ugrás a tartalomhoz

Egy objektív vélemény a táblázatmentességről

Bártházi András · 2004. Május. 14. (P), 09.19
Manapság egyre inkább divatos a táblázat nélküli, CSS alapú layout, de tudjuk, hogy bizony sokszor jóval egyszerűbb (lenne) táblázatokkal összeállítani az oldal vázát. Andy Budd egy objektív összefoglalást próbál meg nyújtani a mai helyzetről, felhívva arra a figyelmet, hogy a teljesen CSS alapú design mellett kiállás a technológiára nézve nem biztos, hogy előnyös.

Cikkében (An Objective Look at Table Based vs. CSS Based Design) valóban rejlenek igazságok, és azt kell mondanom, hogy egyet kell értenem a benne foglaltakkal. A CSS alapú design nagyon jó dolog, sőt, nagyon szép dolog is tud lenni, de nem mindig célravezető. Ha viszont folyamatosan mellette kardoskodunk, a kezdőket elrettenthetjük a CSS-től. Persze ez alatt nem azt kell érteni, hogy akkor most vissza a táblázatos layouthoz... :)
 
1

Itt is egy vélemény ezzel k

Bártházi András · 2004. Május. 14. (P), 09.55
Itt is egy vélemény ezzel kapcsolatban:

http://www.mezzoblue.com/archives/2004/05/13/gasp_tables/

-boogie-
2

Én a kettő vegyitését szo

Anonymous · 2004. Május. 14. (P), 09.57
Én a kettő vegyitését szoktam javasolni. Mert néha elégé borzasztó vázat építeni css-sel.
Én azt szoktam leginkább csinálni, hogy készítek egy Table vázat majd abba már css-sel felépített elemek kerülnek.
3

A CSS buzzword

Jano · 2004. Május. 14. (P), 12.25
Az a baj, hogy tul szelsosegesen itelik meg a CSS-t. Nincs a helyen.
A CSS buzzworde alakult. Mindenki valamifele csodat var tole, hogy ez lesz a megoldas es ha CSS akkor minden jo, minden szep.

Valojaban ez nincs igy es amikor ezzel szembesulnek akkor egybol tlejes hatraarc kovetkezik legtobbszor ahelyett, hogy a helyere tennek az uj tudast.

A legnagyobb gond a CSS Tablazat vitaban, hogy mindenki az asztali gepes weboldalakban, webbongesyzokben gondolkodik. Amig ebben a vilagban vitatkozunk valoban nincs nagy gond a tablazatokkal.

Ha viszont belevesszuk, hogy a weboldalt milyen eszkozokkel (mobil, pda), milyen szoftverekkel (keresok, hirgyujto, RSS) akarjuk feldolgozni egybol kijonnek a hatranyai.

(Pl a pixel perfekt gondokodas. Egy mobil kijelzoje vs 1024*768?, hmm)

De maradjunk most az asztali bongeszoknel es a cikk nehany allitasanal. En azt mondom, hogy nem ellenerveket mond hanem a CSS mellett szolo erveket csokkenti, kicsit ferditi.

Savszelesseg csokkenes:

1)A HTML kodbol kiszedett formazo elemek + felesleges talazat, spacer.gif hivatkozas stb soran csokken a meret viszont a komplex CSS fajl noveli.

a) En ahany oldal ujratervezest lattam a CSS novekedes nem erte el a HTML csokkenest

b) Senki nem mondta, hogy egyetlen fajlba kene tarolnunk az egesz site osszes fomrazo utasitasat. Sot! Elkulonithetjuk az altalanos dolgokat, majd hozzacsatolhatjuk a fooldalhoz a specifikus stilust.

Ez tehat nem a CSS ellen szol hanem egy rossz gyakorlatra hivja fel a figyelmet.

2) Az iro lebecsuli az oldal meret csokkenes elonyeit. Az osszes felmeresben a legfontosabb preferenciak egyike, hogy gyorsan toltodjon a site!
Ez alapvetoen meghatarozza a bongeszes "elmenyet". Egy modemen nagyon erezheto nehany KB is!
Orioban pl nyitolapon tobb mint 500spacer gif van...
(Probakent atterveztem a fomenujet UL listaval es CSS-sel:
23KB-rol 2+2KB-ra csokkent!!)

A Tablazatok egyik negativ mellekhatasa meg, hogy bongeszo nem tudja kirakni addig oldalt amig le nem jott egesz!. (Ez mondjuk a mozillaban optimalizalva van.) Mig egy CSS layoutnal szepen megjelenik egy-egy oszlop ha lejott.

Keresok:
A CSS nem a tartalommal veresenyzik. Hanem egy plussz elony. Ha 2 ugyanolyan oldalt osszehasonlitunk csak egyik osszevissza tablazatokat, fontokat stb hasznal masik pedig rendes HTML-t akkor utobbi nyer googlenel.

Tanulhatosaggal egyetertek. De ennek oka, hogy keves a jo irodalom. Masik pedig, hogy a weboldal keszitest mindenki minta alapjan csinalja. View Source. Kesz. Ha lennenek jo mintak akkor kezdok azt tanulnak.

Elerhetoseg:
Valoban. Attol hogy CSS meg nem biztos, hogy konnyebben elerheto, hasznalhato. Pl FIR technika. Vagy amikor egyszeruen meg szoveget se tesznek be hanem csak egy hatterkepet focimkent. Ilyenkor fuj CSS. Vagy megsem? Nem a technologiaval van baj hanem a hasznalataval. Igen lehet a CSS-t is rosszul hasznalni.

Vegul:
Meg kell talalni az egyensulyt es kompromisszunokat kell kotni. Nem szabad valakit elkuldeni azert mert bele mert irni egy table taget a kodjaba de torekedni kell minel tobb mindenre a CSS-t hasznalni ha formazasrol van szo.
4

Jól szóltál!

Bártházi András · 2004. Május. 14. (P), 12.41
Jól szóltál Jano! :) A lényeg, hogy tegyük helyre a CSS-t, viszont ne féljünk kihasználni a lehetőségeit, amennyiben lehetőségünk van rá!

-boogie-
5

Ave! Semmi értelme "vagy

tauri · 2004. Május. 15. (Szo), 11.31
Ave!

Semmi értelme "vagy az egyik vagy a másik" alapon gondolkozni, a kettő szerintem együtt használható.
A CSS bizony böngészőfüggő, sok minden másképp néz ki pl. Firefoxban, mint Explorerben, hogy a Konquerorról ne is szóljunk...
A táblázat pedig kevés magában. Szerintem egyszerűen egymásba kell őket ágyazni és kész.
Layoutra néhe ez egyszerűbb, néha az, designra mondjuk mindenképp CSS kell, a táblázat sok esetben nagyon buta.
De az éri meg csak ezt vagy csak azt használni. Legalábbis szerintem. Amelyikben egyszerűbb v. szebb v. gyorsabb, kinek szájíze szerint. Én ált. a szép ás gyorsban bízom, ami nem feltétlenül egyszerű...

Adios,
Tauri