ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Mozilla Thunderbird levelezőprogram 0.9-es változata

Bártházi András · 2004. Nov. 4. (Cs), 11.28
Megjelent a Mozilla önálló levelezőprogramjának, a Thunderbirdnek a 0.9-es verziója. Ez a verzió számos (érdekes és jól használható) újdonsággal rendelkezik, melyek miatt valóban megéri egy pillantást vetni erre a kiadásra. Lássuk, milyen újdonságokat hoz:

Üzenet csoportosítás

A 0.9-es verziótól a Thunderbird lehetőséget kínál egy újfajta nézetre, az üzenet szerinti csoportosításra (Message Grouping). Ez a szolgáltatás lehetőséget biztosít az üzenetek csoportosítására, majd a csoportokon belül a megszokott listázására. Lehetőség van dátum (napok szerint), feladók szerint, illetve prioritás szerint csoportosítani. A mellékelt kép a nap szerinti csoportosítást mutatja be, az egyes csoportok Today (Ma), Yesterday (Tegnap), Last Week (Múlt hét) stb. szerint vannak csoportosítva. A csoportok nyithatóak, zárhatóak.

Üzenet csoportosítás


További információt a Thunderbird FAQ-ban olvashatunk: http://kb.mozillazine.org/index.phtml?title=Thunderbird_:_FAQs_:_Message_Grouping

Virtuális mappák

A virtuális mappák, avagy a keresztségben mentett keresés (Saved Search) nevet kapott szolgáltatás olyan mappák kialakítására ad lehetőséget, melyek egy kivonatot adnak más mappáról, más mappákról. A használata rendkívül egyszerű, s nagyon jól is használható: nekem a kedvenc felhasználása a TODO címkével ellátott leveleim kigyűjtése egy külön mappába.

Virtuális mappák


Természetesen ennél sokkal több dolgot kínál ez a szolgáltatás, melyet többféleképpen is előcsalogathatunk:
  • Egy mappán állva indítsunk el egy gyorskeresést, beírva a feltételünket a levéllista felett jobbra látható gyorskereső dobozba, majd válasszuk ki a "Mentés mappaként" (Save Search as a Folder) menüpontot a menüjéből.
  • A Nézet (View) legördülő listában, mely szintén a levéllista felett van, csak bal oldalon, szintén választható egy "Mentés mappaként" pont.
  • A Fájl (File) menüben az Új > Mentett keresés... (New > Saved Search...) menüpontot választhatjuk, majd megadhatjuk keresési feltételeinket.
  • A Szerkeszt (Edit) menüben a Keresés > Üzenetek keresése (Find > Search Messages) pontot választva a keresés után elérhető lesz a Mentés Keresési Mappaként (Save as Search Folder) gomb.
További információt a Thunderbird FAQ-ban olvashatunk: http://kb.mozillazine.org/index.phtml?title=Thunderbird_:_FAQs_:_Saved_Search

Egyéb újdonságok

Számos egyéb újdonság is van, melyek nem ennyire látványosak:
  • A levelekhez kapcsolt csatolmányok egyből láthatóak a levéllistában, nem csak akkor, amikor megtekintjük az adott levelet.
  • POP3 felhasználók számára továbbfejlesztett globális bejövő mappa támogatás.
  • Az új gyors kereső, mely a 0.8-as kiadásban jelent meg, most egy törlés gombot is tartalmaz.
  • Egy az account managerben előforduló hiba, mely nem tette lehető helyi mappaútvonal kiválasztását, javításra került.
  • Továbbfejlesztett offline támogatás több offline üzemmóddal kapcsolatos hiba javításával.
  • Továbbfejlesztett adatvédelmi lehetőségek, melyek a távoli tartalmak letiltására ad lehetőséget olyan feladóknál, melyek nincsenek a címjegyzékben.
  • A hosszú fájlnevek teljes hosszukban megjelennek az üzenet ablakában.
  • Rengeteg hibajavítás, ami nem fér ki ide.

További információk

Bejelentés × Windows letöltés × Windows telepítős letöltés × Linux letöltés × Mac OS X letöltés
 
1

egyre jobb

Dohány Tamás · 2004. Nov. 5. (P), 00.21
Frissítettem egyből, egyre jobban tetszik ez a Thunderbird, bár 1-2 dolog nem változott, aminek pedig örültem volna!

Éspedig:

-> Ha SSL kapcsolat van beállítva, és letöltöm a leveleket, mindíg rákérdez, hogy folytatni akarom-e, mivel a szerver tanusítványa lejárt. Ez még OK lenne, de az 5 percenkénti autómatikus lekérésnél is mindíg feljön ez a kis-ablak...

-> Másik hasonló jellegű: Ugyanez a kis-ablakos buli, ugyanígy minden levélletöltéskor, csak a szöveg arra figyelmeztet, hogy a tanusítványba bejegyzett szerver-név nem egyezik meg a valódival, és hogy ez esetleges visszaéllésre adhat lehetőséget...

Én nagyon örülök, hogy a Thunderbird ennyire "szívén viseli" ezt az ügyet de nem lehet ezeket valahogy kikapcsolni, vagy defaultból OK-ra állítani? Csakmert 3 postafiókot is le szoktam tölteni, és az ugye 3*2 OK kattintgatás 5 percenként, szóval a hajam égnek áll már ettől. Az új verzió menüit végignézegetve sem jöttem rá a progléma megoldására.

5let?

--
[ dtamas ]
2

Megkerülési lehetőség

Bártházi András · 2004. Nov. 5. (P), 10.39
Én kétféleképpen kerültem meg a dolgot:
  • régebben stunneleztem ezeket a portokat a helyi gépemre (valahogy be lehet állítani egy helyi stunnelt erre a célra)
  • manapság bessh-zok, s tunnelezem helyi localhostra
Persze a megoldás az lenne, hogy ha valahogy el lehetne fogadtatni a Thunderbirddel a dolgot. Nem esküszöm meg rá, de mintha ugyanez lett volna a gondom több évvel ezelőtt az Outlook-kal, s akkor ott sem találtam rá semmi megoldást.

-boogie-
3

Thunderbird kérdés

Anonymous · 2004. Nov. 28. (V), 08.54
Többen használunk egy gépet. Hogyan lehetne a Thunderbirdot úgy beállítani, hogy profilok legyenek, mégpedig úgy, hogy a profilokhoz jelszó legyen, és csak akkor engedjen be, ha jót adtunk meg.

Sajnos a mostani az eddig letöltött leveleket tartalmazza (gyakorlatilag más is el tudja olvasni), ami nem szerencsés. Megoldható ez?
4

Profile Maganer

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 28. (V), 13.40
5

Thunderbird kérdés-re

Anonymous · 2004. Nov. 28. (V), 18.46
igen, ezt néztem, de itt semmi kódot nem kér a belépéshez.

Az a gond, hogy többen használunk egy gépet, és van, hogy elmegyünk a géptől és a másik meg használja. Olyan kellene, mint az Outlook profilkezelője: jelszavas belépés, és a bejövő és minden levél csak akkor látszódjon, ha belépett a user. Ahogy nézegettem, itt akkor is elolvashatja a levelemet, ha simán belép! Csak a letöltéshez, az új levél letöltéséhez kér jelszót!

Tehát a problémám, még mindig fennáll! Köszönöm Goba, de nem erre gondoltam.
6

re

Anonymous · 2005. Nov. 13. (V), 10.44
http://www.extensionsmirror.nl/lofiversion/index.php/t1801.html