ugrás a tartalomhoz

Kultura.hu

Török Gábor · 2004. Szep. 5. (V), 09.09
"Csütörtöktől elérhető a kultura.hu, amely nagy tartalomszolgáltatók és kulturális intézmények adatbázisát, valamint multimédiás adatbázisokat kapcsolt össze, amelyekben így közösen lehet keresni" - olvashatjuk az Index.hu oldalán. Természetesen első látszatra ennek semmi keresnivalója a weblaboros hírek között, de ha megállapodunk egy picit, és alaposabban szemügyre vesszük az említett portált, érdekes dolgokra lehetünk figyelmesek.

Nyílván hozzáértő kollegák építették fel az oldalt, hiszen ha csak a hír szövegéből indulunk ki, komoly és megfeszített munkálatok állhatnak mögötte. Viszont kérdem én, ha tényleg felkészült, szakértelmüket kétségbe nem vonható webmesterekről van szó, akkor hogy fordulhat elő mégis az, hogy egy frissen indult portál a HTML 4.01-es szabványt követi? No persze, ha figyelembe vesszük, hogy a BKV oldala a 3.2-es verzióra épül, akkor ezen nincs semmi meghökkentő, de talán praktikusabb lett volna az oldal jövőve szempontjából az XHTML szabvány mellett voksolni. De tegyük fel, hogy csak én vagyok kukacos, hunyjunk felette szemet! Tehát HTML 4.01-et választottak a fejlesztők. Viszont megint van egy apróság. Én már rutinszerűen, ha egy új oldallal találkozom, első feladatom, hogy a W3C Validator alá vetem. Így tettem a kultura.hu esetében is. És láss csodát! 735 hiba. Egy frissen indult portálnál! Először megint próbáltam jóindulatú lenni, hátha régóta a szakmában vannak kollegáink, és nem követik a változásokat, miszerint az <img> tagnél kötelező az alt attributum használata és hasonló nyalánkságok, de amikor olyan bakikat is felfedeztem, hogy ugyanazt az azonosítót többször is elsütötték, akkor némi fintor ült az ábrázatomra. Nem beszélvén még akkor arról, hogy Mozilla alatt a fejléc némileg szétcsúszik, és további gyöngyszemek.

Kérdem én, jól van ez így?
 
1

10.000.000.- Ft

PiG · 2004. Szep. 5. (V), 09.36
Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hírek szerint 10 millió Ft volt az elkészítés ára, és főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a havi fenntartás 1.500.000.- Forint. Ajánlom még az oldal alján található "Segítség" és társai menüpontokat, melyek tegnapelőtt (én akkor néztem) még "Fejlesztés alatt" álló oldalakra mutattak. Úgy látszik 10.000.000-ba ez már nem fért bele.
2

Kirowski

sajt · 2004. Szep. 5. (V), 10.47
Erdekes, pedig a Kirowski Magyarorszag egyik legnagyobb webfejleszto cege. Egyebkent a 10.000.000 nem is olyan sok egy ilyen oldalert. Bar egy ilyen oldal elkeszitese kb ket het.
4

Kirowski

T.G · 2004. Szep. 5. (V), 11.14
Kirowski is gányol, ráadásul ők csak a dizájnt csinálták...

Mondjuk arról már lehetne írni, hogy kik azok, akik minden évben díjakat osztanak ki, és miért van az, hogy a Kirowski minden évben kap belőlük. a kultura.hu dizánja szerintem nagyon röhelyes. Az nköm logója tetszetős, de az még az előző kormány munkája. :) Kirowski itt egyedül azt a túljépegezett képet csinálta a fejlécben. Gratulálok nekik érte. :(
12

Most akkor mit csinált a Kir

Anonymous · 2004. Szep. 23. (Cs), 15.56
Most akkor mit csinált a Kirowski? Ha csak a fejlécet, akkor mást nem kéne számon kérni rajtuk, nem? A röhejes szó nem ly amúgy...

amúgy te kinek osztanál és milyen díjat?
3

negatív reklám? kell ez nekünk?

T.G · 2004. Szep. 5. (V), 11.06
Lehet, hogy nincs igazam, de én nem tartom jó poénnak, hogy béna oldalakról híreket adunk. Tele van az Internet rosszabbnál, rosszabb oldalakkal. Mindig is tele volt, ezután is tele lesz. Ez nem új információ.

És most csúnya leszek: ezután a beírás után adja magát, hogy megnézzük a http://validator.w3.org/check?verbose=1&uri=http%3A//slink.lxp.hu/ oldalt.
nincs doctype és 11 hiba.

Én sem örülök, hogy állami pénzeket baromságokra költik, de vannak jó oldalak is, lenne miről írni, ne csak ez a fikázás...

