ugrás a tartalomhoz

Nagyvállalati PHP

Mocsnik Norbert · 2004. Okt. 21. (Cs), 23.09
Marco Tabini, a php|architect főszerkesztője arról ír blogjában, hogy a nyelv ugyan technikailag már felkészült nagyvállalati alkalmazások kiszolgálására, mégsem terjed oly mértékben, ahogy azt a Java-nál tapasztalni lehetett.

Véleménye szerint két dolog áll a fentiek hátterében:
  • nincs elég megfelelően képzett PHP fejlesztő a pozíciók betöltésére: hatalmas rendszerek fejlesztéséről van szó, ezeket megfelelően kell tudni struktúrálni, amelyhez sokéves fejlesztői tapasztalatok szükségesek és fontos más nyelvek ill. eszközök ismerete is
  • nem állnak rendelkezésre a megfelelő anyagok a megfelelő emberek számára, ezért a döntéshozókhoz nem jutnak el a megfelelő információk
Úgy gondolja tehát, hogy főként marketing-anyagokra van szükség ahhoz, hogy a PHP ezekben a körökben is elterjedhessen. Rengeteg technikai dokumentáció található ma világszerte a PHP-ről, de ezek a cégvezetőket és egyéb döntéshozókat nem tájékoztatják megfelelően a nyelv használatában rejlő üzleti lehetőségekről.

Jeff Moore, akit már több helyről ismerhetünk a webfejlesztéssel kapcsolatban (WACT, PEAR XML_HTMLSax), utánajárt a dolognak a weben, és azt találta, hogy a PHP illetve a Java nyelven fejlesztőket összehasonlítva nagyon különbözőek az elvárások az állásajánlatokban. Java-ban átlagosan 4,5 év fejlesztői tapasztalatot követelnek meg, míg PHP-ben ez csak átlag 2,3 év. A Java fejlesztőitől több szabvány és jól elterjedt módszer ismeretét feltételezik, fontos például az MVC, a tervezési minták, a verziókövetés és az automatikusan futtható tesztek ismerete, az objektum-orientált fejlesztés pedig a nyelv jellegéből adódóan alapkövetelmény. A PHP-s állások sokkal kisebb arányban igényelnek hasonló szemléletmódot.

Mindezzel természetesen egyáltalán nem szeretném egyik nyelvet sem jobbnak minősíteni a másiknál. PHP fejlesztőként viszont azt látom, hogy ugyan a megfelelő eszközök rendelkezésre állnak, a legtöbben mégis szemet hunynak ezen lehetőségek felett. Én úgy gondolom, hogy ennek a fő oka az, hogy a PHP-s munkák nagy része főként kisebb weboldalak, kis- és közepes méretű céges Internetes portálok köré csoportosul. Ezen fejlesztéseknél elsődleges szempont a rövid határidők betartása, illetve a költésghatékony fejlesztés (ami ezen projekteknél többnyire egyszerűen: olcsó árat jelent). Ilyen feltételek mellett természetesen sem lehetőség, sem igény nincs maximálisan jól struktúrált rendszerek fejlesztésére.

Marco Tabini a 2005-ös év elején tervezi egy olyan portál indítását, amely kizárólag a PHP nyelv nagyvállalati környezetben való használatát hivatott bemutatni. Jelenleg is dolgozik a megfelelő tartalmak összegyűjtésén, és egy felhívást tett közzé, amelyben beszámol róla, hogy miként oszthatjuk meg saját, ilyen jellegű tapasztalatainkat marketinganyagok formájában, és persze ahogy az nála jól megszokott, nem kívánja, hogy a szabadidőnket fordítsuk az anyagok elkészítésére.