ugrás a tartalomhoz

Megújult a Blogger.com

Bártházi András · 2004. Május. 11. (K), 09.11
A Google 2003-as felvásárlását követően új funkciókkal és számos nagyszerű, CSS alapú designnal gazdagodtak a Blogger.com szolgáltatásai. Mind a funkciók elég kellemesek, mind pedig a designok: erre a CSS szakma nagyjait sikerült megnyernie a Google-nak. Lássuk, mik is ezek az újdonságok:

A Blogger új ruhája


A legkellemesebb meglepetést nekem az okozta, hogy CSS alapúak a designok - a szabványosság eddig nem volt túl jellemző a Google-ra. Ennek kapcsán én reménykedem abban, hogy ez hatással lesz majd a keresőoldalára is, ezzel is példát mutatva a weben. A 26 darab CSS alapú designért olyan nagy nevek felelősek, mint Jeffrey Zeldman, Dan Cederholm, Todd Dominey, Dan Rubin, Dave Shea, és Douglas Bowman.

Egy másik érdekesség, hogy ezentúl e-mailben is tehetünk bejegyzést a blogba. Ezzel gyakorlatilag mobilról is tudunk bejegyzéseket készíteni, ha egy SMS->E-mail gateway-t használunk, amire Magyarországon úgy tudom, hogy mind a három szolgáltató lehetőséget kínál.

További újdonságként szolgál az eddig nagyon hiányzó hozzászólási lehetőség, mely tényleg közösségivé tehet egy oldalt. A hozzászólási lehetőséget bejegyzésenként be és kikapcsolni lehet, ahogy ez egy normál bloghoz illik.

A bloggerek ezúttal lehetőséget kapnak arra is, hogy bemutassák magukat: a profil oldalakon egy önéletrajz szerű oldalt (vagy az ízlésük szerintit) alakíthatnak ki. Ebből egy automatikus kivonat megjeleníthető a címlapon is.

Minden bejegyzéshez ezentúl egy oldal is hozzárendelődik, melyen megjelennek a hozzászólások is. Ez sem egy nagy dolog, mégis újdonság a Blogger-nél.

A személyre szabhatóság tovább nőtt, ezentúl feltételes elemeket is elhelyezhetünk az oldalunkon.

Kapcsolódó linkek:
 
1

Belső információk a váltásról

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 11. (K), 10.12
Douglas Bowman közölt némi elemzést a váltásról, melyben részletezi, hogy miként zajlottak az átalakítások. Ugyancsak ő hívja fel a figyelmünket, hogy az mp3.com is megújult, a legfrissebb CSS technikák felhasználásával. Nem semmi.