ugrás a tartalomhoz

A Nvu jövőjéről

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 24. (Cs), 07.52
A Nvu a Linspire (korábban Lindows) által finanszírozott egyedülálló vizuális weboldalszerkesztő program (nemrégiben, a Firefox 0.9-el, Mozilla 1.7-el egy időben jött ki a 0.3-as verziója), mely a Mozilla Composerből nőtte ki magát, és a Netscape-nél annak idején dolgozó Daniel Glazman fejleszti továbbra is. Ebben az értelemben a Mozilla üzleti sikerének egy konkrét bizonyítéka. A MozillaNews még május végén készített Daniellel interjút, amiről akkor már említést is tettünk, én viszont most fedeztem fel igazán az interjút, és mondhatom érdekes olvasmány volt.

Daniel nyilatkozik a Netscapehez fűződő viszonyáról, mely eléggé kalandosan alakult. Az Electricité de France részéről volt a HTML és a CSS munkacsoport tagja a W3C-nél, és a CSS csoport tagja maradt a cégtől való távozása után is. Ennek kapcsán keresték meg a Netscape-től, hogy segítsen a Composer CSS támogatásának kialakításában.

Ennél azonban számunkra sokkal fontosabbak a Nvu-val kapcsolatos jövőbeli tervei: a kereskedelmi vizuális szerkesztőprogramok korrekt alternatíváját szeretné kifejleszteni, mely a Firefox és a Thunderbird mellett stabil harmadik pillére lesz a Mozilla Suite helyébe lépő önálló programoknak. A fejlesztést mindenesetre a Linsipre irányítása alatt végzi, tehát elsősorban a megbízó igényeinek kielégítése jelentkezik a termékben. Ugyanakkor Danielnek nagyon jó a véleménye a Linsipre-ről, a fejlesztések bekerülnek a Mozilla CVS rendszerébe is.

Szóba kerülnek Daniel cégének más projektjei is, melyek igen érdekesek. A Compiegne University of Technology és a közismert Le Monde újság számára fejlesztenek Gecko és XUL alapú webes szerkesztőségi felületet, a Connexions Project keretében a Rice University-n pedig egy új vizuális XML szerkesztőt fognak fejleszteni Mozilla Composer (vagy Nvu) alapokon, mely végül nyílt forráskódú szoftver lesz. Mindenezek véleményem szerint kiválóan mutatják, hogy a Mozilla nagyobb feladatokra is alkalmas alkalmazás feljesztői platform.