ugrás a tartalomhoz

A Sun veszi át a PHP felett az uralmat - egy kis spekuláció

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 6. (P), 10.08
Mint reggeli hírünkben is említettük, a PHP 5 megjelenésével a nyelv eszközkészlete alaposan beérte a Javát. Ian Felton úgy gondolta, hogy érdemes ennek kapcsán megjelentetnie "konspirációs" gondolatait PHP 5: A Sign that PHP Could Soon be Owned by Sun címmel. Röviden arról van szó, hogy a Sun átvenné az irányítást a PHP felett.

Ian írása szerint a Zend terjeszkedése, a Sun-al kötött stratégiai együttműködés, a MySQL kliens árukapcsolásának megszüntetése és a PHP 5 nagy előrelépése mind-mind annak a jele, hogy a Sun rá akarja tenni a kezét a PHP irányítására, ha nem is közvetlenül, de a Zenden keresztül. Ráadásul valamilyen ködös módon ez a LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) model helyett egy SLOP (Sun, Linux, Oracle, PHP) model piacra kényszerítését vonná maga után.

Habár a feltevés felettébb érdekes, számomra komolyan kizárhatónak tűnik, hogy ez megtörténhet. A szerző azzal érvel, hogy a lassú változásokat kevesen ismerik fel, míg a hirtelen váltások jobban lekötik a figyelmünket, ezért nem ismerjük fel, hogy miről is van szó. Lássuk miért nem gondolom helytállónak a feltételezéseket:
  • A Zend honlapján marketing okok miatt úgy tüntetik fel a céget, mint a PHP kialakítóját és folyamatos innovátorát. Ebből juthatott Ian arra, hogy "the developers of PHP and the Zend Engine (which are essentially one and the same)", amit rendkívül egyszerű megcáfolni, ha csak azt nézzük, hogy magát a Zend motort hányan fejlesztik, akik közel sem Zend alkalmazottak, nem is beszélve a PHP-t életre keltő kiterjesztésekről.
  • Szintén ehhez kapcsolódik, hogy a PHP egy nagyon liberális licenc alatt érhető el, ami szinte bármit megenged. Lényegében csak azt nem, hogy egy esetleges elágazó ágon fejlesztett termékhez magát a PHP nevet használják fel. Tehát ha bárki meg kívánná változtatni a licencet, az adott pont előtti utolsó verziót továbbra is használhatná a közösség (más néven), és ezt fejleszthetné.
  • A PHP egy Apache Foundation projekt, még akkor is, ha ez csak névlegesen jelenik meg, mégis erről van szó, ezért az Apache szerver támogatásának a megvonása a nyelvben érdekes feltételezés.
  • A szerző azt írja, hogy a beépített MySQL támogatás megszűnése és az a tény, hogy a PHP kézikönyv nem foglal állást a MySQL támogatás indefinit jövőbeli meglétéről arra utal, hogy a PHP-ben megszűnik a MySQL támogatás - és az Oracle veszi át az uralmat. Csak arról feledkezik meg a szerző, hogy a cikk elején még a stratégiai szövetség kapcsán arról írt, hogy a Sun, MySQL, Borland és Macromedia közös irányítása alá kerül majd a PHP, így pedig nincs sok értelme a MySQL támogatás elvonásának.
  • A PHP konferenciák illetve olyan kiállítások, ahol a PHP fejlesztői megjelennek óriási mértékben telítettek a nyílt forrás kapcsán bekapcsolódott fejlesztőkkel (mint előadókkal), akik különböző cégeknél dolgoznak kapcsolódó feladatokon. A Zend cég általában igen kis mértékben képviselteti magát előadókkal. A LinuxTag kézenfekvő példája, hogy az Apache PHP és MySQL csapatok milyen jól együtt tudnak dolgozni.
  • Harry Fuecks is beszállt a kommentátorok közé, és kifejtette, hogy ma már nem az alapkövekben van az üzlet. Jobban megéri az Oraclenek és a Zendnek is, hogy nyílt a PHP, mint hogy ne lenne az, megfelelő céges háttérel viszont meg lehet fogni a támogatás kérdését illetve ha valamit ki kell javítani/fejleszteni, lehet finanszírozni a munkát.
A kommentárokat még sokáig sorolhatnám, végülis mindenképpen arra lyukadok ki, hogy bár érdekes feltevéseket olvashatunk, mégsincs igazi talaj ezek alatt. Az, hogy ilyen félelem egyáltalán felmerül, az szerintem azt jelzi, hogy egyre fontosabbá válik a nyelv.