ugrás a tartalomhoz

Hivatkozás spam - újabb fondorlatok

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 4. (P), 14.32
Kéretlen hivatkozások. Érdekes fejlemény, hogy ezt az összetételt is fel kell venni szótárunkba, hiszen minden webhely tulajdonos álma, hogy hivatkozzanak az oldalára (néhány mély linkelést elutasító rövidlátó kivételével). Mégis akkor mi lehet a kéretlen hivatkozás? A probléma az automatikus hivatkozás számlálókban gyökerezik. Egyre több blog jelenik meg a neten, és a látogatott, illetve sokak által linkelt blogoknak jó a kereső helyezésük, illetve sokan olvassák oldalaikat. Ilyenkor nem olyan meglepő, hogy néhányan linkeket próbálnak bejuttatni ezekre a lapokra.

Sok blog program biztosítja a "Top referrer" azaz "Legtöbb forgalmat hozó", vagy "Legtöbbet ránk hivatkozó" linkek listájának automatikus megjelenítését. Amikor egy linkre kattintunk, akkor az eredeti oldal címét többnyire (bár nem feltétlenül) a böngésző elküldi a link célpontjáról lekért oldal letöltésekor a szervernek. Ezzel lehet mérni, hogy honnan jönnek látogatók az oldalunkra. Az említett toplista ezen mérési adatok alapján készül.

Ugyanezt azonban akár egy egyszerű PHP programocskával is automatizálni lehet, és olyan hivatkozás értékeket lehet küldeni, melyek nem feltétlenül valósak, vagy legalábbis nem emberi kattintás eredményeként adódtak. Ezt "kellő agresszivitással" végezve elérhető, hogy a legtöbb forgalmat hozó linkek listájába az ilyen spammer bekerülhessen, jó helyezést elérve (azaz lehetőleg hosszú ideig bent maradva).

Mindez két okból lehet jó a spammer számára. Egyrészt magukra a linkekre felhasználók is kattinthatnak. Másrészt pedig a Google és más keresők találat súlyozásaiban a linkek nagy szerepet játszanak, így népszerű (eleve nagy súllyal bíró blogok) oldalairól a súly könnyedén átvehető. Ezek után csak hab a tortán, hogy erre a módozatra a spam törvények nincsenek felkészülve, így lénygében még törvényt sem sért.

Ennek hatásait észlelte Ilia Alshanetsky, az ő blog bejegyzése alapján írodott hírünk. Sajnálatos módon a hivatkozás spammerek automatikus azonosítása egyáltalán nem egyszerű feladat, ezért Ilia kénytelen volt arra a döntésre jutni, hogy az ezeket megjelenítő blokkot kikapcsolja oldalán.
 
1

Baj?

Anonymous · 2005. Ápr. 24. (V), 13.56
Én nem hinném, hogy ez akkora baj, mint amekkora a SPAM. Csupán akkor idegesítő, ha mindössze egy hivatkozást tartalmaz a hozzászólás.
2

Hogyne lenne baj?

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 24. (V), 14.15
Persze hogy baj. Most itt nem a hozzászólás spamekről van különben szó (arról máshol volt), hanem a hivatkozás spamekről. Azok mindig csak egy linket tartalmaznak. Ha egy csomó irreleváns link kerül az oldaladra, az a saját linkjeid értékességét csökkenti, akár a webhely belső linkjeit is. Emberek és robotok szemével nézve is.
3

Automatikus ellenőrzés

attlad · 2005. Ápr. 24. (V), 15.57
Én alapból úgy csinálnék ilyen "top referrer" dolgot, hogy minden ott szereplő oldal forrását letöltené automatikusan a program és megnézné, hogy ténylegesen szerepel-e az oldalon a link.

Attila
4

dinamikus

Anonymous · 2005. Ápr. 24. (V), 16.41
Ez dinamikus oldalakkal nemigen működik, mint például a Weblabor trackere...
5

Re: dinamikus

attlad · 2005. Ápr. 24. (V), 19.02
Két gond lehet: egyik hogy az adott helyről eltűnik a link egy idő után, mert pl. lekerül a címoldalról, de ez nem gond az ellenőrzésnél, mert nem rögtön kerül le onnan, vagy ha lekerül, akkor következő ellenőrzésnél akár törölni is lehet, hiszen már nem referrer oldal. Másik, hogy pl. ahogy itt a weblaboron is van, hogy a link tartalmak átirányításon keresztül érhetők el, ekkor nem szerepel a konkrét link az oldal forrásában, ezek kimaradnának.

Vagy mire gondolsz, miért nem működne?

Attila