ugrás a tartalomhoz

Google kereső, immár a helyi meghajtón is

Bártházi András · 2004. Okt. 15. (P), 11.26
Ahogy egy tegnapi blogmarkunkban is megjelent már, béta állapotban elindult a Google Desktop szolgáltatása, mely lehetővé teszi, hogy a Google helyben is keressen a meghajtóinkon. Szó sincs arról, hogy a valódi Google keresőhöz jutnának el helyi állományain, ennyi helye és sávszélessége nincs a cégnek, valamint személyiségi jogi problémákat is felvetne egy ilyen megoldás. Kapunk egy kis szerverkét helyben, ami szép lassan - de az első indexelés után valós időben - végigvándorol állományainkon, s kereshetővé teszi azokat.

A szolgáltatás jelenleg Windows alatt érhető el, és hiányosságai is vannak, például nem támogatja a PDF fájlok indexelését, vagy a Firefox böngészőt sem ismeri, de így is lelkendezve számoltak be sebességéről és használhatóságáról. Mindenesetre megjegyzendő, hogy telepítéséhez 1GB hely szükséges!

Az O'Reilly Net-en megjelent cikk (Google Your Desktop) bővebben is bemutatja a lehetőségeinket. A kereső egy helyi webszervert indít, melynek a címlapja egy a Google címlapjához nagyon hasonló oldal. Lehetőségünk van az éles Google-ban is keresni úgy, hogy a helyben talált dolgokat belefésüli a találatok közé, de csak a helyben leindexelt állományok között is végezhetünk keresést (az előbbi esetben a szerver elkapja a Google fele történő keresést, majd a visszakapott eredményoldal elejébe beszúrja a helyi találatokat, s egy így összeállított oldalt ad vissza - így gyakorlatilag semmilyen adatunk nem kerül el a Google-hoz).

A beállítások is érdekes (számomra egyébként szimpatikus módon) módon böngészőn keresztül végezhetőek el a hagyományos ablakos megoldás helyett. Aki Linux alatt próbálkozott már nyomtatni, találkozhatott már hasonló lehetőséggel, a CUPS is egy ugyanilyen webes beállítási lehetőséget nyújt. Ez egy érdekes dolog, lehet, hogy egy trendet jelöl a helyben futó szerver szolgáltatások tekintetében.

Ami a Desktop jövőjét illeti, biztos vagyok benne, hogy nagyon sikeres alkalmazás lesz, s bár mind Macintosh (Spotlight), mind Windows (Longhorn?, Blinkx) lesz/van versenytársa, biztos vagyok benne, hogy egy jelentős piacot fog kihasítani ezen a területen magának. A hiányzó lehetőségek közül ami a PDF fájlok és Firefox/Mozilla előzmények indexelését illeti, ez valószínűleg várható a jövőben, hiszen ezekre már most szavazni lehet a szolgáltatás kapcsolatfelvételi oldalán. A Linux verzióról is írtam nekik levelet, amire azt válaszolták, hogy számos felhasználó kéri ezt a lehetőséget, de egyelőre a jelenlegi megoldás finomhangolásán dolgoznak (a jövőben fontolóra veszik ezt is).