ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Firefox 1.0 Preview és a Thunderbird 0.8

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 21.52
A Mozilla alapítvány életében ismét egy nagy nap érkezett el. Ma jelentették be, hogy megjelent a Firefox 1.0 Preview kiadása, mely azt jelenti, hogy az 1.0 immár nagyon közel van. Az új kiadásban először jelennek meg a felhasználók számára "stabilnak" hirdetett verzióban az RSS bookmarkok, egy automatikus beépülő alkalmazás kereső és még sok más újítás. De ezzel messze nem mondtunk el mindent.

Szintén a mai napon jelent meg a Thunderbird önálló email olvasó 0.8-as kiadása, mely globális beérkezett üzenet mappa támogatással, javított gyorskereséssel, RSS olvasóval és egy levél és beállítás importálóval kedveskedik felhasználóinak. Úgy tűnik, hogy ezutóbbi újítás végre lehetővé teszi, hogy én is rávessem magam erre a kiváló programra.

Egy másik bejelentés is napvilágot látott ma, mely a Mozilla biztonsághoz fűződő elkötelezettségét hivatott hangsúlyozni. Ebből kiderül, hogy a forráskód biztonsági hibáira kitűzött vérdíjak első körét már ki is fizették néhány lelkes auditálónak. Név szerint: Marcel Boesch, Gael Delalleau, Georgi Guninski és Mats Palmgren érdemeltek ki egyenként 500-500 dollárt tevékenységükért. Mats Palmgren volt olyan nagyvonalú, hogy a pénzt rögtön az alapítványnak ajánlotta fel további felhasználásra. A hibákra kitűzött vérdíjak alapjába indulása óta több mint tízezer dollár adomány érkezett több mint négyszáz lelkes támogatótól. A Mozilla alapítvány ezen kezdeményezése jól mutatja, hogy a nyílt forrású termékek hibajavítási ciklusa sokkal gyorsabb lehet, mint kereskedelmi társaiké.

Arról nem szólnak olyan hangosan a harsonák, hogy a Mozilla Suite 1.7.3-as kiadása is megjelent - igaz ez már tegnap történt. Látványos, hogy ez már nem annyira fontos része a Mozilla előretörésének. Az új kiadás mindenesetre csak biztonsági javításokat tartalmaz, a Firefox és Thunderbird kódjaiban talált hibákat korrigálták ott is.

Sőt, indult egy új weboldal is, arról nemsokára többet egy új hírben.
 
1

Firefox.com

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 22.59
Szintén új hír, hogy a Firefox.com korábbi tulajdonosa felajánlotta az alapítványnak a webcím kezelési lehetőségét. Jelenleg egy köszönőoldal jelenik meg a honlapon:

Thanks for the Domain Name, Kevin!

The Mozilla Foundation thanks Kevin Karpenske, the previous owner of the Firefox.com domain, for generously having transferred this domain to our use for the Firefox web browser. Kevin's site can now be found at Quailish.com
2

Meglovagolva

sajt · 2004. Szep. 15. (Sze), 00.29
Meglovagolva a nagy lelkesedést, írtam egy rövid leírást, hogy hogyan upgrade-eljük a régebbi extension-öket az 1.0-as firefox alá itt lehet elérni.
5

témák

Anonymous · 2004. Szep. 21. (K), 10.37
Ez a módszer a témákra is működik?
8

Hibaüzi a Firefoxtól

Anonymous · 2004. Okt. 17. (V), 17.22
Böngészéskor néha felbukkan egy kis ablak Figyelmeztetés címsorral, és közli velem : A dokumentum nem tartalmaz adatot ! Mi lehet ez? Ötlet ? Lelőhető ?
Thnks
9

Proxy

Bártházi András · 2004. Okt. 17. (V), 17.44
Ennyi infóból az lenne a tippem, hogy az internet kapcsolatod, vagy az internet szolgáltatód proxy-ja kicsit rossz.

-boogie-
10

Az URL-cím helyére írd be

Anonymous · 2004. Nov. 19. (P), 17.53
Az URL-cím helyére írd be about:config
keress rá a browser.xul.error_pages.enabled tételre,kattints kettőt
és az érték true-ra változik.Ennyi.
PC WORLD©
3

mikor?

Dohány Tamás · 2004. Szep. 15. (Sze), 20.45
Arra lennék kíváncsi, hogy körülbelül mikor lát napvilágot a magyar illetve a végleges változat?
4

Végleges ősszel

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 15. (Sze), 21.04
Valamikor ősszel tervezik a végleges Firefox és Thunderbird 1.0 kiadását. Ami a magyar verziókat illeti, a mozilla.fsf.hu címen található meg minden információ. Ide is beidézem, hogy meglegyen a jövőben is, mert permalinkelni nem tudok rá:

Tegnap és ma ismét új verziók jelentek meg a Magyar Mozilla Projekt hatáskörébe eső programokból.

A Mozilla 1.7.3 egy biztonsági frissítés, hamarosan megjelentetem a magyar telepítőkészletet Windowsra, frissített Calendarral. A nyelvi csomag tudtommal nem változott, az 1.7.2-é használható az 1.7.3-hoz is, de ezt még ellenőrzöm.

Megjelent a Thunderbird 0.8 is, ami egy csomó szimpatikus újdonságot tartalmaz, például RSS-támogatás és közös Inbox több postafiókhoz. A fordítás 99%-os, de sajnos azt olvasom a szakmai fórumokon, hogy igen nehéz honosított telepítőt készíteni, mert nagyon összekuszálták a honosítással kapcsolatos dolgokat a fejlesztők. Természetesen ez csak ideiglenes akadályt jelent számomra. :-)

A most megjelent Firefox 1.0PR1 státusza kissé zavaros. Most folyik az áttérés nemzetközi szinten egy új honosítási modellre, nekem is adtak CVS-hozzáférést, és elvileg mostantól a Mozilla Foundation adja ki a hivatalos magyar Firefoxot. Egyelőre nem tudni, hogy ez mikor lesz, én megtettem minden tőlem telhetőt, és 100%-osan lefordítottam mindent a CVS-ben. A „minden” egyelőre azt jelenti, hogy a DOM Inspector és a súgó marad angol a hivatalos magyar buildben, ez enyhe visszalépés az eddigiekhez képest. Az 1.0 után ígérik, hogy ez a probléma is orvosolva lesz. A súgó fordítása amúgy még nincs is kész. A magyar keresőket sem hagyják beletenni, csakis a jóváhagyott angol keresők fordítása kerülhet be. Emiatt a magyar keresőket külön csomagban teszem majd elérhetővé.

Egyszóval érdekes időket élünk. A honosítási folyamat újításai hosszú távon biztos könnyebbséget hoznak majd, sajnos az átmeneti időszak többletmunkával jár. Igyekszem mielőbb eleget tenni a jogos felhasználói igényeknek!
6

FIGYELMEZTETÉS- Mi ez ??

Anonymous · 2004. Okt. 2. (Szo), 17.57
Gobának!!

A Firefox 0.9.3-ban megjelenik egy ablak Figyelmeztetés fejléccel ,és közli velem, hogy: Az oldal nem tartalmaz adatot. Sokszor csak a sokadik OK-zásra tűnik el, és néha nem is jelenítí meg az oldalt. Hol tudnám kilőni,és mi lehet ez ??
7

???

Bártházi András · 2004. Okt. 2. (Szo), 19.47
Miért gondolod, hogy Goba tud ebben neked segíteni? Nagy valószínűséggel különben az Internet kapcsolatoddal van valami gond, legalábbis ezek alapján az információk alapján erre (is) lehet következtetni.

-boogie-