. (bár még nem láttam, csak összehajtva :-)
A lényeg inkább a felajánlók neve, hihetetlen jó "reklámhúzás", nagyon jól szemlélteti, hogy itt nem egy "nagy cég" zsebpénzéről van szó, hanem igazi felhasználói elégedettségről, melyért még pénzt is áldoznak. Ez egy egészen új marketing-modell, ha belegondoltok.
Ti mikor adnátok pénzt egy M$ progi hirdetésére??? :-D
8

soha.

bbalint · 2004. Dec. 26. (V), 13.04
amikor elkezdik kijavítani az összes hibát az összes termékükben... vagy ha csinálnak egy böngészőt,
4

PDF

Mocsnik Norbert · 2004. Dec. 19. (V), 17.37
Akinek még nem volt szerencséje hozzá, a Mozilla ftp szerverén megtekintheti a hirdetést PDF formátumban. Néhány magyar név is feltűnik az adakozók között.
5

poszter ingyé'

Őry Máté · 2004. Dec. 20. (H), 00.31
Én is megtaláltam, igaz http-n. Ki is fogom nyomtatni 2db a4-re, és kirakom a szobámba :)
Maat
6

Nem mondod

sajt · 2004. Dec. 20. (H), 12.13
Nem mondod, hogy végigolvastad... És kik azok?