ugrás a tartalomhoz

RSS tartalmak immár iso-8859-2 kódolással is

Bártházi András · 2004. Júl. 1. (Cs), 22.14
Többen is panaszkodtak mind magánlevelezéseinkben, mind a fórumainkban, hogy az RSS forrásainkban használt UTF-8 kódolás problémát okoz nekik, nem tudják rendesen olvasni a tartalmainkat. Bár továbbra is az a szerkesztőség határozott véleménye, hogy az UTF-8 sokkal jobb megoldást kínál, végül kerestünk egy megoldást a problémára, így ezentúl ISO-8859-2 kódolással is elérhetőek hírforrásaink.

Végül Csabibá győzött meg arról, hogy valamilyen megoldást kell találnunk, mert sok eszköz sajnálatos módon nem kezeli le az amúgy elég elterjedt UTF-8 kódolást. Bár ilyenkor alapesetben az eszköz lecserélésre lenne a valódi megoldás, sokszor ezt nem lehet megtenni, vagy nem célszerű megtenni. Ilyenkor marad az eszköz módosítása, vagy a szerző értesítése arról, hogy probléma van a kódolások kezelésével. De van, amikor ez sem működik.

A megoldásnál részemről célnak tűztem ki, hogy a jelenlegi működés maradjon meg, és a kivitelezés módja, az új hírforrás címe jelezze, hogy itt egy speciális eset lekezeléséről van szó. A megoldás egy paraméter bevezetése lett, amivel meg lehet adni, hogy a hírforrást iso-8859-2 kódolással kéri a kliens. Ennek függvényében amennyiben iso-8859-2 kódolással szeretne valaki hozzájutni tartalmainkhoz, az alábbi formában teheti meg:

Eredeti RSS hírforrás címe:
http://weblabor.hu/rss

Ehhez kell hozzáírni a ?encoding=iso-8859-2 paramétert, hogy az alábbira módosuljon:

Módosított RSS hírforrás címe:
http://weblabor.hu/rss?encoding=iso-8859-2

Remélem ez az apró változtatás mindenkinek hasznára válik.