Vagy ha már fikázunk, akkor legyünk konstruktívak. Már rég óta tervezem, hogy egy tabless.hu -t össze kellene hozni. Annak lenne értelme. Az oldal készítői persze azt is figyelmen kívül hagyják, de legalább a mi részünk nem csak annyi lenne, hogy fölöslegesen fikázunk.
5

nem negativ reklam

Török Gábor · 2004. Szep. 5. (V), 11.16
Helo,

Nem negatív reklám, csak furcsa, hogy egy ilyen nagy frissen indult oldal elkészítésénél nem törödnek ilyen alapvető dolgokkal.

Másik pedig, hogy nem vagy csúnya, inkább kösz, hogy szóltál, hogy invalid az oldal, javítottam.

--
slink
6

nem igazán kell :)

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 5. (V), 11.36
Ennek a hírnek szerintem sincs sok apropója, hiszen úton útfélen találunk hibásan elkészített oldalakat állami és magánpénzen egyaránt. Legfeljebb egy kicsit elfröcsöghetünk rajta, mint ahogy tettétek is. Kiváncsi voltam én is rá, hogy hogyan került ki honlapunkra a hír, és így sikerült felfedezni némi beállítási hibát, aminek hatására mindenféle jóváhagyás nélkül bárki egyenesen a honlapra küldhetett hírt már néhány napja :) Ez most már nincs így!

Szerintem annyira nem deviáns ez a hír, hogy megérdemelné az utólagos törlést, azzal együtt, hogy ha jóvá kellett volna hagynom, nem engedtem volna be :)
7

Nem baj.

sajt · 2004. Szep. 5. (V), 12.42
Nem baj, legalább fröcsögünk. Egyébként a Kirowskinál foglalkoznak többek között php programozással is.
8

mult heti cikk

Jano · 2004. Szep. 5. (V), 19.53
A mult heti cikk pont errol szolt. Annak megvolt a szinvonala amit a weblaboron megszokott ember. Megha az az iras nem jelent volna meg es a jelensegre fel kellene hivni a figyelmet talan elmenne ez a hir de igy nem nagyon.
Forumban ahol szubjektiv velemenyeket lehet elmondani ott lenne helye.

Na mindegy:
A baj, hogy nem csak a koddal van a hiba bar ez az egyetlen objektiven merheto dologaz oldalon.

Elmondhato meg, hogy tobb helyen a kepek sem tul szepek.

Es az egesz koncepcio megkerdojelezendo, hogy az allamnak kell-e musor aggregator szerepet bevallalni?
A hirkozlesi miniszterium honlapjan sincs tvmusor, vagy hirstart szeru valogatas.
9

királyul van ez így

Anonymous · 2004. Szep. 5. (V), 21.20
Szerintem nevetséges ez a fröcsi.

Minek szenvedni a szar xhtml kompatibilitással ami sok idő és lové amikor így is király. Aki meg validátorhoz kap minden oldalnál az nyilván nem is kiváncsi arra mi van rajt.
10

fel munka

Jano · 2004. Szep. 5. (V), 21.38
Pedig pont egy jo pelda amikor nem csak sima validsag (pl HTML 4.01 Transitional) hanem egy XHTML is megindokolhato. A programkereso hasznalatara jogszeru igeny lenne peldaul egy mobilos bongeszorol vagy egy PDA geprol az elerhetoseg.
Mobilokon XHTML kompatibilis bongeszok vannak es a kis memoria miatt nincsenek olyan hibajavito algoritmusok mint egy asztali oprendszer bongeszojeben.
Kisebb kodmeret, alt tagk vagy FIr hasznalat GPRS eleresnel nagyon nagyon jol jonne!

Nem tudom ki mondta, hogy az XHTML kompatibilitas plusz penz es plusz ido. Miert lenne tobb?
Persze ha ugycsinalod, hogy megirod az oldalt es utana elkezded atirni akkor valoban tobb, de ha mar alapbol ugy irod?
Es az ellenoroz pedig nem egy ellenseg aminek meg kell felelni hanem egy segito eszkoz ami szol ha elirtal valamit.
11

egyetértek

yaanno · 2004. Szep. 7. (K), 21.20
Már csak a nickrokonság miatt is:) Az tényleg felháborító, hogy ilyen oldalakért milliókat költenek el, az értelmes és hasznos projektek meg vergődnek.
13

Ha más nem, ezért jogos a hír

Bártházi András · 2004. Szep. 23. (Cs), 16.19
Alapvető tévhit, hogy a "szar" XHTML kompatibilitás sok idő és lóvé. Egy frászt. Semmivel sem tart több ideig XHTML írni, mint rossz HTML-t. Sőt, a validátor szól, ha elrontottál valamit egy XHTML esetén, HTML-nél pedig keresheted te a hibát, hogy vajon mit nem zártál le valahol, és nyitva maradt egy div, stb.

Ha már nem, hát ezért megérte, hogy publikálásra került ez a hír. Az XHTML-re fejlesztés bonyolultsága egy olyan téveszme, melyet el kell oszlatni.

-boogie-
14

Eloszlatni

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 23. (Cs), 16.29
Mégpedig homálytizedelővel:)