ugrás a tartalomhoz

NJSZT-WFSZ: tartalombeküldő versenyt hirdetünk

Bártházi András · 2004. Dec. 14. (K), 15.18
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya a tavalyi sikerre tekintettel ezúttal meghirdeti második tartalombeküldő versenyét. A verseny a Szakosztály hivatalos lapján, a Weblaboron kerül megrendezésre. A tavalyi versenyhez képest céljaink nem változtak: a hazai webfejlesztőket, közösséget szeretnénk minél több minőségi, szakmai ismereteik bővülését, munkájuk elősegítését szolgáló tartalommal ellátni. A verseny keretében kérjük, hogy küldjetek be minél több minőségi hírt, cikket, könyvajánlót, blogmarkot, FAQ anyagot, melyek a webfejlesztés témakörhöz kapcsolódnak! A díjak idén sem maradnak el. Íme a szabályok:

Pontozási rendszer

A beküldött anyagokat pontozzuk, a pontozás szerint a beküldők között sorrendet fogunk felállítani. A következő pontozási rendszert állítottuk össze:

1 blogmark:     2 pont
1 hír:          10 pont
1 könyvajánló:  13 pont
1 cikk:         120 pont
1 FAQ:          5 pont/kérdés-válasz
Csak a megjelent, vagy későbbi megjelenésre elfogadott tartalmakat pontozzuk. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy ha nem illik az oldal témakörébe, vagy a kellő minőséget nem éri el egy tartalom, akkor szerkessze, vagy elutasítsa. Amennyiben egy tartalom komolyabb szerkesztést igényel, a szerkesztőség az érte adott pontokat csökkentheti. Ezen korlátozásokkal együtt a szerkesztőség törekszik arra, hogy mindenkinek a fenti táblázat szerinti pontszámokat adja. Hosszabb anyagok (cikkek, FAQ gyűjtemények) esetén egy előzetes egyeztetést - esetleges ütközések elkerülése, továbbá tartalmi egyeztetés miatt - mindenképpen javasolunk!

A Weblabor felhasználók - adataik között - bármikor megtekinthetik aktuális pontszámukat. Névtelenül beküldött anyagokat nem tudunk pontozni.

Minőségi követelmények

Általánosan elmondható, hogy a beküldött tartalomnak kapcsolódnia kell a webfejlesztéshez, illetve oldalunk témáihoz valamilyen formában. Cél, hogy minél kevesebb helyesírási hibát tartalmazzon, legyen ékezetes, jól fogalmazott. Elvárjuk, hogy korrekt megközelítést alkalmazzon, több eszköz, téma, stb. bemutatásakor ne legyen elfogult.

A blogmarkokhoz az eredeti címen kívül egy egy mondatos magyar leírást várunk, mely utal a mutatott oldal tartalmára.

A hírek esetében legalább 2-4 bekezdésnyi (legalább 1.000 karakter) szöveget várunk. A hosszabb híreket rugalmasan kezeljük, így két hírnyi pontot is adhatunk rá.

A könyvajánlóknak legalább 4-5 bekezdésből (legalább 1.700 karakter) kell állnia, s a könyv összes fejezetéről kell információkat tartalmaznia.

A cikkek 6.000 - 15.000 karakteresek legyenek.

A FAQ-ok esetében jó kérdéseket, legalább három-négy bekezdésnyi válaszokat várunk, az éppen aktuális kérdés függvényében. Formátumuk: kérdés címe, probléma leírása egy bekezdésben, megoldás kifejtése legalább két bekezdésben (legalább 600 karakterben). A karakterszámot rugalmasan, a teljes FAQ anyagra tekintettel kezeljük, de irányelvként ezek a mennyiségek szolgálhatnak. Egy FAQ anyagot akkor tudunk elfogadni, ha legalább 20 kérdés-válasz párt tartalmaz egy témakörben. Amennyiben egy FAQ hossza átlagosan is meghaladja az itt bemutatott bekezdés és karakterszámokat, több pontot is tudunk adni.

Általánosan elmondható, hogy a minőséget nem csak a karakterek és bekezdések száma határozza meg, a fentiek tehát csak (fontos) irányelvek.

Határidők

A verseny a kihirdetésétől február 28-ig tart. A rendezők fenntartják a lehetőségét a határidő megváltoztatásának a verseny sikerességének függvényében. A beküldött tartalmakat a szerkesztőségi értékelés után egyből pontozzuk, s ezt a pontot a beküldő adatai között egyből megtekinthetővé tesszük.

