ugrás a tartalomhoz

Angol törvény a honlapok használhatóságáról

Baranyai László · 2004. Júl. 22. (Cs), 08.32
Trenton Moss cikkében bemutatja a ma olyan divatosnak számító hozzáférhetőség és használhatóság (accessibility) elvek gyakorlati alkalmazását Angliában. Az albioni törvényalkotók a fogyatékkal élő kisebbségek jogainak védelmében pontosan meghatározták a honlapok kötelező minimum színvonalát.

A mintegy 175 oldalas dokumentum középpontjában az áll, hogy a fogyatékkal élők számára is biztosítani kell az interneten felkínált szolgáltatások elérhetőségét. Az átláthatatlan és kezelhetetlen honlapok készítői így nem csak esztétikai érzékünk ellen vétenek, de a törvényt is megszegik és akár büntetésre, vagy perre is számíthatnak. A fogyatékkal élőket képviselő szervezeteknek nem célja a megfélemlítés és az erőszakos fellépés (mint amire sajnos már láttunk példát másoktól), így konzultációkkal segítenek a honlapok átszerkesztésében és felhívják a készítők figyelmét a nem megfelelően alkalmazott technikákra.
 
1

Esztétika

Bártházi András · 2004. Júl. 22. (Cs), 10.26
A lényeg, hogy ezzel "én" is nyerek: normális kinézetű, használható, átgondolt felületű weblapok fognak születni, amik remélhetőleg nem csak Internet Explorer alatt használhatóak. A web azért web (és nem egy Internet Explorerhez készített "bővítmény"), hogy ez így legyen. :)

-boogie-
2

korrekt

Török Gábor · 2004. Júl. 22. (Cs), 18.29
barcsak ez minden orszagban bevezetesre kerulne.

--
slink
3

Akkor a könyvkiadókat is be

Anonymous · 2004. Júl. 26. (H), 21.28
Akkor a könyvkiadókat is be lehet perelni, hogy nem adják ki vakírással is a könyveket? Mi lesz azokkal a fittness stúdiókkal, ahol a féllábúak nem tudnak megfelelően gyúrni?

Baromság az egész. Hagyják meg a hülyeséghez való jogomat!
4

Közszolgáltatás

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 26. (H), 22.02
Bár a konkrét hír hátterét nem ismerem eléggé, az amerikai elérhetőségi törekvések mögött az van, hogy a közszolgáltatások legyenek elérhetőek. Emlékeim szerint most már csak olyan céggel köthetnek szerződést az állami hivatalok webes megjelenés készítésére, akik megfelelnek a követelményeknek. Ez ugyanolyan, mint a kerekes kocsisoknak a rámpa a bíróságokon vagy a postán. A diszkóknál ugyanez nem merül fel.