ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Thunderbird 1.0

Bártházi András · 2004. Dec. 7. (K), 08.31
Megjelent a Mozilla alapokon nyugvó Thunderbird 1.0-s változata. Ez a verzió az előző, 0.9-es változathoz képest nagy újdonságokat nem hoz, talán csak a megjelenésében. Továbbfejlesztették a migrációt Outlook 2003-ról, Eudoráról és a Mozilla Levelezőről, számos továbbfejlesztést és hibajavítást hajtottak végre a mentett kereséseket tartalamzó könyvtárakon, az üzenet csoportosításon, az RSS integráción, a több account támogatáson, a globális Inbox-on, a felületen és a stabilitáson. Az új változat új felhasználói licenccel is érkezik. Egy rövid áttekintés következik arról, mit tud ez a levelező (képekkel).

Kiegészítés: időközben elérhetővé vált a magyar verzió is, Tímár András munkájának köszönhetően.

Tanuló spamszűrő

Spam szűrés beállításai


A Thunderbird a Bayes algoritmuson alapuló spam szűréssel rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy "megtanulja", mely levelek nemkívánatosak számunkra, s ennek függvényében egy külön mappába helyezze, vagy törölje azokat. Egy rövid tanítási időszak után nagyon jó eredménnyel képes szortírozni leveleinket.

RSS integráció

RSS olvasás


A levelek, hírlevelek olvasásához hasonlóan tudjuk az RSS hírforrásokat is olvasni. Az egyes források mappákként lesznek ábrázolva, a hír címe jelenik meg a levél tárgyához hasonlóan, a "levél" tartalma pedig beállítástól függően vagy a weblap lesz, ahova a hír mutat, vagy pedig a hír bevezetője.

Mentett keresési könyvtárak

Keresés mentése mappaként


A mentett keresés mappák egy keresés eredményét képesek megjeleníteni, mint egy mappa. Lehetőségünk van például a Todo és Important jelzésekkel ellátott leveleinket kigyűjteni egy ilyen mappába, de számos más megoldás is elképzelhető. Más programoknál virtuális mappáknak hívják ezt a szolgáltatást.

Globális Inbox támogatás

A globális bejövő mappa támogatás azt jelenti, hogy több forrásból (pl. különböző POP3 accountok) érkező leveleinket egy közös mappába tudjuk irányítani. Ez egyszerűbb kezelhetőséget tesz lehetővé. Ugyan nem ennek a szolgáltatásnak a következménye, de fordítva is megoldható a dolog, a szűrők segítségével más accountokhoz is át tudunk pakolni leveleket.

Message Grouping

Csoportosítás


Az üzenetek csoportosíthatók dátumuk, küldőjük, prioritásuk és a cimkéik alapján. A dátum szerint csoportosított mappákban a dátum "ma", "tegnap", "múlt hét" és hasonló nevű csoportokba fog rendeződni, melyek ki-be csukogathatóak. Ez a funkció a View, Sort By, Grouped By Sort menüponttal érhető el.

Adatvédelem

Adatvédelem


Adataink védelmének érdekében a Thunderbird képes a levelekben levő távoli képekre történő hivatkozást blokkolni, a levelekben levő Javascriptet letiltani.

Migráció lehetősége

Importálás


Lehetőségünk van más, elterjedtebb levelezőkről "könnyedén" átállni Thunderbirdre, mely képes a beállításokat, levélmappákat és címjegyzéket átvenni a Mozilla 1.x csomagokból, Outlook Express, Outlook és Eudora levelezőkből.

Letöltési lehetőség: Mozilla Thunderbird
 
1

Korai

Bártházi András · 2004. Dec. 7. (K), 10.06
Én egy kicsit korainak és hirtelennek éreztem a megjelenését ma. Egyrészt a közösséget sem készítették elő rá annyira, mint a Firefox esetében, másrészt pedig lenne még mit javítani érzésem szerint. Ez persze nem azt jelenti, hogy valódi hiba lenne a böngészőben, sőt. Csak nem "tökéletes", ami még egy kis csiszolással talán lehetett volna...

-boogie-
2

Mondjuk ez 1 levelező, nem "

zedorg · 2004. Dec. 7. (K), 11.05
Mondjuk ez 1 levelező, nem "böngészőben" :D)
3

Persze...

