ugrás a tartalomhoz

Nextls XUL, kliens-szerver megoldás PHP alapokon

Bártházi András · 2004. Júl. 3. (Szo), 10.07
Tegnapelőtt számoltunk be egy olyan megoldásról, melynél az alkamazás a szerveren fut, azonban az interfésze egy böngészőben, konkrétan Mozilla XUL alapokon nyugszik (XUL-Node, kliens-szerver megoldás Perl alapokon). Nos, egy megoldásában nagyon hasonló MP3 album programot találtam, mely ki is próbálható.

Úgy látszik, hogy a fejlesztők komolyan veszik a jövendölést, és valóban ez az év a XUL éve lesz. Hirtelen két XUL alkalmazással is találkoztam, a Firefox, melynek az interfésze XUL alapokon nyugszik, szárnyal, stb. A megoldásban az a jó különben, hogy apró különbségeket leszámítva, nagyon hasonlít egy web böngészős, HTML-es megoldáshoz, egy nagy különbség van: jóval gazdagabb eszköztár áll rendelkezésünkre (különböző listák és más elemek) egy HTML megoldáshoz képest. Egy átlagos sávszélesség esetén az alkalmazás ugyanúgy működik, mintha a saját gépünkön futna, azonban "semmit" (kivéve egy Firefox-ot, vagy egy Mozillát) sem kellett telepítenünk, nem a gépünket terheli a futtatás, stb.

A Nextls XUL működés közben


Visszatérve a hírhez, a Nextls egy olyan PHP-XUL kliens-szerver alkalmazás, mely zenei adatbázisunkhoz fér hozzá, és lehetővé teszi zene hallgatását. PHP-ben van írva, MySQL adatbázist használ, egy kiváló lehetőség akár helyi (legális!) zeneszámaink megosztására, de akár arra is, hogy terjesszük a Mozilla alapú böngészőket. :)
 
1

nemjó

aries · 2004. Júl. 5. (H), 06.59
Nem értek egyet azzal, hogy nagyon eröltetni kell a XUL-t a webes alkalmazások terén, amíg azt a W3C el nem fogadja. Olyan anomáliák jöhetnek így elő, mint Windwos platformokon az ActiveX vagy a VBScript őrület, aminek ugye senki sem örült a másik oldalról. Miért kell most kizárni a másik oldalt? Szép és jó a XUL, meg kell is, ha idejében alá akarnak vágni a XAML-nek, de nem a webre. Az másra való!
2

Technikai, vagy egyéb?

Bártházi András · 2004. Júl. 5. (H), 07.20
Technikai, vagy egyéb problémád van vele? (Ha jól értem, egyéb). Nekem nagyon tetszik a technológia. Amúgy a XAML-nek is lesznek pontosan ugyanilyen alkalmazásai, múltkor demoztak vele. A XUL egy jó technológia, és bár más böngészők valóban nem támogatják, ez nem egyből kizáró ok nálam a nem használatára. Az elterjedtségtől pedig még (nagyon-)nagyon messze van, nem kell ennyire félteni a helyzetet. Szerintem.

-boogie-
3

Ki a másik oldal?

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 5. (H), 10.05
Ez olyan mint a másik mosópor? XUL értelmezésére és futtatására alkalmas rendszer elérhető ingyen és bérmentve minden lényeges operációs rendszerre. Ellentétben az ActiveX végrehajtó eszközökkel. Kik vannak a másik oldalon, akik kimaradnak? Ezt nem értem.

Különben a XUL nem a XAML 'alávágására' készült, az már jóval azelőtt jelentősen kifejlődött (nyílt forrású környezetben), mint hogy a Microsoft egyáltalán csak megemlítette, hogy a XAML-on dolgozik. Az eszközök mostanában jelennek meg a készítésére, mert most érett meg erre.
4

Szia! Mint Goba is irta a

Hodicska Gergely · 2004. Júl. 5. (H), 13.09
Szia!

Mint Goba is irta a XUL mar joval a XAML (bejelentese) elott letezett. Nyilvan nem atlag weboldalak eseten lesz hasznos, de peldaul egy vastagabb klienst/bonyolultabb felhasznaloi feluletet igenylo intranetes alaklmazas keszitesekor igencsak jol johet, es ilyenkor nem gond, hogy csak adott bongeszovel mukodik.

Felho