ugrás a tartalomhoz

PHP/SWF Charts – szemet gyönyörködtető grafikonok

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 24. (P), 07.41
A PHP/SWF Charts a grafikonok készítését újszerű megközelítésből támogatja. A PHP-hez elérhető különböző diagram generáló programok a megadott adatok alapján általában egy képet állítanak elő, amelyet lementve azt bármikor meg tudjuk jeleníteni. A PHP/SWF Charts azonban ehelyett egy olyan Flash állományt tartalmaz, mely a megszokott diagramoknál sokkal szebb megjelenítést nyújt adatainknak, és ráadásul nagyon sokat tud.

Egy PHP/SWF Charts által generált grafikon képe


Érdekessége, hogy nem is kötődik annyira a PHP nyelvhez, mint amennyire a neve sugallná, hiszen a PHP mindössze azért felelős, hogy a diagram előállításához szükséges paramétereket megadja, a megjelenítés minden felelőssége a Flash állományra hárul. Ebből fakad a megoldás kis csúnyasága, azaz, hogy a grafikon adatait GET paraméterekként adja át a Flash állománynak. Egy ilyen GET paramétersort generál le tulajdonképpen a PHP, több szerepet nem is kap.

A számos különböző diagram típusra már a Flash van felkészítve: vonalas ábrák, torták, oszlopok, egymásra tett oszlopok, három dimenziós oszlopok, vízszintesen ábrázolt mennyiségek, területek, stb. Mindenképpen érdemes végignézni a galéria minden egyes elemét, fantasztikusan megjelenő diagramokkal lehet találkozni. Külön felhívnám a vonalas és az egyik három dimenziós diagramra a figyelmet, amelyeknél az egérrel a megfelelő területeken mozogva az aktuális értékeket is megtudhatjuk. Így a Flash nem csak egy passzív megjelenítő elem, hanem interaktívabb segédeszközzé válik.

A PHP/SWF Charts szabadon felhasználható, két változatban tölthető le. Ezen ingyenes verziókban egy csavar van, mégpedig, hogy a diagramokra kattintva a termék honlapjára jut a felhasználó. Ettől a mellékhatástól a projektet támogatva lehet megszabadulni. A galéria demóinál a kattintás teljesen másképp viselkedik, az adott diagram elkészítéséhez szükséges PHP forráskódhoz vezet, ezért ott nyugodtan lehet klikkelni, sőt ajánlott!
 
1

Jól néz ki, de hogy kell használni!

MOSAIC · 2007. Okt. 30. (K), 21.22
Tetszik ez a flash diagram, de nem jöttem még rá, hogy hogyan is kell használni. Elolvastam a leírást, de még így se jött össze! Valaki leírhatné újra, hátha valamit kifelejtettem! Amúgy a gépemen akarom futtatni, de nem megy. EasyPHP programom van....
3

Igazából nálam se az igazi...

figyuri · 2007. Nov. 22. (Cs), 09.59
Hello ! -sikerült már valamit megtudni ? -engem is érdekelne. Olvastam a leírást, s ennek alapján sikerült is megjelenítenem 1-et, s mást, de nem sikerült elérnem azt amit szeretnék, hogy 1 MySQL lekérdezés eredményét rögtön megjelenítsem. Igazából csak az a gondom, hogy a
InsertChart ( "charts.swf", "charts_library", "sample.php");
fuggvény egy sample.php file -t kér, s ezt elő kellene állítanom a lekérdezésből ?

Ha már többet tudsz kérlek írd meg nekem is...
Köszi.
4

doksi

zila · 2007. Dec. 6. (Cs), 17.30
Szokás szerint sokat segít a doksi olvasgatása :)
http://www.maani.us/charts/index.php?menu=Tutorial

Az InsertChart-nak átadott php file állítja elő az adatokat (tehát ebben a scriptben kérdezel le mysql-ből és nem ezt a file-t generálod :)

A tutorialban gyönyörűen, lépésről lépésre végigvezetnek a grafikon készítés lépésein:

// sample.php
include "charts.php";
 
//the chart's data
$chart [ 'chart_data' ] = array ( array ( "",     "2001", "2002", "2003", "2004" ),
                 array ( "Region A",   5,   10,   30,   63 ),
                 array ( "Region B",  100,   20,   65,   55 ),
                 array ( "Region C",  56,   21,   5,   90 )
                );
 
//send the new data to charts.swf
SendChartData ( $chart );
Ezen pl. látszik, hogy milyen formátumú tömböt kell átadni a SendChartData függvénynek, hogy generáljon belőle szép diagramot...
5

Köszi, de találtam mást

figyuri · 2007. Dec. 7. (P), 10.34
Szia, -igazad van, lehet elhamarkodott volt a megjegyzésem, s egy kicsit aprólékosabban kellett volna a doksit olvasnom.
Közben találtam egy másikat (szerintem hasonlóan jó):
http://teethgrinder.co.uk/open-flash-chart/
-hátha valakit még érdekel...

üdv.: -gyuri-
6

megérte

Hojtsy Gábor · 2007. Dec. 7. (P), 19.21
Ezért megérte. Le is blogmarkoltam gyorsan. Tényleg szép kis szoftver, és a legjobb, hogy nyílt forrású is.
2

Csicsásak az animációk.

Fraki · 2007. Okt. 31. (Sze), 02.04
Csicsásak az animációk.