ugrás a tartalomhoz

Az Internet Explorer is tud (majdnem) úgy átméretezni, mint az Opera

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 27. (K), 08.59
Nem újdonságról van szó, sőt nem is egy jövőbeli tervről, hiszen IE 5.5 és 6.0-ban CSS-en keresztül használható méretezést "fedeztek fel". Az Explorer ezen verziói a zoom tulajdonság megvalósításával lehetővé teszik, hogy az oldal elemeinek nagyrészét (képeket, szövegeket) méretezzük (praktikusan ráközelítsünk). A megoldás döbbentes előnye, hogy a képpontokban megadott méretű betűket is átméretezi, érdekes mellékhatása, hogy a scrollbar is méreteződik.

Az Opera már régóta nyújt olyan méretezési szolgáltatást, melyet eddigi ismereteink szerint semelyik más böngésző nem adott, azaz a webhelyeket teljes egészében lehet nagyítani illetve kicsinyíteni a képekkel és feliratokkal együtt. A Mozilla bögészők a képeket nem méretezik, de a betűket szabadon nagyítják/kicsinyítik. Az Internet Explorerről pedig eddig azt tudtuk, hogy a képpontban megadott méretű betűket nem is hajlandó méretezni.

A Design Detector jelentése szerint úgy tűnik, hogy a zoom CSS tulajdonsággal ez megkerülhető. Hogy miért nem tették elérhetővé ezt a lehetőséget a felhasználói felületen? Nos, a megvalósítás kicsit hibás, a listák felsorolás pöttyei és számozásai eltűnnek, a scrollbar méretváltozása pedig legalábbis furcsának mondható. Úgy tűnik, hogy ezt a nem teljesen kész szolgáltatást végülis nem bízták a felhasználók irányítására. Aki be akarja építeni a lehetőséget saját jobbgombos menüjébe Explorerben, az az említett cikk végén talál erre is linket.