ugrás a tartalomhoz

Tárlatvezetés a Drupal fejlesztői verziójában

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 7. (Sze), 14.00
Dries Buytaert a Drupal összefogó irányítója nemrég jelentette be, hogy augusztus közepén szeretné lezárni az új szolgáltatások behelyezését a rendszerbe, és az azt követő tesztelő/hibajavító időszakot követően jelenhet majd meg a 4.5-ös kiadás, amely ismét nagyon sok újdonságot hoz, ezúttal főképp az adminisztráció területén. Kíváncsi olvasóinknak íme egy kis tárlatvezetés a már jelenleg is működő és a készülő újdonságok mentén.

Csökkentett főmenü

Először is mindenképpen a szemünkbe ötlik a telepítést követő csökkentett menü, és ez az adminisztrációs menü lenyitásakor is hasonló meglepetéssel tölthet el bennünket. Arról van szó ugyanis, hogy a fejlesztők felismerték, hogy minden funkció bezsúfolása egy menübe nem járható út, és sokkal kényelmesebb áttekinteni a funkciókat tabok segítségével. Ezért például a 'my account' oldal is ilyen tabokat jelenít meg.

Ezzel a váltással barátságosabbá vált a felhasználói felület, ugyanakkor nagyon sok URL-t át kellett szervezni, az akció orientált címekről, mint /user/edit/14 át kellett váltani a példány orientált címekre, ahol az akció másodlagos: /user/14/edit. Így az egyes példányokhoz nagyon könnyű megjeleníteni a tabokat, hiszen a tabok kiírása is az URL-eken alapul, hasonlóan a menühöz. Az URL változás így nem csak a felhasználói oldalt érinti, hanem nagyon sok más lapot is, a legfontosabb talán a /node/view/12 változása /node/12-re. Jelenleg még nincs szűrő a linkeket tartalmazó régebbi tartalmak javítására, illetve bemeneti URL álneveknél sincs megoldás a régi URL forma kezelésére, de mivel a korábbi cím séma változásoknál ezek időben elkészültek, most is valószínűsíthető, hogy rendelkezésre fognak állni. Amíg még jelentős változások lehetnek, addig nem érdemes a kompatibilitási felületen dolgozni.

A felhasználó oldalának tabjai

A felhasználói adatok szerkesztésébe eddig is be lehetett épülni saját moduljainkkal a tulajdonságok bekérésébe. A tabok megjelenése mellett most lehetővé válik saját tabra tenni bizonyos tulajdonságokat, illetve súlyozni az általunk bekért felhasználói adatokat (azaz meghatározni, hogy hol jelenjenek meg a felhasználói adatok szerkesztésénél).

Az adminisztrációs menü

Térjünk vissza az adminisztrációs menüre, ahol egy eléggé letisztult kép fogad bennünket, ami jelentősen eltér a 4.4-es menü kialakításától. A lapított menü struktúra lehetővé tette, hogy a korábban a 'configuration' menüpont alatt lévő feladatokat (sminkek, blokkok, modulok), kiemeljék a fő adminisztrációs menübe. Így számos további almenüt nem tartalmazó pont jött létre, melyek további lehetőségeit tabokon érhetjük el.

Alapértelmezésben továbbra is ábécésorrendben jelennek meg a menüpontok. A felhasználók menüpontja így alulra került (korábban 'accounts' volt, ezért volt a menü tetején). Érdekesség, hogy a 'taxonómia' menüpontot az új felhasználók elijesztésének elkerülése érdekében végülis 'kategóriák'-ra nevezték át, bár erről komoly vita folyt. Sokan úgy gondolják, hogy ez nem reprezentálja eléggé a taxonómiában lévő erőt - ezzel én is így vagyok. A 'modules' menüpont mögött csak a modulok ki-be kapcsolása található, a webhely és modul specifikus beállítások a 'settings' menüpont alatt kerültek összegyűjtésre. Itt tabok helyett almenüpontok találhatóak, mert komolyabb számú telepített modul esetén a tabok csak káoszt okoznak. Érdekes még, hogy a 'help' menüpontok így eltűntek az egyes részekről, és tabként sem tértek vissza, így csak az összevont segítség oldalt lehet elérni (ami továbbra is az egyes modulok segítségeit prezentálja összevont formában).

