ugrás a tartalomhoz

Komoly lépések a Drupal fejlesztői verziójában

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 3. (K), 10.35
Legutóbbi Drupal helyzetjelentésem óta már majdnem egy hónap eltelt, és vészesen közeledik a két hét múlva esedékes szolgáltatás befagyasztás, melyet követően már csak hibajavítások kerülhetnek a rendszerbe. Az elmúlt hetekben érdekes újítások kerültek a rendszerbe, és a következő két hétben nem kevesebb mint négy mérföldkőnek számító elem verseng a bekerülésért. Mikről is van szó?

Nem igazán hangsúlyoztam korábban a 4.4-es kiadása után rögtön bekerült új profil modul szerepét, mely azóta tovább javult, és sokkal rugalmasabb felhasználói profil kezelést ad, mint a korábbi megoldás. Nemrég került be az a kiegészítés, mely lehetővé teszi, hogy egy felhasználó több csoportba is tartozzon, és a múlt hét termése az óriási tömegek által áhított tartalmi elem (node) szintű elérési szabályok lehetősége. Akárhol kérdeztek a Drupalról, mindig felmerült ennek hiánya. Jelenleg nincs felhasználói felület ehhez a szolgáltatáshoz az alapcsomagban, csak egy API áll rendelkezésre a kezeléshez, de kiterjesztő modulok letölthetőek a tartalmi elem szintű jogok beállítására akár felhasználó, csoport vagy kategória (taxonómia) besorolás alapján.

A Drupal úgynevezett időzített kiadásokat alkalmaz, ami azt jelenti, hogy egy adott időpontig elkészülő szolgáltatás készlet kerülhet be a rendszerbe. Ami nem készül el időben és elfogadható minőségben, az nem fog bekerülni az alapcsomagba, akármennyire is áhítoznak utána a felhasználók. Ezért az elkövetkező két hét különösen érdekes lesz, hiszen négy újdonság is ott áll startra készen, hogy bekerülhessen. Bizonyos minőségi, és felhasználóbarátsági okok miatt azonban előfordulhat, hogy nem mindegyik készül el időben, és így nem kerül be a 4.5-ös kiadásba. Lássuk ezt a négy újdonságot:
  • Új felület fordítási megoldás: Ehhez Gerhard Killesreiter és Jacobo Tarrio mellett az én nevem fűződik. Az adatbázis és felhasználói felület szinten is teljesen megreformált felület fordítás lehetővé teszi majd, hogy Gettext Portable Object formátumban adott fordításokat importálhassanak és exportálhassanak a felhasználók, úgy, hogy a folyamat minden lépését a webes felületen végezhetik. Ez egyelőre felhasználóbarátsági problémák miatt van a motoron kívül, de minden bizonnyal bekerül majd.
  • Dokumentumkezelő rendszer: Egy általános dokumentum (csatolmány) kezelő rendszer, melyet a legtöbben arra szeretnének használni, hogy képeket és más állományokat csatoljanak tartalmaikhoz. Ez most a legforróbb téma a fejlesztői levelezőlistán, ezért nem kis esélye van, hogy elkészüljön időben.
  • Felhasználó és adminbarát smink kezelés: A jelenlegi problémás smink kezelést egy nagyon egyszerű és felhasználóbarát felület váltaná fel. Ahelyett, hogy egyes sminkek alsminkeket is megvalósítanának, és ezeket csak az adminisztrátor választhatná ki (mint ahogy jelenleg működik a rendszer), minden egyes megjelenési lehetőség kiválaszhatóvá válik az adminisztrátor és a felhasználók számára is - mellékelt képernyőképekkel az egyszerű választás megkönnyítésére. Egy admin felület képernyőkép. Az újabb fejleményekre tekintettel ez is várható a 4.5-ös kiadásban.
  • Okosabb szűrőkezelés: A szűrők teszik lehetővé, hogy a rosszindulatú felhasználói tartalmakat kitörölhessük, illetve alternatív leíró nyelveket használhassunk tartalmak beviteléhez (bbcode, textile, stb). A szűrőkezelés továbbléptetése azt vonná maga után, hogy úgynevezett szűrő profilokat (készleteket) lehetne létrehozni, és ezeket felhasználói csoportokhoz lehetne rendelni. Ezzel lehetővé válna az adminisztrárotok, cikk szerkesztők, stb. számára szabadabb formázási lehetőségek biztosítása a hétköznapi felhasználókkal összehasonlítva. Ennek a javaslatnak a megvalósításával egyelőre kevesen vannak megelégedve, ezért nem valószínű, hogy bekerülne a 4.5-ös kiadásba.
 
1

Drupal 4.5.0

Dohány Tamás · 2004. Aug. 3. (K), 16.34
Mikorra várható a Drupal 4.5.0 megjelenése?
Esetleg hol lehet (majd) alfa ill. béta változatokat letölteni?
2

Megjelenés

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 3. (K), 17.56
Nem tudom mikor lesz végleges, talán két hónapos hibajavító időszak lesz, ha jól gondolom. Meg kellene nézni, hogy korábban mennyi volt az előző kiadások előtt, nem rögzítettem :)

Ami a tesztverziókat illeti, folyamatosan le lehet tölteni a Drupal fejlesztői verzióját itt: http://drupal.org/project/drupal (a CVS a fejlesztői ág). A hibajavító időszak végefelé meg szokott jelenni egy RC (kiadásra jelölt vezió), ami majd külön letölthető lesz. Ha ez jónak bizonyul, akkor megjelenik a végleges 4.5.0. A fejlesztői verzió különben most is eléggé stabilan működik (de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnének benne még jelentős változások az elkövetkező napokban :).
3

Szűrők bent vannak

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 11. (Sze), 15.32
Néhány órája kerültek be a szűrők újításai, a másik három ismereteim szerint még a maradék négy napban reménykedik.
4

És a locale is

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 14. (Szo), 23.24
Az új felület fordítást megkönnyítő modul is ott van! A másik kettő szerintem már esélytelen, de ki tudja :)