ugrás a tartalomhoz

Podcasting: hanganyagok igény szerint a netről

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 15. (H), 09.07
Új őrület terjed szélsebesen a weben, mely podcasting névre hallgat. A Wikipedia szerint a kifejezést Dannie J. Gregoire találta ki, a broadcasting és az Apple iPod nevének keverésével. Ebből már sejthető, hogy valamilyen hanganyag terjesztési megoldásról van szó, mégpedig igény szerinti szolgáltatással. Nem teljesen új a dolog, hiszen az RSS mellékletek (enclosures) megoldására épül, melyet az RSS 2.0 és 1.x szabványok támogatnak.

A podcasting arra az alapötletre épül, hogy a szöveges tartalmakat már széles körben megosztják előállítóik az RSS és Atom szabványok segítségével. Ezek a megosztási megoldások azonban arra is használhatóak, hogy metainformációkat adjunk nem szöveges formában elérhető állományokról. A podcasting eredeti szándéka hanganyagok terjesztése, de már nem csak erre használják, például szoftverek frissítéseinek közzétételére is hasznos lehet.

Az igény szerinti elérésre épülő technológia az RSS mellékleteket használja arra, hogy hivatkozást helyezzen el arra a hanganyagra, amit leír. Egy RSS 2.0 elem példa:

<item>
 <title>Raven'n'Blues 13th November</title>
 <description>
  This week, lots of girls. Rory Block, Etta James,
  Inez Foxx, Maria Mulduar and Ana Popovic
 </description>
 <link>http://www.bfbs2.com/rnb.html</link>
 <guid>http://www.bfbs2.com/rnb46.mp3</guid>
 <pubDate>Sat, 13 Nov 2004 20:00:00 GMT</pubDate>
 <enclosure url="http://www.bfbs2.com/rnb46.mp3" length="25209784" type="audio/mpeg"/>
</item>
Mindez természetesen hiábavaló lenne, ha nem készülnének olyan kliens programok, amik az RSS szöveges tartalmán túl a mellékleteket is le tudják tölteni, és le tudják játszani, illetve akár csak a podcast funkcionalitás kihasználására születtek a hagyományos RSS olvasóktól függetlenül. Ilyen programok az iPodderX MacOS X-re, vagy az iPodder keresztplatformos (Windows rendszerre is elérhető) kliens. Az előbbi nem csak hanganyagokat kezel, hanem állóképeket és videókat is fogad és képes megjeleníteni azokat.

Felmerül a kérdés, hogy milyen podcast forrásokból juthatunk hanganyagokhoz és más média állományokhoz. Nos, nem érdemes itt megismételni a Wikipedia fent linkelt oldalán található címeket, már most számos összesítő, navigációt segítő oldal található a neten.

Végül mit tehet az, aki saját podcast szolgáltatást szeretne indítani, akár régi rádiós vágyait kiélve? Nos, a mellékletekre hivatkozó RSS állományok generálása RSS tapasztalattal rendelkezőknek nem jelent komoly feladatot, de egy bizonyos Ryan ezt a terhet is leveszi a vállunkról a napokban publikált dirCaster szkriptjével. A PHP 4-et igénylő program egy mappába másolt mp3 gyűjteményről készít podcast-kész RSS állományt, a hanganyagok ID3 információja alapján.
 
1

Klassz

Török Gábor · 2004. Nov. 16. (K), 11.20
Az ötlet nekem tetszik, klassz kezdeményezés, azonban kevésbé megbízható platformok alatt, amennyiben tényleg kitűzött cél szoftverfrissítések ilyetébb történő megoldása, jónéhány biztonsági lyukat fog szülni.

--
slink
http://blog.lxp.hu/