Bártházi András · 2004. Dec. 7. (K), 11.20
Csak korán volt még. ;)

-boogie-
4

RC

Dohány Tamás · 2004. Dec. 7. (K), 11.29
Azért az 1.0 RC után várható volt, hogy meg fog jelenni valamikor a közeljövőben. :)

Nekem amúgy egyre jobban tetszik, az ikonok kicserélése még szebbé varázsolta a progit, a tudása pedig egyértelműen magáért beszél...
5

Hibák

Bártházi András · 2004. Dec. 7. (K), 11.48
Otthon gyorsan letöltöttem, s a keresési mappák rendezése nem működött benne, legalábbis úgy láttam. Újra kellett rendeztetni, hogy valóban dátum szerint legyen rendezve a TODO listám.

Én kis méretű ikonokat használok, az előző állapot nekem jobban tetszett. :)

-boogie-
6

szep cikk

Jano · 2004. Dec. 7. (K), 13.37
Szep ismerteto cikk, eddig is szemezgettem vele de gondoltam megvarom az 1.0-at mert mail kezeles az egy kicsit mas tema mint egyik naprol masikra mondjuk bongeszot valtani.
Spam szures ami nagyon kene. Eddig spamnet-et hasznaltam de mar zavar, hogy allandoan szol, hogy regisztraljam, meg neha nem is tud kapcsolodni a kozponthoz az adatokert.
11

én a 0.4 óta használom lev

Anonymous · 2004. Dec. 7. (K), 20.23
én a 0.4 óta használom levélvesztési probléma nélkül... :) Nyugodtan válthattál volna ;)
17

uj level nem latszik

Jano · 2004. Dec. 10. (P), 16.56
Letolt, install, import mind megvolt.
A levelszabalyokat nem vette at egyedul.

Okos dolog, hogy kimeno szervert egy helyen kell konfigolni!
Az is okos, hogy accountonkent lehet allitani, hogy HMTL vagy nem HTML levelet kuld.

Ami nem tetszik: es at lehet-e valahogy allitani?
Amikor uj mail erkezik akkor nem tolja fel a felsorolast, hanem a lista epp nem lathato vegere rakja es scrollozhatok lefele.
18

új levél

Bártházi András · 2004. Dec. 10. (P), 18.29
Nekem úgy logikus, hogy beérkezés szerint csökkenő sorrendben vannak a levelek, azaz a legfrissebb legelöl. Ekkor ez a probléma nyilván nem jelentkezik... :)

-boogie-
7

jó lenne

Anonymous · 2004. Dec. 7. (K), 13.50
nem tudom, szerintem csomóan használnak the bat-ot és tökjó lenne, ha abból is tudna migrálni
8

Saját formátum

Bártházi András · 2004. Dec. 7. (K), 14.19
Kb. életemben egyszer láttam a The Bat!-ot, akkor is más használta, de nem saját formátuma van neki? Ha igen, akkor ugyanaz a helyzet, mint a Word - OOo esetén: csak szenvedve lehet összehozni egy olyan programot, ami olvasni tudja a formátumot. Ha nyílt a formátum, akkor látok rá esélyt. Egyébként ha a The Bat! támogatja az IMAP-ot, akkor fel kell tenni egy IMAP szervert, rámozgatni az összes levelet, majd bemozgatni Thunderbird-be...

-boogie-
23

hi

Anonymous · 2005. Ápr. 16. (Szo), 00.07
Import érdekesség:
The Bat! mappa leveleit mind kijelöl, export .eml-be. A kvt tartalmát ttcmd-ből vagy intézőből drag and drop módszerrel át lehet húzni az outlook expressbe. na onnan a viharmadár már kihalássza a leveleket.

Az export unix mailbox formátumba megoldás szebb ennél azt aláírom, ez egy "windows varázsolok módszer" ;)

A viharmadár nagy hibája a denevérhez képest az, hogy amíg a denevérben van "érkezési" (mely a mindenkori hardwer óra alapján jár, windowsban a time.kfki.hu szerverről igen gyorsan frissül) ,tehát sosem lesz olyan gebasz, mint... és külön "létrehozás" dátuma, a viharmadárban csak "létrehozás" van, ami azt jelenti, ha a partner gépén rosszul van beállítva az idő, pl. jövőbeli dátum, azt fogja mutatni mindig legfelül :(

ps: bat tudja az imapot persze...
9

Importálás Bat!-ból

Granc Róbert · 2004. Dec. 7. (K), 14.45
Bat!-ból kijelölöd az egész mappát, majd 'unix mailbox'-ként exportálod. Ezután Thunderbirdben létrehozod a megfelelő nevű mappát, kilépsz belőle, és a Bat!-ből exportált fájl bemozgatod a Thunderbird levélkönyvtárába, felülírva az előbb létrehozott fájlt. Elindítod a Thunderbirdöt, és az azonnal beindexeli a mappában megjelenő leveleket, máris használhatod őket.
Leírni tovább tart, mint megcsinálni, én gond nélkül importáltam minden mappám, attachmentekkel együtt.