Díjak

Ahogy a korábbi versenyünk esetében is, most is úgy érezzük, hogy a szakmai közösség előtt történő megjelenési, megmérettetési lehetőség már maga tapasztalatokat, előnyt jelent az indulók számára. Ezen felül a résztvevőket a következő ajándékokkal tudjuk motiválni:

1) helyezett:
10.000 Ft értékben könyv (lásd támogatóink)
1 db 256MB USB pendrive
1 db 6000 Ft értékű tárhelykereső.hu egyenlegfeltöltés
1 domain regisztráció
1 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel
1 Weblabor póló
1 PHP Konferencia bögre

2) helyezett:
5.000 Ft értékben könyv
1 db 128MB USB pendrive
1 db 6000 Ft értékű tárhelykereső.hu egyenlegfeltöltés
1 domain regisztráció
1 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel
1 Weblabor póló
1 PHP Konferencia bögre

3) helyezett:
5.000 Ft értékben könyv
1 db 6000 Ft értékű tárhelykereső.hu egyenlegfeltöltés
1 domain regisztráció
1 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel
1 Weblabor póló
1 PHP Konferencia bögre

4-5) helyezett:
1 db 6000 Ft értékű tárhelykereső.hu egyenlegfeltöltés
1 domain regisztráció
1 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel
1 Weblabor póló
1 PHP Konferencia bögre

6-10) helyezett:
1 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel
1 Weblabor póló

Támogatóink:

Tárhelykereső.hu
20.000 Ft értékben könyv a Sunbooks.hu kínálatából
5 db domain regisztráció
5 db 6000 Ft értékű egyenlegfeltöltési lehetőség a tárhelykereső oldalán

PHPHost.hu
2 db USB pendrive

Wish Internet Consulting
10 db 100 MB-os tárhely SVN hozzáférési lehetőséggel (fejlesztéshez, e-mail értesítéssel), fél évre

Weblabor Klub
10 db Weblabor póló

NJSZT-WFSZ
5 db PHP Konferencia bögre

További támogatókat szívesen fogadunk! Különdíjak felajánlására is lehetőség van.

Csapatok indulása

A versenyben csapatok is indulhatnak (egy FAQ gyűjtemény összeállítása például csapatban is történhet), ezt az első tartalom beküldésekor jelezni kérjük. A csapattagok pontszámát végig külön tartjuk nyilván, de az értékelésbe - amennyiben kérik - együtt is számíthatóak. Ekkor a díjak nem változnak, s a csapattagok között oszlanak meg.

Beküldés

A tartalmak beküldését a Weblabor erre szolgáló felületén tudjuk fogadni. Ez alól a cikkek és FAQ gyűjtemények kivételt képeznek, ebben az esetben OpenOffice által olvasható, vagy böngészőben megtekinthető, formázásoktól mentes (értsd: csak címsor és paragrafus elemeket, illusztrációkat tartalmazó) tartalmat várunk.

Indulók

A versenyben a Weblabor szerkesztőségi tagjain kívül bárki indulhat. A tárgynyeremények díjmentes postázását Magyarországon belül tudjuk vállalni.

További információk

A versennyel kapcsolatos felmerülő további információkat a Weblaboron fogjuk közzétenni. Az esetleges kérdéseket szívesen vesszük, mind itt, hozzászólás formájában, mind pedig levélben, az info##kukac##weblabor.hu címen.
 
1

elgepel és

bbalint · 2004. Dec. 14. (K), 17.09
tartalomküldő verseny hirdetünk!?
2

Javítottam

Bártházi András · 2004. Dec. 14. (K), 17.22
Ez legyen a legnagyobb elgépelés! :)

-boogie-
3

póló

Dohány Tamás · 2004. Dec. 14. (K), 21.26
Versenyen kívül nem lehet weblaboros pólóhoz jutni?

[ dtamas ]
4

olyat én is szeretnék

Anonymous · 2004. Dec. 14. (K), 22.44
olyat én is szeretnék
5

Lehet majd

Bártházi András · 2004. Dec. 14. (K), 22.45
Biztos lehet majd, egyelőre még nincs kitalálva, hogy hogyan, mennyiért. Ha jól megnézed, a Weblabor Klub ajánlotta fel az ajándékot. ;) A Klub megjelenésével várható, hogy lesz erre is lehetőség.

