ugrás a tartalomhoz

PHP Designer 2005

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 11. (H), 11.49
Ismét egy új fejlesztőkörnyezetről (illetve egyelőre inkább csak terület-specifikus szerkesztőprogramról) adhatunk hírt. Megjelent ugyanis a PHP Designer 2005 nevű új szerkesztő Windows rendszerekre. Az ingyenesen letölthető és használható progam a szokásos szerkesztést segítő szolgáltatásokkal érkezik, mint kódkiemelés, zárójelpárosítás, HTML varázslók, stb. Rendelkezik feledatlista és projekt kezelési szolgáltatásokkal is, így nem csupán egyes állományok szerkesztésére, hanem teljes projektek kezelésére is hasznos lehet.
 
1

Nekem tetszett!

Dualon · 2004. Okt. 12. (K), 17.17
Bár "élesben" még nem volt időm használni, feltettem a programot, és egy órában beállítgattam + kipróbáltam.

A tapasztalataim egyértelműen pozitívak. Felhasználóbarát megoldásokat alkalmaztak mindenhol, a felület/arculat szépen testreszabható (a kód színeinek beállításától az arculaton és betűtípusokon át az eszköztárak, ablakok helyéig és elrendezéséig minden megváltoztatható), logikusan építették fel, karnyújtásnyira helyeztek el mindent (akár a külső PHP manualt is rákötheted a helpjére) és pár olyan finomsággal is kedveskedtek, amiket eddig nem tapasztaltam (pl. a kódban a kapcsos zárójelre kattintva kiemeli a párját; mondjuk azt hangsúlyoznám, hogy eddig csak néhány PHP editort próbálgattam, de akadt ezek közt nevesebb is).

A honlapjukon szépen leírják, hogy mit tud a program, itt csak egész tömören: PHP, HTML, XHTML, SQL a fő profil, tehát a legelterjedtebb webfejlesztői eszközöket támogatja (kódkiemelésnél sokkal több mindenben).

Nem csak az egyszeri fejlesztést, de a hosszabb távú tervezést, általában véve nagyobb projecteket is támogat a program (de ezt ugye Goba említette már a hírben), az ezekkel kapcsolatos megoldásokat is kényelmesen használhatónak éreztem.

Néha be-belassul a program, ha nagyon kevés memória jut neki, illetve akad egy-két apró hiba (pl. az egyik arculat egyik fülénél nem jelenik meg egy gomb képe, de kattintható), ezek talán betudhatóak annak, hogy a program még a fejlesztés szakaszában van. Mindezek ellenére már most is kiválóan használható a PHP Designer 2005.

Azt hiszem, az tette igazán szimpatikussá, hogy nagyon emlékeztetett a Firefoxra: széles skálán állítható, felhasználóbarát, és szanaszét pakolható mindene.