ugrás a tartalomhoz

MySQL Query Browser - egy mindenek felett

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 2. (Cs), 16.27
Májusban volt szerencsém élőben megtekinteni egy MySQL Query Browser bemutatót a nemzetközi PHP konferencián. Meg kell mondjam, hogy le voltam nyűgözve azon, hogy mire volt képes már akkor is a program. A szeptemberben béta állapotban megjelent program nemrég 1.1.0 gamma verziójában lett elérhető, mely a MySQL 5-ös tárolt eljárásaihoz is támogatást nyújt. A MySQL Query Browser tagadhatatlan célja, hogy a MySQLFront, PHPMyAdmin és hasonló programokat messze felülmúlva, valóban rugalmas lekérdező és sémakezelő felületet biztosítson.

A MySQL sok felhasználója örömére lecsapott a lehetőségre, hogy az annak idején nálunk is bemutatott fabFORCE DBDesigner szerzőjét, Michael G. Zinnert szerződtesse. Ennek köszönhetjük a korábban megjelent MySQL Administrator programot, ami a DBDesigner letisztult felületét idézi, de más céllal, szerver adminisztrációs feladatokkal fókuszban készült. Michael azt nyilatkozta a PHP konferencián, hogy a MySQL cég terveiben van további különböző célú termékek készítése, többek között a DBDesigner újabb változatának kiadása is, szabadon elérhető formában.

Ennek a sorozatnak a nyilvánosságra került tagja a MySQL Query Browser, ami a cég szakértelmét bevetve jelentősen többet tudhat a meglévő adatkezelő termékeknél. A rendkívül könnyen telepíthető program alapfunkciója SQL lekérdezések végrahajtása, de a sémata (korábban adatbázisok) és táblák kényelmes szerkesztése is lehetővé válik minden lehetőség biztosításával. A kliens mégis főként a lekérdezések kialakítását és eredményeinek áttekintését próbálja megkönnyíteni, olyan kényelmi szolgáltatásokkal, mint a fogd-és-vidd parancs szerkesztés, az eredményekben szabad szöveges keresés, osztott ablakos lekérdezés nézet.

A MySQL Query Browser lekérdezés megjelenítő felülete


Ezutóbbi igazán izgalmas, hiszen lehetővé teszi, hogy két lekérdezés eredményt programozottan összehasonlítsunk (Query >> Compare results), illetve részletező nézetet alakítsunk ki. Ez azt jelenti, hogy a fő lekérdezés egy értékét adjuk meg paraméterként az osztott nézet másik lekérdezésének. Ahogy a főlekérdezés eredményeiben elemekről elemekre lépkedünk, a másodlagos eredménytábla automatikusan igazodik. Szintén kivételes funkció a fejlesztői eszközből történő kódátemelés. Ez azt jelenti, hogy ilyen típusú forrást másolva a Query Browser szerkesztőjébe a vágólapról (egy speciális billentyűkombinációval) a program kiveszi és szerkeszthetővé teszi a lekérdezést:

<?php
$SQL = "SELECT Id, Name, Country FROM City";
mysql_query($SQL,$db);
?>
Amikor elkészültünk az SQL lekérdezés finomításával, egy másik billentyűkombinációval rátehetjük a vágólapra a kódot, melyre visszakerül az eredeti nyelvi környezet.

A Query Browserben különben alapfunkció a több feladat elvégzését segítő füles nézet, azaz tetszőleges számú lekérdezést is futtathatunk, és tarthatunk napirenden. Ezen kívül a program nyilvántartja a lekérdezés történetet, és kedvencek elmentésére is lehetőség nyílik. Ha hosszabb lekérdezés sorozatok (SQL szkriptek) szerkesztésére lenne szükségünk, erre külön nézetet biztosít a program, melyben egyenként is lépkedhetünk a teljes végrehajtás helyett, illetve átlépés (step over) és belépés (step into) funkciók is elérhetőek. Ezzel az SQL szkriptjeink hibaellenőrzését jelentősen megkönnyítheti a program.

