ugrás a tartalomhoz

Előretekintés: php.ini változók, GIF támogatás, betöltési sorrend

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 8. (K), 19.06
Néhány apróságra bukkantam, melyekből sajnálatosan kimaradtuk az utóbbi hetekben. A PHP 5 megjelenésének közeledtével még mindig többen próbálnak új szolgáltatásokat bevezetni a kódban. Ezek most már nem esélyesek a bekerülésre, de a következő PHP verziókban megkaphatjuk ezeket az újításokat is.

Hasznos újítás lehet a php.ini értékeinek változókká alakítása a konfigurációs állomány feldolgozásakor. Itt nem arra kell gondolni, hogy a PHP-ben változókként elérhetnénk a php.ini értékeket (hiszen ezeket már most is elérhetjük az ini_get() megfelelő hívásával). Arról van szó, hogy a php.ini-ben használt beállításokat az állományon belül újra tudjuk hasznosítani. Egy példa a legutóbbi PHP Weeklyből:

default_dir = "/home/www/apache"
include_path = ".:" ${default_dir} "/htdocs"
open_basedir = ${default_dir} "/share"
Ez a szolgáltatás várhatóan a PHP 5.0.0 után fog megjelenni.

Néhányan arra törekednek, hogy minél előbb újra felvegyék az LZW tömörítéssel készült GIF állományok támogatását a PHP kódjába. A szabadalom június 20-án jár le Európa nagy részén és Japánban. Innentől kezdve elméletileg el lehetne kezdeni az ezen országokban legálisan használható kódok terjesztését. A fejlesztők mégis úgy egyeztek meg, hogy a Kanadára vonatkozó utolsó - július 7-ei - dátum is kivárható. Ezután világszerte terjeszthetővé válik az újra GIF támogatással felruházott PHP.

Végül Wez Furlong küldött be javításokat annak érdekében, hogy az egymásra épülő statikusan fordított modulok betöltési sorrendje is meghatározható legyen. Ha dinamikusan töltünk be modulokat (extension= direktívával a php.ini-ben), akkor megadhatjuk magunk a betöltési sorrendet. Azok számára, akik jobban szeretnek a PHP-be eleve betöltött modulokat fordítani, nagy segítség lesz a betöltési sorrend helyes megadása. Erről még nem teljesen egyértelmű, hogy végül bekerül-e a PHP 5-ös első kiadásába.