ugrás a tartalomhoz

Elindult a hivatalos PHP 5 verseny

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 1. (K), 16.50
Tegnap elindult a hivatalos PHP 5 verseny a Zend.com szervezésében. A pályaműveket szeptember közepéig kell beküldeni. A díjak között egy Dell laptop, több iPod Mini, Zend Studio 3.5 Plus licencek, éves php|architect előfizetések, speciális Zend pólók szerepelnek, minden befogadott résztvevő php|architect és Zend utalványokat kap. Lássuk mi a feladat.

A kiírás szerint pályaműnek olyan PHP 5 segítségével elkészített alkalmazásnak kell lennie, mely valós igényt elégít ki a PHP-t használók közösségében. Olyan példákat hoznak, mint egy galéria rendszer, egy online ár összehasonlító, több kereső eredményeinek összesítője, webes állomány böngésző, de a résztvevők kezét nem kötik meg ezek a javaslatok. Fontos, hogy a készterméknek Internet Explorerben, Mozillában és KHTML-el (Konqueror, Safari) is működnie kell, létező projektek pedig nem nevezhetnek.

A közösség számára igen jól csengő a kiírás azon pontja, mely a PHP licenc (vagy azzal kompatibilis licenc) használatát köti ki. Ez garantálja, hogy szabadon felhasználható nyílt forrású termékek készülhetnek. Egy nevező csapat legfeljebb öt fős lehet, a résztvevők csak egy pályaművel nevezhetnek.

Az elkészült termékeket egyrészt nyílt szavazásra bocsátják, másrészt egy igazi profikból álló zsűri bírálja el a forráskódokat a PHP 5 kulcsszempontjai alapján: objektum-orientált szolgáltatások, új PHP 5 függvények használata, XML alkalmazása, tervezési minták beépítése, kezelhető forráskód.