ugrás a tartalomhoz

Közszemlére tett tervezési folyamat

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 21. (Szo), 09.44
Bizonyára nem csak én vagyok úgy vele, hogy időnként beugrik valami nagyon egyedinek tűnő szuper ötlet, amit nem is mondok el senkinek, csak félreteszem. Aztám egy hét múlva látom az újságban, hogy valaki megcsinálta, vagy egy filmben bukkan fel a megvalósítás, és ezek után másolónak érezném magam, ha megpróbálnám megcsinálni, amit kiötlöttem, hiszen már nem lenne meg az egyediség varázsa. Pontosan ilyen érzésem van azzal a kezdeményezéssel, amit most Christopher Schmitt valósított meg. Pedig pofonegyszerű alapötletről van szó.

Ezesetben éppen egy olyan ötlet került képbe, amit a Weblabor szerkesztők körében megvitattunk, majd ennek kapcsán tettük fel szavazásra az ezen hír írásakor éppen aktuális kérdésünket. Az ötlet abból indult ki, hogy szélesebb körű felhasználói visszajelzésre lehet szükség egy jó kialakítás elkészítéséhez, és ezt legcélszerűbb rögtön az elejétől követhető módon megvalósítani. Konkrétan tiszta lappal indítottunk volna egy fekete-fehér, nagyon puritán, nem sok szándékot sugalló sminkkel, melyet néhány (vagy akár sok) bétatesztelő tudott volna nyomon követni fejlődése különböző szakaszaiban, és az ötleteit, tippjeit hozzá tudta volna tenni a dologhoz. Végül kialakult volna a Weblabor egy teljesen új, közösségi alapon elkészített megjelenése, melynek alakulása során a bétatesztelők elég jól betekinthettek volna a szabványkövető webhely kialakítás elvi kérdéseibe, apróságaiba, trükkjeibe. Ez a megjelent szavazás kapcsán felszínre került érdeklődés hiány és a még égetőbb szerkesztői időhiány miatt végülis az ötletelés fázisán nem jutott túl.

És ezen a ponton érünk vissza a hír első részéhez, mégpedig, hogy - a Designing CSS Web Pages és a CSS Cookbook szerzője -, Christopher Schmitt új weblapján úgy tűnik pontosan ezt teszi. Az 1994-es jellegű kialakításból induló oldal szándékai szerint az olvasók visszajelzései segítségével alakul majd ki olyanra, amilyennek az olvasók és Chris szeretné látni. Útközben sok technikát lehet majd látni feltűnni és időnként eltűnni, valamint remélhetőleg magyarázatokkal, miértekkel is szolgál majd a szerző. Szerintem izgalmas az ötlet, és nagyon kívánom, hogy jó legyen a megvalósítás is!