ugrás a tartalomhoz

PHP Roadshow Tiszaújváros - beszámoló

Bártházi András · 2004. Aug. 22. (V), 22.30
Ismét csak egy sikeres roadshowról tudok beszámolni: tegnap egy (a második!) nagyon jó hangulatú, szakmailag erős roadshow-n volt alkalmam résztvenni, immáron Tiszaújvárosban.

A Roadshow helyszíne a tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Ipari Szakközépiskola volt, a megnyitót immáron mondhatom, hagyományosan, Palócz István (PP) tartotta, előre vetítve a nap előadásait, röviden bemutatva a mögöttünk álló rendezvényeket.

Kovács Zsolt, mint első előadó, a már bejáratott "Segítség! Felnőttem!" című előadással kezdett. Előadásában főként azokhoz szólt, akik kinőtték, vagy hamarosan kinövik az egy szerverben minden kiszolgáló (szava járásában "All-in-One") szerverfelépítést, s bemutatta, hogyan alakíthatóak ki megbízhatóbb, csatatűrőbb, több komponensből álló szerverfelépítések.

A második előadásban Hojtsy Gábor a PHP nyelvről beszélt az újonnan megjelent 5-ös verzió kapcsán. Szó esett a nyelv kialakulásáról, napi történéseiről, lehetőségeiről, illetve röviden a nyelv jövőjéről és lehetőségeiről is.

Harmadikként jómagam beszéltem a CSS nyelvről, röviden bemutatva a kialakulását, illetve a CSS alapú design-ok gyakorlati előnyeit, ami után egy konkrét kérdőív megjelenésére tértem át. Főleg a gyakorlatra koncentrálva lépésről-lépésre mutattam be egy megoldást.

Ezután az ebédszünet következett, s mivel időközben kiderült, hogy Mocsnik Norbi nem tud eljönni a rendezvényre, ezért utána még egy "doboz" designjának kialakítását is bemutattam (úgy kellett lelőni).

Szintén még Norbi helyére beugorva, az eseményen részt vevő FSF.hu alapítványtól Somogyi Péter (Jerry) tartott előadást a (számunkra) nem túl rózsás helyzetben levő szoftver szabadalmakkal kapcsolatos szabályozás témakörében. Aki tud, vegyen részt kedden a tüntetésen!

Ezután Papp Győző következett, aki a PHP-ben történő hiba keresési, felderítési és megelőzési témákban adott nagyon praktikus tanácsokat a nézőseregnek, PHP Chemotox címmel. Bár főként elméleti megközelítésből járta körül a kérdést, úgy érzem, mindannyian a gyakorlatban is profitáltunk az előadását meghallgatva.

Kolman Nándor előadásában a PHP 5 objektum orientált programozást illető változásait mutatta be. Egy nagyon jó alapot adott az OO programozáshoz is, s nem utolsó sorban tényleg alapos, példákkal megtűzdelt bemutatón vehettünk részt.

Az utolsó előadást Simon István (MaDog) tarotta, aki azokról a módszerekről beszélt, melyek felhasználásával hatékonyabban programozhatunk, illetve sokkal jobban újrahasználható kódot írhatunk.

Az esemény végén, szintén a hagyományoknak hódolva, egy tombola is helyet kapott. Rengeteg ajándékot sorsoltunk ki - a fődíj egy hétvégi nyaralás volt -, talán egy-két ember kivételével mindenki vihetett haza valamilyen ajándékot is.

Minden elismerésem Kiss-Tóth Marcellnek és helyi segítőinek, akiknek köszönhetően az esemény rendben, különösebb döccenők nélkül zajlott le. Személy szerint mind az előadásokkal, mind a rendezvény lebonyolításával igen elégedett vagyok, s örülök, hogy megismerhettem Tiszaújvárost is egy nagyon kicsit (bár ez csak az iskolára és két étteremre - az egyikben egy nagyon finom ebédet is ettem - vonatkozik, de biztos vagyok benne, még visszatérek).

Örömmel jelenthetem azt is, hogy már most van a tarsolyunkban több meghívás is további helyszínekre az ország különböző pontjain, s csak arra tudunk bíztatni mindenkit, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, ha szeretne városában egy roadshow-t, és a helyszínt és érdeklődőket biztosítani tudja ehhez (konkrétan PP-nek kell írni, az elnok##kukac##wfsz.njszt.hu címre).

Palócz István (PP) megnyitója

Kovács Zsolt

Hojtsy Gábor (Goba)

Bártházi András (Boogie)

Somogyi Péter (Jerry)

Papp Győző

Kolman Nándor

Simon István (MaDog)

Kiss-Tóth Marcell

 
 
1

Boogie! Elérhető lesz vh

Anonymous · 2004. Aug. 24. (K), 13.39
Boogie!

Elérhető lesz vhol az előadásod?

üdv:

HT
2

Előadásom

Bártházi András · 2004. Aug. 24. (K), 14.15
Az előadásom nem, mivel nem tartozott hozzá prezentáció, de az xhtml+css+jpg+gif fájlokat közzé fogjuk tenni a roadshow oldalán! Egyszer talán lesz cikk belőle.

-boogie-