ugrás a tartalomhoz

Kecko - Gecko és KDE integráció

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 08.42
Az augusztus végén megtartott aKademy találkozón a KDE fejlesztői futottak össze, hogy még jobbat és többet alkothassanak együtt. Ennek a közös gondolkodásnak és fejlesztésnek egyik gyümölcse a Kecko, mely Ian Geiser, Lars Knoll, Dirk Mueller és Zack Rusin agyából pattant ki, és végül Lars és Zack valósította meg mindössze négy nap alatt. A Kecko tulajdonképpen a Gecko motor illesztése a Qt-hez, mely lehetővé teszi, hogy a Konqueror böngésző alatt működö KHTML motort a Gecko motorra cseréljék.

Ez közel sem jelenti azt, hogy a KHTML felett eljárt volna az idő, és azt a Gecko motorral szeretnék leváltani. Csupán arról van szó, hogy a Kecko segítségével lehetővé válik a Gecko motor opcionális használata a KHTML helyett. Ezzel előreláthatólag a KDE felhasználók a Mozilla megjelenítőjét használhatják olyan beágyazott alkalmazásokban is, melyek eddig csak KHTML-el működtek együtt.

Érdekes kérdés, hogy miként hat ez az Apple-re, akik a Safari böngésző alapjául éppen a KHTML-t választották. Valószínűleg nem okoz komoly változásokat az Apple számára a Kecko, hiszen nagyon sokat fektettek már be a KHTML javításába és fejlesztésébe. Ez a plusz energia pedig a KHTML fejlesztését is aktívan tudja tartani, tehát egyelőre nem mutatkoznak jelei annak, hogy a két motor ne tudna egymás mellett élni. Emlékezetes, hogy a Safari tervezésekor az Apple a Mozilla motort is figyelembe vette, de a KHTML-t végül kompaktabbnak, gyorsabbnak és jobb forráskóddal rendelkezőnek tartotta, ezért esett rá a választása.

A teljes bejelentés a KDE híroldalán olvasható.
 
1

Apple

Bártházi András · 2004. Szep. 19. (V), 11.09
Részemről egyértelműnek látszik, hogy az Apple marad a KHTML mellett, mindenképpen egy gyorsabb, kisebb forráskódról van szó, ezt már ismerik, és SZVSZ nekik egy nem Mozilla motor fejlesztése jobb lehet marketing szempontból is.

-boogie-
2

Jól jön nekünk

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 19. (V), 11.13
Végülis szerintem jól jön nekünk, hogy nem várható a Mozilla dominanciája, mert az ugyanúgy meggátolhatja az igazi innovációt, mint az IE egyeduralkodása. Az Apple fejlesztői már most is sok jó ötlettel jöttek elő a HTML fejlesztésére.