ugrás a tartalomhoz

Ruby, XML, E4X

Bártházi András · 2004. Aug. 25. (Sze), 11.11
A Ruby egy érdekes nyelv, bár sokat egyelőre még nem hallani róla felénk. Abszolút objektum orientált, rugalmas, nagyon tiszta script nyelv. Nagyon sok olyat tud már most, amit a Perl 6 még csak előkészít. Aki még nem tette meg, érdemes rávetnie egy pillantást. Jack Herrington egy az OnLamp-en nemrégiben megjelent cikkében a nyelv E4X (ECMAScript for XML) - egy új XML kezelési szabvány - támogatásának megvalósítását vette szemügyre.

A Ruby objektum-orientált, interpreteres scriptnyelv gyors és egyszerű programozáshoz. Számos olyan lehetőséget építettek bele, mely a Perlt is népszerűvé tette, ilyenek az egyszerű szövegfájl feldolgozás, vagy a rendszer menedzsment támogatás nyelvi szinten. Egyszerű, nyílt, kiterjeszthető, hordozható. Sokan azt mondják róla, hogy olyan, mintha a Perlt és a Pythont összegyúrták volna. A saját oldalukon bővebben is olvashatunk, miként vélekednek a nyelv alkotói erről a kérdésről.

Az E4X natív XML adattípusokkal egészíti ki az ECMAScript (a JavaScript szabványa) nyelvet, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy natívan használhatunk reguláris kifejezéseket ECMAScriptben, illetve Perlben is. A hagyományos operátorokat XML objektumok kezelésével ruházza fel a leggyakoribb XML műveletek lekezeléséhez, lehetővé teszi "pont" (mint OO-nál) szintaktikájú kezelését XML objektumoknak, stb. Az E4X támogatás már a Mozilla Alapítvány által karbantartott Java-ban megvalósított JavaScript motorban, a Rhino-ban is megjelent, illetve a Mozilla család programjaiba épített, C-ben megvalósított Seamonkey implementáció is folyamatban van.

A cikket (Exploring E4X with Ruby) elolvasva, mind a Ruby nyelvbe, mind az E4X új XML kezelési lehetőségeibe egy rövid betekintést nyerhetünk.