ugrás a tartalomhoz

Terjedőben a "gazdag" web alkalmazások

Bártházi András · 2004. Dec. 13. (H), 01.28
Egyre több helyen találkozni olyan megoldásokkal, ahol egy beviteli mezőt Javascript segítségével támogatnak meg, a potenciális lehetőségeket, keresés találati listáját, vagy egyéb információt felkínálva, nem beszélve más hasznos Javascript finomságokról. A Javascript imidzsváltáson megy keresztül, kezd a csiricsáré izgő-mozgó megoldások felől a valódi használatot javító funkciókiegészítő eszközzé válni. A következőkben egy rövid áttekintés olvasható az utóbbi időszak történéseiről.

Hogy hol kezdődik a történet, nehéz lenne megmondani. Nyilván évekkel ezelőttre nyúlik vissza, több éve magam is kísérleteztem beviteli mezők funkcionalitásának kiterjesztésével, bár akkor még nem jutott eszembe, hogy például élő kapcsolatot is lehetne közben kialakítani a szerverrel, vagy az, hogy egy robosztusabb kódot írjak, mely mást is lehetővé tesz (bár régi álmom egy kódszínezésre képes online szerkesztő). Az első összetett, Javascriptre épülő program, mely nem csak érdekesség volt, hanem valódi eszközzé nőtte ki magát, az az Internet Explorerben megvalósított HTML szerkesztő volt. Egy olyan megoldás született (illetve számos implementáció), mely a web fogalmát egy kicsit elkezdte megváltoztatni. Bár az Internet Explorer egy saját bővítményéről volt szó, mégis mondható talán úttörő munkának, ami e köré a lehetőség köré épült.

Vannak azonban olyan megoldások is, melyekhez már elég régóta megvan a fegyverarzenál több böngészőben, mégis, csak mostanában kezdtek elterjedni, megérni. Egy ilyen megoldás a rejtett frame-eken keresztül kommunikáló chat program is, mely azonban (még?) nem terjedt el széleskörűen, hiszen egy Java megoldás sokkal kevésbé terheli a szervert. De nézzük, melyek azok a lépések a közelmúltból, melyek jelentős lépésnek számítanak.

Google címkiegészítés


Kezdjük a GMail-lel, melyet a Google idén április elsején jelentett be. A szolgáltatás egy az oldal újratöltése nélküli webes levelezőt valósít meg, így jelentősen javítva a reakcióidőt, s a használhatóságot. A technológiát nyilván nem a Google találta ki hozzá - korábban is mutatkoztak jelei hasonló megoldásoknak - mégis, a Google volt az, aki valóban megérezte, hogy milyen lehetőség rejlik a Javascriptben, s az hogyan használható egy web alkalmazás keretein belül. Nem vagyok GMail felhasználó az indulás óta, s ha jól emlékszem, nem is egyből jelent meg a címjegyzék funkció, de kiegészítési funkciója révén abban is láthatunk egy jó példát arra, hogyan lehet hasznos társ a Javascript.

Bitflux LiveSearch


A történet talán egy Bitfluxos blogbejegyzéssel folytatódik (Spotlight-like livesearch added), mely júliusban látott napvilágot, s talán sokunknak leesett az álla a megvalósítástól. Az oldal keresőjébe írva a betűket, egy listában ugyanis azonnal megjelennek a találatok, melyekből egyből választhatunk. Ennek megvalósításához a Javascript XMLHttpRequest kérésekkel fordul a szerver felé, mely szinte egyből vissza is adja a találatokat. A konkrét megvalósításról egyébként olvashatunk a BitFlux Wiki-ben (LiveSearch).

Yahoo címkiegészítés


November közepén a Yahoo is bejelentette, hogy a levelezőjében a címek beírásához bevezeti a címkiegészítést. A megoldás egyébként a Google-éhez nagyon hasonló. A levél írásakor azonban van egy másik érdekesség is a címzett kitöltésénél, mégpedig az igények szerint átméreteződő textarea elem, mely magassága mindig átállítódik úgy, hogy a beírt tartalmat be tudja fogadni (max. 12 sorig).

Google Suggest


Kis áttekintésünket a kezdőjátékossal fejezzük be, a Google nemrégiben megjelent Suggest szolgáltatását megemlítve. A LiveSearch-höz hasonlóan, ennél a megoldásnál is, már a keresési kifejezés beírásakor kapunk egy listát, azonban itt nem találatokét, hanem keresési kifejezésekét. A kifejezések mellett az is megjelenik, hogy körülbelül mennyi találatot kapunk rá. Itt szintén egy a szerverrel kommunikáló kis Javascript az, mely felelős a működésért.

Biztos, hogy ez a rövid összefoglaló nem fedi le az összes hasonló megoldást, melyet a közelmúltban ismerhettünk meg, így szívesen fogadom a kiegészítéseket, további ötleteket a témában. Részemről a valós idejű helyesírásellenőrzés megvalósítását tartom elképzelhetőnek, mint a webes alkalmazások határait tovább feszegető funkciót.
 