/Robi
10

eximp

sajt · 2004. Dec. 7. (K), 15.02
Szerintem a Bat eleg jol tud exportalni, amibol ez meg tud importalni :)
12

alakul mint pupos gyerek a prés alatt

kmm · 2004. Dec. 7. (K), 21.17
Lassan megjelennek az operában általam használt opciók is...
kár hogy még nem elég barátságos, de lehet hogy egy pár verzió mulva akár operárol is érdemes lesz váltani.

Cegben váltottam 2 hete, itthon azért még nem. Sok a hiba. még.

--
üdv: kmm...
13

:))))

connor · 2004. Dec. 8. (Sze), 03.36
Off: Nálad mi a barátságos? Idításkor megmasszíroz, melegvizes tálat lök a lábad alá és elkezdi felolvasni a leveleket? :DDDD

On: sztem jó ez így is, kezdetnek tökéletesen el lehet vele boldogulni, semmi nagyon extra funkció => like firefox ;)
ha valakinek advanced kell akkor használjon mást.

Komolyan fontolgatom, hogy átállok batról csak az az egy dolog tart vissza, hogy nincs benne az a mail ticker ami egy boxban topon futtatja a friss leveleket. Ezt nagyon megszerettem :D

--
connor
14

Ticker

Bártházi András · 2004. Dec. 8. (Sze), 08.41
Hát írj egyet... :) XUL+CSS+JS tudás kell hozzá.

-boogie-
15

persze persze

connor · 2004. Dec. 8. (Sze), 14.20
ahha... :)
A 3-ból 3 megvan csak az a gond, hogy van még egy 4 tényező is... az idő ;)

--
connor
16

sok levél

connor · 2004. Dec. 10. (P), 11.44
Van valakinek valami tapasztalata arra vonatkozólag, hogy milyen sebességgel kezeli a tb a sok levelet? Olyan 15e feölötti levél szám esetén is megmarad a gyorsaság?

--
connor
19

re: sok lebel

kmm · 2004. Dec. 10. (P), 19.01
batyamnak sok levele van benne, de most faj a foga, szoval nem nez ide... :-)
de gyors neki, legalabbis ahhoz kepest hogy csak tb ;o)

--
üdv: kmm...
20

Csak a helye...

kgyt · 2004. Dec. 11. (Szo), 04.57
Kiműtötték a fogamat...
Három gyökere volt szanaszéjjel, utána két napig nem ettem, most éjjel ettem először...

Van mappám 28578 levéllel, amely csak a legnagyobb, de a többi sem elhanyagolható.
Százezernél több levelet tartok a mappáimban.
Ha nem megyek olyan mappába, amely tízezernél több levelet tartalmaz nem veszem észre a mappa betöltési idejét; a fenti majdnem harmincezres mappa megnyitása nincs két másodperc, talán olyan egy-másfél körül...


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
21

pfúúj

connor · 2004. Dec. 11. (Szo), 15.23
Vááá, nekem szerencse hogy semmi gond nincs a fogammal. Mosom minden nap rendesen! Tudod az én szüleim mikor kicsi voltam rendesen megtanítottak hogyan kell használni a fogkefét :DDD

Köszi a választ. :)
Most már csak a levél jelző kiterjesztést kell megírnom és áttérek a TBre.

--
connor
22

Fogmosás...

kgyt · 2004. Dec. 11. (Szo), 22.27
Én csak idén tudtam meg, hogy a TV-Maci rossz technikával mosott fogat, úgyhogy a rossz beidegződés miatt nem is tudhattam jól fogatmosni.
(Tehát nem vizszintes, hanem függőleges mozgásokkal kellene mosni a fogakat...)

A Thunderbird is alkalmas hang lejátszására... ;-)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
24

import The Bat!-ből

josef77 · 2006. Feb. 13. (H), 17.06
A Bat-ből Unix mappába exportálás módszere tényleg bevált. Köszönet érte. A Thunderbird értékelése pedig attól függ, mihez hasonlítjuk. A Bat mögött tényleg elmarad egy kicsit, viszont az Outlook Express kiváltására nagyszerű. Ráadásul a mostani hátrányok megoldására úgyis készül valami kiterjesztés... Én váltok.