ugrás a tartalomhoz

Nyilvános bizalmas levelek

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 12. (Cs), 08.59
Egyre többen helyeznek el bizalmassági jelzést leveleik alján, ez azonban leginkább annak köszönhető, hogy a nagyobb cégek mindenféle furmányos jogi okok miatt így próbálják előre is megvédeni magukat különböző támadásoktól. Ez a gyakorlat azonban mindinkább megkérdőjeleződik, hiszen az automatikusan felfűzött levél záradék olyan írások végére is odakerül, melyek nem nevezhetőek bizalmasnak, vagy címzettjük következtében teszik nevetségessé a befűzött szakaszt.

This e-mail may contain confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient (or have received this e-mail in error) please notify the sender immediately and destroy this e-mail. Any anauthorised copying, disclosure or distribution of the material in this e-mail is strictly forbidden.

Ilyen és ehhez hasonló záradékokkal ellátott levelek érkeznek a nyilvános PHP levelezőlistákra is. Először is maguk a levelek már azelőtt több forrásban is (sok esetben nyilvánosan) archiválódnak, hogy bárki is elolvasná azokat. Feliratkozottak sokasága kapja meg, a php.net hírcsoport kiszolgálóján is megjelennek, és innen számos kereshető archívumba kerülnek át. Így a tárolásra vonatkozó kérések egyszerűen teljesíthetetlenek. Ezekután felmerül az a probléma is, hogy ez a záradék a levél végén található, tehát csak azután ismerheti meg a szöveg olvasója, miután a teljes levél tartalmát tanulmányozta.

Az MSN Slate oldalon Jack Shafer szedett ízekre még júniusban egy ilyen nyilatkozatot, rámutatva annak további gyenge pontjaira.
 
1

Van ahol felismerik

Granc Róbert · 2004. Aug. 12. (Cs), 09.44
Év elején nálunk is (külföldi multi, több tízezer alkalmazottal világszerte) bevezették ezt, a levelezőszerverek automatikusan fűzték oda minden kimenő levél végére. Kb. egy hónapig működött így, utána a visszajelzések után megszüntették, szigorúan figyelmeztetve mindenkit, hogy tessék saját magunknak odaraknunk a megfelelő esetekben. Én még nem használtam azóta... :D
(Kevés értelmes döntés születik itt mostanában IT téren, ez utóbbi egyike volt e kevésnek.)

r.