ugrás a tartalomhoz

A legtöbb XHTML-t használó webhely ma is HTML

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 4. (Sze), 08.46
Sokan sok helyen elmondták, hogy az XHTML mennyivel jobb, mint a HTML, hiszen jövő kompatibilis, több leíró nyelv beágyazását teszi lehetővé, stb. Ennek mentén a különböző hordozható eszközökbe, PDA-kba egyre inkább XHTML-t támogató webkliensek kerülnek be, hiszen feldolgozni is egyszerűbb ezt a formátumot, nem kell törődni a HTML korrigálásával. Sajnos azonban a weben terjesztett XHTML állományok legnagyobb része még mindig csak HTML a böngészők számára.

A probléma - nem túl nagy meglepetésre - a legnépszerűbb böngésző XHTML támogatásának hiányában keresendő. Ez a kliens sajnos nem ismeri fel az application/xhtml+xml MIME típussal küldött dokumentumokat megfelelően, ezért a text/html típusra kell visszatérni. Ebben az esetben azonban az XHTML dokumentumunk nem több, mint egy hagyományos HTML, ami ráadásul hibás is, hiszen a HTML szabvány nem enged meg mindenféle perjeleket az elemek végén.

Ezért még akkor is hibás oldalt szolgáltatunk, ha különböző MIME típust adunk a legnépszerűbb böngészőnek és az okosabb klienseknek külön-külön. Akkor lennénk korrektek, ha a HTML MIME típushoz HTML formátumú dokumentumot generálnánk, az XHTML-hez pedig XHTML-t. Ezt azonban nem tesszük, meg, hiszen az előrehaladott böngészők már úgyis ismerik a négy éves XHTML-t, az elhanyagolható előny mellett pedig a lemaradók korrekt kezelése miatt pedig nem érdemes terhelnünk szerverünk processzorát.

Részletesebb információ az XHTML vs. HTML problémáról Anne van Kesteren MIME types matter; DOCTYPEs don't című blog bejegyzésében olvashatnak az érdeklődők.
 
1

Böngésző teszt

wiktor · 2004. Aug. 4. (Sze), 17.53
Találtam egy elég alapos tesztet, hogy melyik böngésző hogyan reagál ezekre a típusokra. 3 napja frissítették, úgyhogy talán hasznos lehet... :)

http://www.w3.org/People/mimasa/test/xhtml/media-types/results