ugrás a tartalomhoz

Lebegő elemek és a "Float (Nearly) Everything" metódus

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 3. (Sze), 11.33
Steve Smith azok közé tartozik, akik a lebegő (float) elemek használatát favorizálják a pozícionált struktúrákkal ellentétben oldalkialakítások készítésekor. Ezeknek azonban az az aprócska hátránya, hogy mindig törölni kell a lebegés érvényességét ahhoz, hogy az utánuk következő szöveg teljesen alattuk kezdődjön. Ehhez azonban egy új clear tulajdonsággal felruházott HTML elem felvétele szükséges, ami eléggé feleslegesnek látszik...

Bizony, felesleges is, ha egy kicsit többet foglalkozunk a stíluslapunkkal, és a plusz HTML kód bevezetése helyett a lebegő elemet hordozó elemeket is lebegőnek állítjuk be. Steve módszerét Float (Nearly) Everything néven mutatta be az érdeklődőknek egy teljes példa oldallal is illusztrálva az oldal elrendezéseknél tapasztalható hasznosságát.
 
1

vigyazat

Jano · 2004. Nov. 3. (Sze), 12.19
Ezzel a dologgal azert vigyazni kell.

1. Floatok eseten mashogy kezelodik a talalkozo margok szamolasa. (amikor egy bekezdesen beluli kep floatolt es mindkettonek van margoja akkor mindketto ervenyes, nem csusznak "egybe")

2. Egy normal blokk elem alapbol olyan szeles amennyit a szulo elem enged. Egy floatolt elem nem tolti ki a szelesseget.
CSS2 szerint explicit szelesseg erteket kell neki adni, CSS2.1 szerint pedig nem teljesen definialt, hogy mi tortenjen, pl lehet a benne levo elemek szelessegevel egyezo. (CSS3 mar ezutobbi shrink-fit viselkedest mondja ki)

3. a floatol elemeket nem lehet kozepre igazitani (ez a cikkben is szerepel)

4. Nem lehet egyszerre floatolni es pozicionalni egy elemet. (a floatolt elem azert szolgalhat egy position:relative megadassal "viszonyitasi pontkent" egy benne pozicionalt elemnek.)
2

[OFF] Beszélnék veled!

Bártházi András · 2004. Nov. 3. (Sze), 12.27
Jano, szeretnék tőled kérdezni valamit, de nem válaszolsz a levelekre. Miért? ;)

-boogie-
3

Középre igazítás

Baranyai László · 2004. Nov. 4. (Cs), 12.58
Lehet középre igazítani:

.kozepre {
width: 300px;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

Üdv.: BarLac
4

Tévedsz :-)

Anonymous · 2004. Nov. 4. (Cs), 14.53
Adj hozzá egy "float: left;"-et, és máris meglátod, miről beszélt Janó. :-) Floatolni jobbra vagy balra lehet, középre nem... :-(
5

Re: Tévedsz :-)

Baranyai László · 2004. Nov. 6. (Szo), 09.01
Ki akar egy balra igazított elemet középre rendezni? Amúgy "Float: center" tényleg nincs.

Üdv.: BarLac