ugrás a tartalomhoz

A VeriSign első negyedévi domain név jelentése

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 19. (Szo), 11.41
Már több mint egy hete jelent meg a VeriSign első negyedéves domain név jelentése, mégis érdemes foglalkozni vele, mert érdekes adatokat tartalmaz. Először is kiderül belőle, hogy az első negyedévben 4,7 millió domain nevet regisztráltak be a világon, ami minden idők legnagyobb mennyisége bármely negyedéves összesítést tekintve. Ezzel összesen több mint 63 millió domain név van lekötve a világon, azaz körülbelül minden századik emberre jut egy.

Rekordokat nemcsak a domain nevek számát illetően említhetünk, hiszen a nevek használata is jelentősen javult. A domain nevek több mint 72 százaléka vezet webhelyre (az 'internet lufi' kiteljesedése idején mért 2002-es decemberi 55 százalákhoz képest). Az összes domain név körülbelül 7,8 százaléka parkolt név (ezek az előbbi 72%-ba beleszámítanak).

Az országokhoz kötött (.hu, .de, .nl, stb) domain végződések jelenleg 40 százalékát teszik ki a teljes regisztrált domain név készletnek. Nem meglepő módon Európa vezet a nemzeti domain nevek számát illetően, Németország 12, az Egyesült Királyság pedig 8 százalékát fedi le a világ összes domain nevének. Sok országban megjelentek a nemzetköziesített domain nevek (nálunk 'ékezetes' néven ismertek). Az ehhez még nem csatlakozott országok idén tervezik a bővítést.

Az elemzés kivonata - mely alapján ez a hír is íródott - a weben olvasható, illetve letölthető egy gazdagon illusztrált PDF változat is, amiben a trendek sokkal jobban követhetőek. A VeriSign elkészítette a domainek tulajdonosainak kimutatását (PDF) is, mely érdekes adatokat nyújt arról, hogy kik regisztrálnak domain neveket.