-boogie-
6

Jo otlet

Hegi · 2004. Dec. 15. (Sze), 00.12
Ezt a kezdemenyezest nagyon jo otletnek tartom,minden elismeresem.
Engem oszinten ket dolog vonz igazan,a konyvutalvany es a bogre,de a domain regisztracio es egy pendrive is jol jonne :)
Valoszinuleg en is beszallok,amugyis gondolkodam mar hogy valami cikket gyartok.

//Hegi
7

előre meghatározott pontszámok? & FAQ

T.G · 2004. Dec. 15. (Sze), 01.21
Az ötlet tényleg remek... én tavaly nagyon örültem a pólóknak. :)

Két kérdés:
Biztos, hogy szerencsés dolog az előre meghatározott pontszám?
Már eddig is született több cikk, mely... khmmm... (negatív példát nem írok:)
Ellenben volt néhány nagyon dicséretes hír:
http://weblabor.hu/hirek/20041207/thunderbird10
http://weblabor.hu/hirek/20040628/eclipse30
...
Rossz lenne, ha megszaporodnának a kevésbé jó cikkek.

Volt már róla szó, hogy készül egy FAQ, csak még annyira béta, hogy nem publikus... azóta sem lett publikus? vagy lemaradtam? Szerintem könnyebb lenne úgy bővíteni, ha már néhány példa fent lenne.
8

Minőség

Bártházi András · 2004. Dec. 15. (Sze), 08.47
A minőség nehezen megfogható dolog, ha megnézed a kiírást, elég hosszan foglalkoztunk vele... :) Természetesen a legfontosabb számunkra is, hogy minél jobb tartalmakat kapjunk. Rossz cikket nem tudnék mondani, inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak, amik nagyon jól sikerültek, s vannak, amik átlagosan. Ezt nem a diplomácia mondatja velem - hidd el, egy rossz cikket nem fogunk beengedni a mezőnybe.

A dicséretet magamra is veszem, köszönöm, pont mind a két hírt én írtam. :) A versenykiírás kb. ilyen hírekről szól, amikor megemlíti, hogy hosszabb híreket duplán is számolhatunk. Szívesen veszünk hosszabb, elemző jellegűeket is, mint amilyen Gobáé volt nemrég a trendekkel kapcsolatosan (persze ezt a témát már lelőtte ő). Azt is írtuk, ha át kell szerkesztenünk egy tartalmat, akkor fenntartjuk a lehetőségét, hogy kevesebb pontot adjunk. A kérdésedre tehát a válasz: ezek a pontok eléggé rugalmasak tudnak lenni, viszont biztosítják az összehasonlíthatóságot és tervezhetőséget, s nekünk is kiindulási alapot jelentenek.

Összefoglalva: mi is azt szeretnénk, ha jó tartalmakat kapnánk! :)

---

A FAQ-ot nem szeretnénk kitenni "üresen", s egyelőre nincs időnk egy két példát sem bemutatni. De lehet, hogy irányadásként tényleg jó lenne, ha lenne pár. Egy ilyennel megpróbálunk majd szolgálni. Irányadásként ezt meg lehet nézni: http://www.barthazi.hu/tips/, de ez még csak egy vázlata volt annak, amire régebben gondoltam. Se stílusban (a Perl tippek itt tegezősek, szemben az általunk preferált többes szám első személlyel), se szerkezetben (itt csak egy kérdés-válasz pár van, szemben a kiírással, ahol még a kérdést kifejtő problémaleírást is várnánk).

A problémaleírásra egy példa:

Hogyan állíthatom be, hogy egy oldalnak ne legyen margója?

Problémaleírás: Egy oldal megjelenési terve sokszor megköveteli, hogy ne hagyjunk margót az oldal szélén, főként olyan fejlécek esetén, melyeknek teljes szélességűnek kell lennie.

Megoldás: És itt ki lehet fejteni pár bekezdésben, hogy hogyan lehet levenni egy oldal margóját CSS-ben, s miért pont így kell csinálni, mi mit jelent. Azaz sohasem egy egyszavas választ várunk, hanem egy részletesebben kifejtett, a választ - amennyire lehet - indokló leírást.

Szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy az ebben a példában bemutatott CSS kérdést, vagy a link mögött levő PHP kérdéseket nem tartjuk túl bonyolultnak, ennél bonyolultabbakat is várunk. Ezzel együtt viszont az ilyen egyszerű kérdéseket is fontosnak tartjuk, hogy megjelenjenek. Ideálisnak azt tartanánk, ha egy összeállításban mind bonyolult, mind egyszerű témák jönnének. Ebben az esetben azt is preferáljuk, ha három-hat ember összeáll, ötletel egymással a kérdések terén, s közösen küldenek nekünk egy teljes FAQ-ot, akár 50-60 kérdéssel is (de lehet tőlem 100 is!). Szóval egy amolyan mini projektet alkotnak.

-boogie-
9

A dicséret...

T.G · 2004. Dec. 15. (Sze), 23.37
Én is pont azon nevettem, hogy a két kiválasztott hír egy személytől származik, a hír hatására ismertem meg az Eclipset és kezdtem el használni (mostmár én is nagy fan lettem:), ugyanígy a Thunderbird-et is a hír hatására telepítettem fel, és néztem meg! (valószínű át is állok rá)
Tehát nemcsak azért volt jó a hír, mert kellően részletes, hanem (nálam) elérte azt a hatást, amit gondolom szerettél volna... :)
10

aktivitas

Jano · 2004. Dec. 22. (Sze), 10.48
Amiota a tartalombekuldo verseny meg lett hirdetve, Goba aktivabb mint valaha. Lelovi osszes jo hirt gyorsan :)

Persze lehet csak ugyanazokat az oldalakat latogatjuk...
11

Én nem így látom

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 22. (Sze), 13.17
Voltam már ennél sokkal aktívabb... De nem szeretnék senkinek az útjába állni. :))
12

nem szándékozom versenyezni

Fekete Ferenc GDA · 2005. Jan. 11. (K), 20.04
nem szándékozom versenyezni, de feltűnt,h a blogmark-ért csak 1 pontot kaptam, pedig a táblázat szerint 2őt ér:) Végülis nem baj, legfeljebb majd többet küldök:) mindenesetre jeleztem.
13

ha szerkeszteni kell kevesebbet er

Jano · 2005. Jan. 11. (K), 20.42
Hello!

Lehet hogy hozza kellett nyulniuk, atirni, javitani rajta egy picit ezert nem kaptad meg a teljes pontszamot, nekem is volt ilyen.
15

nem csak a szerkesztés

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 11. (K), 22.07
Unjunk a böngészőharcot, legalábbis én már nagyon, az IE hibákat, meg a "Firefox a legjobb" blog bejegyzéseket, meg webhelyeket. Linuxot és Firefoxot használok különben, de azért már unom. Ezért én nem fogok két pontot adni a sokadik megtalált IE hibára, vagy egy újabb "a firefox a tuti" oldalra. Ha egyáltalán adok rá pontot, ha egyáltalán engedem megjelenni :)
16

Most akkor hogy van?

sajt · 2005. Jan. 12. (Sze), 12.22
Nem az van, hogy egy blogmark az 2 pont? Vagy a szabaly az, hogy te mondod meg mi a szabaly? Masik, jo lenne, ha tudna az ember fia, hogy miert nem kerult be a blogmark-ja. Esetleg lehetne ugy is pontozni a blogmarkokat, hogy hanyszor neztek meg. De ez a tobbire is igaz lehet.
17

Lásd fent

Bártházi András · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.13
Idézek:

Általánosan elmondható, hogy a beküldött tartalomnak kapcsolódnia kell a webfejlesztéshez, illetve oldalunk témáihoz valamilyen formában. Cél, hogy minél kevesebb helyesírási hibát tartalmazzon, legyen ékezetes, jól fogalmazott. Elvárjuk, hogy korrekt megközelítést alkalmazzon, több eszköz, téma, stb. bemutatásakor ne legyen elfogult.

Általánosan elmondható, hogy a minőséget nem csak a karakterek és bekezdések száma határozza meg, a fentiek tehát csak (fontos) irányelvek.

A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy ha nem illik az oldal témakörébe, vagy a kellő minőséget nem éri el egy tartalom, akkor szerkessze, vagy elutasítsa. Amennyiben egy tartalom komolyabb szerkesztést igényel, a szerkesztőség az érte adott pontokat csökkentheti. Ezen korlátozásokkal együtt a szerkesztőség törekszik arra, hogy mindenkinek a fenti táblázat szerinti pontszámokat adja.


