ugrás a tartalomhoz

Újdonságok webmesterek számára a Googlenél

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 18. (P), 18.58
A Google érzi a Microsoft és a Yahoo előretörési kísérleteinek veszélyét, és megpróbál minél több webhely tulajdonost rávenni arra, hogy most kösse magát a jelenleg legnépszerűbb keresőhöz. Ennek keretében a mai napon két új programot indított el, melyek webmesterek számára lehetnek érdekesek. A Google WebSearch mérsékelt pénzkereseti lehetőséget jelent, a Site-Falvored Google Search pedig a webhelyünk számára testreszabott keresést biztosít.

A SearchEgineWatch mai jelentése szerint a Google WebSearch szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a webhelyünkről a keresőre vezető kérések találati oldalain megjelentetett fizetett linkekre történő klikkelés után részesedést kapjunk. Ettől persze kevesen fognak meggazdagodni, a programban történő részvételhez AdSense tagság szükséges, mely a testre szabott szöveges reklámok megjelenítési lehetőségét is magában hordozza.

A másik weboldal tulajdonosok számára indított újítás a Site-Flavored Google Search a Google keresődobozt megjelenítő webhely kategorizálását teszi lehetővé. A kategóriák alapján generált HTML kód használatával helyezhetnek el az érdeklődők testreszabott keresőket oldalaikon. Mivel a HTML kód tartalmazza a kategória kódokat, egy intelligens CMS rendszerben az éppen megjelenített rovat, vagy az aktuális tartalom besorolása szerint is más-más kategóriát jelölhet meg a Google számára kereső űrlapunk HTML kódja. Ezutóbbi szolgáltatás egyelőre béta verzióban érhető el.