Azt gondolom, hogy a program stabilizálódásával komoly eszközt kapnak a felhasználók, és nem kis dilemma elé lesznek állítva a MySQLFront, és más hasonló programok fejlesztői. A PHPMyadmint távoli MySQL adatok adminisztrálására és kezelésére kétségtelenül nem helyettesítheti ez a program, de helyi adatok kezelésére verhetetlennek igérkezik.

A gamma állapot is jelzi, hogy nem tökéletes még a program, a linuxos változatot próbálva csak az alapfunkciót nem sikerült működésre bírnom, számomra nem jelenít meg eredményeket a program, csak jelzi, hogy hány sort talált, és milyen oszlopai lennének az eredménytáblának. A speciális funkciók persze működnek kifogástalanul... Ez nem fog vissza attól, hogy ajánljam a programot másoknak, felteszem valamilyen helyi specialitásnak köszönhető a hibás működés.
 
1

PHPMyAdmin

Dohány Tamás · 2004. Dec. 2. (Cs), 18.57
Tényleg ígéretesnek tűnik, de nem hiszem, hogy a PHPMyAdminnal egy kategóriába kellene sorolni, hiszen a PHPMyAdminnak megvan az az előnye, amivel a MySQL Query Browser sosem fog bírni: böngészőn keresztül bármikor hozzáférhető adminisztrációt nyújt...
2

Lokális PHPMyAdmin

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 2. (Cs), 18.59
Igen, ezt írtam a hírben is... De sokan használnak lokális szerverhez is PHPMyAdmint (appserv is telepíti alapban), mert eléggé jó. Ezek kiváltójaként is nagy jövője van a MySQL Query Browsernek szerintem...
3

nincs result?

Anonymous · 2004. Dec. 3. (P), 08.35
"a linuxos változatot próbálva csak az alapfunkciót nem sikerült működésre bírnom, számomra nem jelenít meg eredményeket a program, csak jelzi, hogy hány sort talált, és milyen oszlopai lennének az eredménytáblának."

nálam semmi gond nem volt vele, igaz csak 1-2 egyszerű select-el próbálkoztam így kora reggel ;-)
4

éppen ezért ajánlottam

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 3. (P), 12.53
Biztos voltam benne, hogy valami lokális (konfig) hiba lehet... Azt nem tudom, hogy milyen, mert csak segfaultot tudok előidézni (az üres eredményterületen jobb gombos klikkre), mélyebbre meg nem mennék a hibakeresésben :)
5

Pontosan mitől is jobb?

Anonymous · 2004. Dec. 3. (P), 12.57
mint az EMS MySQL Manager2-ben a Query Builder

http://www.ems-hitech.com/mymanager/ vagy a különálló

EMS MySQL Query
http://www.ems-hitech.com/mysqlutils/

azon felül hogy ingyenes?
6

az tudna válaszolni, aki látta mindkettőt

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 3. (P), 13.33
Erre pedig te vagy alkalmas, ha jól ismered az EMS termékeit :) Én csak az ingyenes alternatívákkal való összehasonlítást vállaltam, mert azokra rendesen rátesz szolgáltatásban... Ahogy elnézem az EMS honlapon lévő listából, a master/slave lekérdezés nézetet nem tudja a termék, de tud egy csomó minden mást, amit a MySQL Query Browser (még) nem tud, vagy nem is célja tudni. Persze ezutóbbi ingyen van, sőt nyílt forrású.
7

re

toxin · 2004. Dec. 3. (P), 14.42
na közben bereggeltem, az EMS-t, és a MySQLFront-ot stb. ismerem, ezt nem ismertem (most már egy kicsit igen), ezért érdekelt, hátha van benne egy olyan feature ami miatt érdemes fenntartani a gépen :)