ugrás a tartalomhoz

Az aktuális oldal linkjének elfedése

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 10. (Szo), 07.57
Sokszor előfordul, hogy navigációnkban az aktuális oldalra mutató linket valamilyen speciális módon jelöljük (például vastagon). Az is elképzelhető, hogy valamelyik trükkös képcserélő megoldást választjuk a linkek megjelenítésére, mondjuk a navigációs mátrixot. Annak érdekében, hogy a felhasználó életét leegyszerűsítsük, valójában nem is kellene az aktuális oldalra linkelni. De ha mégis meg szeretnénk tartani a linket, csak a viselkedését változtatnánk meg, akkor íme egy kis tipp.

A navigációs mátrix, vagy valamilyen bonyolultabb képcserés metódus elég sok CSS beállítást igényel, és ilyenkor kényelmetlen bármelyik linket is sima szövegre cserélni csak azért, mert az aktuális oldalra mutatna a link. Akkor ugyanis minden ahhoz kapcsolódó CSS stílust rá kellene szabni arra a lehetőségre is, hogy nem linkkel jelenítünk meg egy navigációs elemet.

Ezért állt elő Mike Rundle azzal az ötlettel, hogy változtassuk meg az egér formáját a normál egér alakzatra a link fölött, és akkor a felhasználónak eszébe sem fog jutni, hogy ez egy link. Ilyenkor csak a következőt kell belegenerálni a HTML kimenetbe:
<a href="#" sytle="cursor: default;">honlap</a>
Ezzel a CSS-ben máshol nem kell változtatnunk, és a link viselkedés továbbra is megmarad, csak vizuálisan nem fogja jelezni a felhasználó számára, hogy klikkelhető szövegről van szó.
 
1

Hmm.

Bártházi András · 2004. Júl. 10. (Szo), 11.04
Szerintem igenis, egy címlapon is legyen link a címlapra, és nem baj, ha egy oldalon van link saját magára. Lehetősége van a felhasználónak újratöltenie az oldalt. SZVSZ felesleges elrejtenie előle a linket. Azt pedig látja, tudja (általában), hogy merre jár, illetve ki is lehet emelni a menüben egy másik grafikával, így gyakorlatilag a fenti funkció szerintem megvalósul, csak egy kicsit másképp.

Az pedig egy másik dolog, hogy nem lehet ész nélkül elrejteni a linket, mert lehet, hogy a menüelem aktív, azonban a link nem az aktuális oldalra mutat. Pl. a Cikkek világít, de mi nem a cikkek listájánál, hanem egy konkrét cikknél vagyunk.

-boogie-