ugrás a tartalomhoz

A Javascript a világ legrosszabb találmánya - vagy mégsem?

Bártházi András · 2004. Jún. 10. (Cs), 22.19
A nemrégiben megtartott, W3C által szervezett "Web Applications and Compound Documents" workshopon Bert Bos a W3C-től kifejtette azon véleményét, miszerint a Javascript a világ legrosszabb találmánya. Ez elég nagy port kavart, így megjelent egy cáfolat is...

Röviden arról van szó, hogy Bert véleménye szerint a Javascript egy olyan dolog, aminek nem sok értelme van. A megjelenés befolyásolására kitalálták a W3C-nél a CSS-t, a konkrét alkalmazásoknak pedig a Java appleteket, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy elválasszák teljesen a tartalmat a megjelenéstől... No, ezekre a kijelentésekre kapta meg a magáét. :)

Bert véleménye a workshop anyagában olvasható. Brendan Eich válasza saját blogjában olvasható. Ő a Javascript kifejlesztője, és a Mozilla Roadmap karbantartója. Mindkettő tanulságos olvasmány, érdemes megpróbálni megérteni mindkettejük álláspontját!
 
1

Nem válasz

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 10. (Cs), 23.40
Az az érdekes, hogy Brendan írása nem válasz Bert véleményére, csak annak kapcsán fakad ki. Ha megnézzük Bert véleményét, akkor azt látjuk, hogy hosszú évek alatt kifejlesztendő új nyelvet akar látni, ami nekem nem teljesen világos, hogy mihez kapcsolódna. De mindenesetre elismeri, hogy a CSS nem elegendő az interaktivitásra, a Java pedig túl sok. Én úgy látom, hogy a JavaScript olyan megítélésével állunk szemben, ami a status bar scrollerek és view source letiltók szörnyű idejét idézi. A JavaScipt sokkal többet tud, és sokkal jobban tud működni, ahogy a nálunk rendszeresen felbukkanó tippek is bizonyítják. Ugyanúgy lehetővé teszi a rossz megoldásokat, mint a CSS (elemekhez kötéssel, HTML-be ágyazással), de ugyanakkor utat biztosít a tiszta megvalósításhoz is (külső kóddal, detektálással).
2

Néha igenis kell

tauri · 2004. Jún. 13. (V), 23.34
Egyetértek az előttem szólóval.
Egyrészt a weben néha mindent fel kell használni, legyen egyszerre php, flash, java, css, hiszen meg szeretnénk valamit valósítani, és van, amit csak így lehet.
Másrészt a javasrcipt egyetlen igazi baja a böngészőfüggőség - ha sikerül kiírtani (ki lehet), akkor hirtelen egészen használható lesz.
3

Re: Néha igenis kell

Bártházi András · 2004. Jún. 13. (V), 23.54
Szerintem azon a néhán van a hangsúly: arról van szó, hogy összességében sokkal több helyen használják hülyeségre és gagyi dolgok megvalósítására a Javascriptet, mint helyes dolgokra.

Egy teljesen másik nézőpont, hogy nem szabad egy homogén, konkrét közeget nézni, mint például egy céges intraneten az admin felület, hanem a teljes webet kell nézni. Helyileg ha JS-re építünk, teljesen jól használható a nyelv, sokkal sokkal többet megengedhetünk magunknak, mint különben. Azonban ez nem is a web, és már egy kicsit nem is _web_ programozás.

-boogie-