ugrás a tartalomhoz

Betűtípus választás a weben

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 2. (P), 15.20
Nem egyszerű kérdés. Amikor saját gépünkön fejlesztünk weboldalakat, a telepített betűkészleteinket használhatjuk, illetve ha megpróbálunk valami olyan készletet alkalmazni, amely nincs a rendszerünkön, akkor egy helyettesítő típust látunk. Végülis az is elképzelhető, hogy a leendő használók/látogatók gépén nem lesz meg a font, amit használatunk, vagy éppen meglesz az, amit nálunk helyettesíteni kellett, és emiatt teljesen más lesz az oldal kinézete. Ezért nehéz ügy betűkészletet választani. Nem kell csüggedni, akad tanácsadónk!

A Weblabor oldalain Joe Gillespie Web Page Design for Designers című dokumentuma is megjelent korábban. Ugyanezen a néven publikája Joe napjainkban is havonta megjelenő online magazinját, melyben mindig valami érdekes kérdést vesz elő. A 75. júliusi számban a fő tartalom az All you wanted to know about Web type but were afraid to ask című írása, melyben tételesen összegyűjtötte a Windows és Mac rendszereken alapértelmezésben használható betűtípusokat.

Nemcsak a betűtípusokról olvashatunk, hanem az ideális helyettesítők listáját is megkapjuk CSS font-family: beállítások formájában. Emellett az említett fontok képeit is áttekinthetjük a cikk alján található linkek segítségével, hogy jobb képünk legyen azok fontokról, melyekkel nem rendelkezünk.
 
1

tetszőleges fontok használata kliensoldalon

Mocsnik Norbert · 2004. Júl. 2. (P), 19.30
Általában szerveroldalra fejlesztek, így kevésbé érint a téma, mégis megjegyezném, hogy érdekes dologra bukkantam nemrégiben. Az endeffect.com webhely főoldalán a login űrlap alatt található szöveg egy egészen speciális betűtípussal van kiírva. Ez a betűtípus nincs telepítve a számítógépemen, a szöveg mégis kijelölhető, illetve a forrásból is látszik, hogy szöveges tartalomról van szó. A titok nyitja a stíluslapban keresendő, és ez a következő:
@font-face {
 font-family: Moonracer, Verdana;
 font-style:  normal;
 font-weight: normal;
 src: url(../fonts/MOONRAC0.eot);
}

Ez a fájl pedig valóban ott van a szerveren. Bizonyára többen ismerik ezt a megoldást, mégis úgy gondoltam, hogy megosztom, mert számomra újdonság volt.

Sajnos a fent említett anyagot nem volt időm még átolvasni, lehet, hogy ott is szóba kerül a dolog.
2

ie only..

Mocsnik Norbert · 2004. Júl. 2. (P), 19.35
Meg voltam róla győződve, hogy Mozillában is kipróbáltam a dolgot hetekkel ezelőtt.. Ezek szerint mégsem. Úgy látszik ez a megoldás sem tökéletes..
3

Nálunk a lényeg :)

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 2. (P), 19.57
KGYT szólt korábban a megoldásról az IFR kapcsán. Egyébként van még egy rövid összefoglaló a PFR és EOT font beágyazásról. Az a probléma főként, hogy az ilyen fontok általában nagyok, és azt is le kell tölteni az oldal megtekintéséhez...