ugrás a tartalomhoz

A Microsoft ismét saját nem szabványos technikáját támogatja

Bártházi András · 2004. Jún. 2. (Sze), 17.32
A Microsoft elkészített egy weblapot, melyen azt foglalja össze, hogy hogyan lehet felkészíteni a weblapunkat a Windows XP Service Pack 2-re. Van egy pont benne, ami a felugró ablakokról szól: hogyan lehet mégis egy ablakot megnyitni, például reklám céljára. A Microsoft egy a szabványban nem szereplő Javascript eljárást jelöl meg. Nagyon felhúztam magam a dolgon.

A dokumentum (How to Make Your Web Site Work with Windows XP Service Pack 2) a következőket írja:

Q: Does your site use the window.createPopup() method?
A: This method has been restricted to allow only one pop-up window per page.
Azaz a createPopup() eljárás, mely a Microsoft egy saját eljárása (IE5.5-től működik), lehetővé teszi, hogy egy darab popup ablakot megnyisson az oldal tulajdonosa. Az így megnyitott ablak a fókuszának elvesztésekor automatikusan bezáródik. Azaz a reklámokat mégsem tiltja majd le az Explorer, mert biztos vagyok benne, hogy minden reklámozó cég átáll erre az eljáráshívásra az IE elterjedtsége miatt. A hibakezelés gyakori hiánya miatt más böngészőkben pedig kapjuk majd a hibaüzeneteket... Éljen. :(

Aki tényleg nem akar felugró ablakokat, az használjon olyan böngészőt, amely támogatja a szabványokat, és valódi popup blokkolással bír.
 
1

Dialógus dobozok

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 2. (Sze), 18.39
Ha jól értem, akkor a dialógus dobozokat is letiltják, ami az alert() és hasonlók ilyen célú felhasználását korlátozhatja. Ez konkrétan a Weblabor Blogmark beküldő útjába is áll (még ha teljesen dialógus doboz alapúra alakítjuk ki, akkor is).
2

reszben ertheto

Jano · 2004. Jún. 2. (Sze), 20.19
a createPopup -ot bevezettek es igy lehet hogy nehanyan el is kezdtek hasznalni teljesen jo dolgokra. Nem nagyon tudnak igy mit tenni mert akkor megszivatnak ezeket az embereket.

Egy dolgot lehet tenni: terjeszteni az iget, hogy hogyan kell createPopup-pal ablakot nyitni. Megakadalyozni nem lehet akkor legalabb a jo modja terjedjen.

Viszont hogy kell ertelmezni ezt a reszt:

Internet Explorer will attempt to block any window opened automatically from:
[...]
DHTML elements overlapping content on the page

Van ott meg egy-ket tiltas az ablak poziciora vonatkozolag es elemeinek allitgatasarol is. Az is erdekes.

Jol latszik az ertekelesben, hogy egyesek nem azt ertekeltek mennyire tartalmaz ertheto informaciokat a doksi hanem, hogy mi a tartalom :)
3

createPopup() megkerülés, DHTML trükk

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 2. (Sze), 20.44
A DHTML elemek nyilván azok a csodás képernyőn átúszó reklámok, amik például a tv2 oldalain örvendeztették meg korábban az embereket (mostanában nem jártam arra :). Bár ezt gondolom nagyonis jól tudtad, csak az a kérdésed, hogy mi más, azaz hogy ezt hogyan lehet behatárolni. Például egy oldalról beúszó menü ilyen-e, vagy egy mouseoverre megjelenő réteg (mondjuk a mouseover már felhasználói akciónak számít, ezzel elég egyszerű megkerülni a megkötést).

A createPopup()-ról annyit, hogy oldalanként egyre korlátozzák, azaz ha átirányítasz, vagy akár iframeből csinálsz valamit, az már másik oldalnak számít(hat). Az iframeben nem lennék biztos, de az átirányítás mindenképpen megkerülő 'megoldás'.

Az igazán jó blokkolók nem a módszereket űzik el többnyire, hanem a konkrétan azonosítható reklámokat. Így megmaradhatnak a módszerek a legitim felhasználásra. A spam szűrés is ezeken az elveken működik. Attól még lehet levelet küldeni, mert vannak annak hasznos felhasználásai is.
5

dhtml

Jano · 2004. Jún. 2. (Sze), 21.16
ha pl van egy menu amit CSS-ben fixed-nek adsz normal bogeszoknek IE-ben meg csinalsz hozza egy "mindig le gorgetem a scrolltol fuggoen" scriptet akkor ez a DHTML menu mukodni fog-e?
6

Nincs elég info

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 2. (Sze), 21.21
Szerintem nincs elég információnk most, hogy ezt megmondhassuk. Gondolom nem akarják az egész DHTML varázslatot romba dönteni :)
7

Re: dhtml

Bártházi András · 2004. Jún. 2. (Sze), 22.06
A választ nyilván én se tudom, de le kell tölteni és ki kell próbálni egy olyan gépen, ami nem baj, ha rombadől. Ha valaki megteszi, számoljon be a tapasztalatairól! :)

-boogie-
4

re: reszben ertheto

Bártházi András · 2004. Jún. 2. (Sze), 20.48
Nem tartom egy nem szabványos, csak IE-ben meglevő funkció propagálását jó dolognak... Megakadályozni meg igenis lehet, ki kell hajítani. Így gyakorlatilag pont azt nem fogja megszüntetni a patch, amire van, viszont terjeszti és előmozdítja a szabványtalan programozás igéjét, kicsesz a nem IE-t használókkal (JS hibaüzenetek), és rossz az IE használónak is, hogy ott vannak a popup-ok.