Nem fogunk megjeleníteni offtopic hírt (tudjuk korábban volt már rá példa, és minden bizonnyal a jövőben is lesz, de igyekszünk minimalizálni ezt), olyan hírt, ami már többször megjelent oldalunkon, ami elfogult ("az IE gagyi", épp felfedeztek benne egy hibát, a "Firefox király", és ezt épp valahol leírták). Szeretnénk amennyire lehet objektívek lenni. A flamere alkalmas híreket meghagyjuk más újságoknak.

A visszautasításról részemről igyekszem levelet írni az illetőnek, de ebben az esetben kérlek figyeljen oda mindenki, hogy a megadott e-mail címe olyan legyen, amit olvas is - és kérem válaszoljon: akkor nem fogok irogatni, ha nem látom, hogy olvassa is valaki).

A flame-en jól elvitatkozik mindenki, nyilván azt nézik meg legtöbben. A látogatosság ennek kapcsán nem mindig egy igazán alkalmas eszköz a minőség mérésére.

Összefoglalva: a szerkesztőség szubjektív értékelésnek veti alá a beküldött anyagokat, s előfordulhat, hogy visszatart egyet.

-boogie-
22

Ok

sajt · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.41
Értem, én nem olvastam el rendesen.
14

Hír volt

Bártházi András · 2005. Jan. 11. (K), 20.54
Egy hírt küldtél be (ha jól emlékszem két mondatból állót), abból csináltam blogmarkot. Egyrészt a szerkesztésért (rosszul is volt fordítva: nem 6 hibát, hanem az MSIE 6-ban találtak hibákat), másrészt pedig a blogmark tartalmáért adtam csak 1 pontot.

-boogie-
21

igen, "hír"-t ,de igazából

Fekete Ferenc GDA · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.39
igen, "hír"-t ,de igazából egyébként is blogmarknak szántam, csak nem volt olyan kategória megnevezés. És én nem problémázon azon,h kevesebb pontot kaptam, csak megkérdezte,h miért. Ez votl auz első,amit beküldtem, valószínűleg ezért a félreértés. Köszönöm a válaszodat.

ferenc
23

blogmark bekuldes howto

Jano · 2005. Jan. 12. (Sze), 14.09
Szia!

Blogmarkot ugy tudsz bekuldeni ha berakod (behuzod) ezt a linket (wl blogmark) a bookmarkok koze es rakatintasz. Ekkor megjelenik egymas utan 2 szoveg mezo. Egyikbe a blogmark cimet, masikba 1 soros leiras.

(Hogy elfogadja a drupal atirtam getElementsByTagName('head').item(0) -ra a getElementsByTagName('head')[0] reszt. remelem mukodik igy is)
24

Beküldés

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 12. (Sze), 15.20
De erről (is) részletes információ van a tartalom beküldés oldalunkon.
18

versenyen kivul

kmm · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.18
es nem lehet a versenyen kivul kuldeni be a dolgokat?
mert en nem szeretem ha poontoznak :-)

--
üdv: kmm...
19

SVN account

Bártházi András · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.26
Szívesen adunk egy SVN account-ot, s ha megvalósítod a funckiót, megoldható. :)

-boogie-
20

drupal

kmm · 2005. Jan. 12. (Sze), 13.30
Sajnos még nem ismerem a drupalt :-(
de azert koszi!

--
üdv: kmm...
25

február 29?

gerzson · 2005. Feb. 9. (Sze), 10.30
A legközelebbi február 29. 2008-ban lesz, addig nem osztjátok ki a díjakat? ;)
26

De, de

Bártházi András · 2005. Feb. 9. (Sze), 10.35
Ez egy elírás, mindjárt javítom. A versenyt várhatóan egy héttel meghosszabbítjuk, a beküldési határidő március 6. lesz. Az eredményhirdetést a PHP Konferencián fogjuk megtenni (persze ha valaki nem tud eljönni, nem kerül hátrányba).

Tegyék meg tétjeiket.

-boogie-
27

Verseny határidő, eredményhirdetés

Bártházi András · 2005. Feb. 25. (P), 16.16
A verseny új határideje március 6. 23:59, eredményhirdetést pedig a PHP Konferencián, március 12.-n, 17:00-kor tartjuk. További infók: Verseny hosszabbítás és helyzetjelentés III.

-boogie-