Vannak olyan oldalak, ahol nem elegendő a tabok területe, hiszen alfunkciókat is kell biztosítani. Erre szolgálnak az altabok, melyek már a végső részei a navigációnak (al-altab nem létezik). Egy logikusan felépített adminisztrációs rendszernek ilyen felbontásba bele kell férnie.

Altabok a hozzászólások adminisztrációjában


A menük és a tabok kialakítása különben programozói szinten is jelentősen megváltozott, a rendszermenü kiírásakor most főképp menüpont javaslatokat tesznek a modulok írói. Az opcionálisan bekapcsolható menü modul lehetővé teszi, hogy a javaslatok alapján összeállított alapértelmezett menüt teljesen átszerkesszük, saját pontokat vegyünk fel, átmozgassunk pontokat, stb.

Menüszerkesztő


Nemcsak a menük tekintetében vált sokkal jobban kézbentarthatóbbá a rendszer, a felhasználói profilok is teljesen dinamikussá váltak. A 4.4-es forráskód szerkesztési és szerializált tárolási megoldása helyett külön táblába kerültek a profilok adatai, és egy kényelmes webes adminisztrációs felületet kapunk a szerkesztésükre, beállításukra.

Az űrlapok használhatóságán is nagyok sokat dolgoztak a feljesztők, megvizsgálták, hogy színvakok illetve gyengénlátok miként látják az űrlapokon megjelenített hibajelzéseket, és ennek megfelelően többféle kiemelést vezettek be. A hibás űrlapmezőre most már piros kerettel figyelmeztet az alapértelmezett smink is.

Hibakiemelés az űrlap elején


Hiba miatt hangsúlyos űrlapmező


A tárlatvezetésem elején linkelt bejelentésben említettem, hogy a felület fordítását lehetővé tevő locale modul felelőseként nagymértékben rajtam múlik, hogy ezen a területen mi kerül be a rendszerbe. Sikerült felfrissíteni az ezzel kapcsolatos eszmecseréket a fejlesztői levelezőlistán, és Gerhard Killesreiter korábbi munkájára építve most azon vagyok, hogy átdolgozzam a locale modul felületét a 4.5-ös kiadáshoz. Az biztosra vehető, hogy az új module lehetővé fogja tenni Gettext Portable Object (.po) formában terjesztett fordítások importálását és exportálását, hiszen ezt már most is tudja. Egyelőre arról folyik a beszélgetés, hogy milyen felület lehet a legkézenfekvőbb, és a legbarátságosabb a felhasználók számára. Az biztos, hogy a teljes nyelvi beállítás weben lesz elvégezhető, konfigurációs állományok, és az adatbázis kézi szerkesztése nélkül. Íme egy kis betekintés a telepített nyelvek összefoglaló táblázatába:

Telepített nyelvek összefoglalása


Összefoglalva tehát ismét nagyon sok jó újdonságot hozó kiadás elé nézünk, melyben nem félnek a fejlesztők a visszafelé kompatibilitás megtörésétől. Ezt nagyon jól mutatja az, hogy egy 4.4-es Drupalhoz készült modult most behelyezve az aktuális fejlesztői verzió alá semmilyen funkció nem lesz a telepített modulból elérhető a menü rendszer változásai miatt. A számos API változás persze csak azoknak jelenthet munkát, akik saját modulokat készítettek a rendszerhez. Akik a Drupal honlapjáról gyűjtötték be kiegészítéseiket, azok ugyanonnan megkapják majd a 4.5-öshöz aktualizált modulokat is.

Számomra úgy tűnik, hogy a jelenlegi fejlesztői verzió eléggé stabilan működik, bár éles oldalt nem építenék rá. Ezért azt javaslom annak, aki érdeklődik az újdonságok iránt, hogy próbálja ki, és esetleges rossz tapasztalatait öntse hibajelentések formájába, hogy még jobb lehessen majd a végleges kiadás.