1

php.net

T.G · 2004. Dec. 13. (H), 09.52
Én először a php.net -en találkoztam ezzel... és azóta is szeretettel használom az oldal ezen funkcióját. Itt úgy oldották meg a dolgot, hogy az oldal letöltésekor lejön az összes adat tömörítve. (akkor még ez is nagyon új megoldásnak tűnt, csak sajnos a béta verziónál megállt a projekt)
2

HTML_QuickForm

sajt · 2004. Dec. 13. (H), 11.29
Azt hiszem a PEAR::HTML_QuickForm-ban is van valami hasonlo. Lehet, hogy ott is lehet tomoritest csinalni...
3

Cikkünk is van erről

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 13. (H), 13.34
András elfelejtette megemlíteni, pedig érdemes, hogy nálunk is megjelent ennek a technikának az alkalmazásáról egy cikk Újratöltés nélküli adatcsere böngészőben címmel.
4

Flash

Anonymous · 2004. Dec. 13. (H), 17.48
Szerintem a flashben megvalositott RIA-k csunyan kimaradtak ebbol az attekintesbol, pedig ott is hatalmas fejlodes van, es grafikai tartalmat is lehet on-the-fly generalni. Rengeteg jo pelda van a macromedianal, valamint ezen az oldalon: http://www.klynch.com/archives/000074.html
5

Re: Flash

Bártházi András · 2004. Dec. 13. (H), 18.07
Az áttekintésem nem a prezentációs jellegű, hanem a felhasználást segítő területekről szólt. A Flash kiválóan alkalmas egy adathalmaz áttekinthető és szellemes megjelenítésére (amerikai választások eredménye), brosúra szerű cégmegjelenésre (főként grafikusok tekintetében), de a hírben összeszedett jellegű alkalmazást én nem írnék benne. Voltak/vannak próbálkozások Flash-ben írt keresőre például, ahol az eredményeket mindenféle gráfokban prezentálják, de nem igazán hallottam volna, hogy bárki használná is ezeket (amellett, hogy nagyon pofásak). Webes levelezőt sem írnék Flash segítségével. Ráadásul a fenti alkalmazások többségében (a GMail kivétel) az alkalmazás tökéletesen működik szinte bármilyen böngészőben, kikapcsolt JS esetén, stb., ami egy Flashről nem mondható el. Lehet, hogy idővel a Flash is ki fog harcolni magának olyan elismerést, mint amit a Javascript kezd most, de egyelőre én ennek nem látom a lehetőségét. A Flash egyelőre egy kiváló eszköz bizonyos (prezentációs, stb.) célokra, de nem erre a feladatra (napi munkaeszköz), amiről itt szó volt. Ráadásul mostanában jelennek meg olyan trükkök, effektek melyekkel a Flash is kiváltható néhány esetben (pl. fotóalbum átmenetek).

De ez az _én_ véleményem, s nagyon könnyen lehet, hogy nincs igazam: szívesen hallgatom meg bárkiét, aki hozzászól! :)

-boogie-
6

xhtml+css utan JS

Jano · 2004. Dec. 14. (K), 13.51
Az utobbi idoben valoban a (X)HTML es CSS mellett a JavaScript el lett hanyagolva. Az elerhetoseg (accessibility) jegyeben sok olyan funkciot valositottak meg CSS-sel amit regebben csak scriptelessel lehetett (pl Pure CSS Drop Down). Az ilyen alap funkciok helyett a javascript erosseget ujabb felhasznalobarat (usability) funkciokra kezdik hasznalni.
7

kereső

td · 2004. Dec. 22. (Sze), 21.43
http://www.websound.ru

Itt a keresőbe beírva a kifejezést, enter után végigpörög, hogy épp mit "néz". Ez mondjuk ilyen nagy sávszélességen inkább csak poén, de lassabb elérésnél talán jól jöhet, ha ki lehet venni, hogy rossz helyen jár a kereső.
8

érdekes...

Bártházi András · 2004. Dec. 23. (Cs), 08.46
Itt a sima oldalletöltés közben bűvészkedik az oldal, de ettől függetlenül érdekes... :)

-boogie-
9

Nem, azt hiszem, félreértet

td · 2004. Dec. 28. (K), 22.37
Nem, azt hiszem, félreértetted. A keresőbe, jobbra felül be kell írni valamit (pl. MP3 professional codec), és akkor a köv. oldal, ami bejön, egy text-fieldet jelenít meg, amiben végigpörög, hogy hol keres épp, majd kiírja, hogy talált-e valamit.

Ez van a kereső fölé írva: "Поиск в новостях и статьях:"
10

Nem értettem félre (?)

Bártházi András · 2004. Dec. 28. (K), 22.43
Szerintem nem értettem félre. A forrást nem néztem meg, de ez úgy tűnik, mintha az oldal letöltődése közben kerülnének az oldal forrásába <script> részletek, amik azt ott változtatják.

-boogie-
11

megnéztem

td · 2005. Jan. 7. (P), 15.37
Na most megnéztem a forrást, és tényleg: ahogy keres a szerver, úgy ad ki script tag-eket (pl. <SCRIPT>document.fsf.texts.value="blind_test_e.htm"</SCRIPT>), és ezek jelenítik meg az infót. Olyan tipikus ruszki megoldás! :)
Ötletnek nem rossz, de tök felesleges ekkora adatforgalmat generálni.