-boogie-
8

re: reszben ertheto

Anonymous · 2004. Jún. 3. (Cs), 06.44
valoban jo lenne, ha lenne kinek terjeszteni az iget. az rendben van, hogy itt mar szinte mindenki felfedezte, hogy az IE-t el kell felejteni. a problema mashol van. sajnos tapasztalataim szerint eleg nehez ravenni az atlagfelhasznalokat, hogy csereljek le az IE-t. en mar tobbszor probalkoztam vele, es nem jartam tul sok sikerrel. lehet, hogy a fejleszto szabvanyos oldalt fog csinalni, ami nagyon jo dolog, de sajnos az atlag felhasznalok IE-ben fogjak nezni (marpedig a legtobb oldal atlagfelhasznaloknak szol).
9

tenyleg nehez

kmm · 2004. Jún. 3. (Cs), 07.58
Igen, tenyleg nehez meggyozni vkit arrol hogy ne iet hasznaljon, a minap esett meg velem, hogy egy igazi kemeny explorer fuggo - aki mindahanyszor kiejtettem mas bongeszo nevet fujjolt - keszitett egy weboldalt, ami ieben ment csak, es mikor mondtam neki, hogy csak azert rakjon fol mozillat, operat - valamit - hogy ki tudja abbol is probalni (kb 2 nap alatt sikerult ravennem erre), foltette az operat, es lon, azota azzal webezik, es bocsanatot kert tolem, mondvan hogy ez tenyleg klasszisokkal jobb mint az ie...
Tehat pont ez a baj, hogy ilyen a hozzaalas... ki sem probaljak az userek, mert ra kellene szanni fel orat.

--
üdv: kmm...
10

Megoldás! :-)

kgyt · 2004. Jún. 3. (Cs), 13.23

<!--[if ie]>
  <script language="jscript">
    window.createPopup("IDE JÖNNEK A PARAMÉTEREK");
  </script>
<![endif]-->
És csak az IE juzerek kapnak popupot... ;-)
Jobb is, a kedvenc látogatóinkat megkíméljük...


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt##kukac##kgyt.hu - http://kgyt.hu
11

Re: Megoldás! :-)

Bártházi András · 2004. Jún. 3. (Cs), 14.26
Ez szép és jó, de az M$ nem ezt javasolja, és elenyésző lesz azon emberek száma, akik így fogják megvalósítani...

-boogie-
14

Visszakérdezek

kgyt · 2004. Jún. 7. (H), 13.06
Ki fog olyan oldalakat nézegetni hosszútávon, amelyek hibásak?

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt##kukac##kgyt.hu - http://kgyt.hu
15

Ha működik

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 7. (H), 15.48
Sokkal többen gondolják azt, hogy ami működik az nem hibás. Például ha a busz elvisz egyik településről a másikra, akkor megtette a feladatát, még akkor is, ha közben égtelen nagy zajjal zakatol és sötét füstöt okád a kipuffogója. Végülis eljutottál vele oda, ahova akartál. Namost amíg egy oldal működik az általad használt böngészőben, addig az miért lenne hibás? Mármint ezt nem én kérdezem, csak közvetíteni próbálok egy valószínűleg közkincsként létező álláspontot.
16

Hozzáállás

kgyt · 2004. Jún. 7. (H), 15.56
Idealista hozzáállással a következő lesz a történet:
  • A M$IE rajongók reklámok dömpingjét fogják kapni, míg a többiek (a jól megírt oldalakon) nem kapnak reklámot.
  • Mindenki átszokik alternatív böngészőkre.
  • Beáll a kánaáni állapot

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt##kukac##kgyt.hu - http://kgyt.hu
12

objetumra ellenorzes

Jano · 2004. Jún. 3. (Cs), 18.07
En mindig objektumra szoktam ellenorizni feltetelben. Nem szeretem a mindenfele navigator.appname es hasonlo dolgokat. Ezert itt igy csinalnam:

if (window.createPopup) {
bannerWindow = window.createPopup("parameterek");
if (!bannerWindow) {
// itt lehet valami csinalni ha nem nyilt meg a popup ablak
}
}

Egyebkent nem hiszem, hogy tul nepszeru lesz a popup megoldas mert a popup ha elveszti a fokuszt automatikusan becsukodik!
13

Re: objetumra ellenorzes

Bártházi András · 2004. Jún. 3. (Cs), 18.12
Ez is jó, a problémám vele az előző. Én nyilván így vagy úgy, de jól csinálnám meg, de az M$ nem fogja hirdetni a jó megoldást. Vagy ki tudja.

A popup megoldás meg, mivel nem lesz más, ha sok ember felteszi a Service Pack-et, ezért szerintem népszerű lesz. Bár ki tudja, hogy mennyien fogják feltenni?

-boogie-