ugrás a tartalomhoz

A Microsoft készül a keresőharcra

Bártházi András · 2004. Jún. 28. (H), 16.59
"A Microsoft tervei szerint július folyamán olyan újdonságokkal áll elő a keresők terén, melyekkel a Google és Yahoo ellen versenyezhet", jelentette be Bill Gates a mai napon Sidney-ben. Avagy a Microsoft tervei a keresők terén...

A Microsoft elnöke egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy cégük számos mérföldkövet megtett a keresőoldaluk kapcsán. "Júliusban az oldal szerkezete - így a találatok minősége is - meg fog változni, és a megjelenés is drámaian javulni fog", mondta Gates. "Még ebben az évben megmutatunk mindent a teljesen saját keresőmotorunk képességeiből".

Gates szerint a jelenleg használt keresési technológiák nagyon gyenge technológián alapulnak, a "vegyünk egy csomó szót és indexeljük le" filozófiát alkalmazva.

"Nem értik meg az oldalak tartalmát, így néhány rossz találat amit kapunk még tréfás is", mondta. "Egy ember nem követné el ezeket a hibákat, mert egy ember megérti az oldalak tartalmát".

A Microsoft több, mint 10 éves nyelvi kutatásai "lehetővé teszik számunkra az oldalak feldolgozását és megértését", mondta. "Szemléltetésül: ne mutass meg egy éttermet valakinek, ha az nem a közelben van, (vagy) ne mutass oldalakat a... burgonya chips-ekről, ha ő a számítógép chipekre gondolt."

Gates szerint a jövő keresője lehetővé teszi a személyre szabást, a helyi információk megértését, és rendelkezni fog az oldalak megértésének, adatbázisok böngészésének és az általános tudáshalmaz felhasználásának képességével.

Egy gyakorlati keresési feladat, melynek még Gates véleménye szerint fejlődnie kell, egy adott repülőútról szóló kérdés. "Ma egy általános keresés borzalmas eredményt ad vissza, képesnek kellene lennünk arra, hogy ránézzünk és azt mondjuk, "Hé, ez egy repülőút száma", és egyszerűen egy közvetlen választ adjunk a kérdésre, nem véletlenszerű weboldalakat".

Forrás: c|net: Microsoft prepares for search assault
 
1

Lássuk, mit tud a Google

Bártházi András · 2004. Jún. 28. (H), 17.09
Érdekes dolgokat mondott Bill Gates, de lássuk, mit tud ezekből a Google:
  • tréfás találatokat inkább más keresőkben kapok, Google esetén nem
  • egy ember sem biztos, hogy el tudja dönteni két szó alapján, hogy mit keresek
  • kiváncsi leszek, ahogy a keresőjük megérti a magyar tartalmat és feldolgozza
  • lehet, hogy én a tőlem 100 km-re levő étteremre vagyok kiváncsi, mert éppen oda utazom
  • a Google is készül a testreszabásra, lásd Google Labs, illetve más források
  • a Google már most képes különböző dolgokra ország szerint, az USA-ban lehetőségünk van például telefonszámokat keresnünk
  • a repülőgépes példa egyáltalán nem áll messze a telefonos konkrét már működő megoldástól...
Szóval szép gondolatok, de egyrészt kiváncsi leszek a valódi találatokra a keresőjükben, másrészt pedig szerintem ezek még nem lesznek olyan eget rengető megoldások, melyek miatt az emberek a Microsoftot fogják választani... De meglátjuk, én mindenesetre kiváncsian várom a dolgot. :)

-boogie-

ui: a Google nemrég Ausztráliában roadshow-zott, és ha minden igaz, elég sok munkahelyet fog ott létrehozni, érdekes, hogy Bill Gates is Sidney-ben beszélt a terveikről. :)
2

Van mit csinálni

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 28. (H), 21.42
Szerintem annyi irányba lehet fejleszteni még a kereséseket, hogy bőven van tér az újításra, és a Microsoftnak éppen minden lehetősége is megvan rá. Ha nem hagyják elmonopolizálódni, akkor még korrekt innováció is lesz a dologból. Az Internet Explorert, meg az Office termékeket is csak azóta nem fejlesztik lényegében, mióta úgy látják, hogy nincs épkézláb konkurencia. Szóval én csupa pozitív érzéssel várom az MSN kereső megújulását.