ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi PHP Konferencia összefoglaló

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 9. (V), 21.55
Azt reméltem, hogy minden nap tudok valamennyit tudósítani a konferenciáról, de ez több okból sem volt lehetséges. Egyrészt nagyon gyenge volt a használható WiFi sebesség, egy alkalommal 70 bájt / szekundummal sikerült letölteni leveleket. Másrészt viszont olyan jó társaság jött össze, hogy nem is igazán jutott időm számottevő hosszúságú összefoglaló készítésére. Így utólag tudok csak szubjektív összesítéssel szolgálni.

Viszlát Budapest - vizilabdázó híddal

Az első nap már ismert, ezért innen venném fel a fonalat. Kedden óriási téma mennyiségből lehetett választani, párhuzamosan négy teremben folytak a változatos témák részleteibe menő előadások. Kivételesen jó volt Sebastian előadása a PHP 5 XML feldolgozásról, így gyorsan sikerült áttekinteni azt, amit Christian workshopjáról lemaradva nem tudtam megismerni. Az SQLite előadás alapismeretekkel foglalkozott főképp, néhány fejlettebb témával. Ilia a lehetséges hibákra is felhívta a figyelmet, ami viszont nagyon hasznos volt.

A Tidy-ról szóló előadás, melyet ezután látogattam meg, egy már máshol is szerepelt téma újra prezentálása volt, tehát nem sok újat mondott. John ellenben olyan jól szerepelt a színpadon, hogy ezt kellene vetíteni minden előadónak végtelenítve, ha jó példát akarnak mutatni... A nagyteremben, ahol John előadása is volt, egy headset-szerű mikrofont kaptak az előadók. Zeev egyszer meg is jegyezte, hogy úgy érzi magát, mint Madonna :)

A délutánom további része a fóliák tökéletesítésével telt, amitől persze nem lett semmi kész (lásd lentebb), de legalább jobb lett. Este tartották az előadók számára szervezett vacsorát, melyen egyszerűen annyi fogás volt, hogy azt képtelenség volt megenni. Minden evőeszközre jutott valami, így egyik asztaltársammal Marcus Wolf-al arra tippeltünk, hogy a desszert után az utolsó megmaradt kanálhoz mit hoznak majd ki. Nem hoztak semmit szerencsére. Ezekután még néhány óra fólia tökéletesítés következett (meg kellett dolgozni a konferencia részvételért, és le kellett dolgozni a vacsorát - még akkor is, ha a billentyűzés nem a legjobb testgyakorlat).

PEAR workshop folyamatban

Reggel nem sikerült semmit időben elkezdeni, mert a résztvevők is álmosan és késve érkeztek, sőt a vetitőgép is öt percel idő után érkezett. Végtére is reggel nyolc órakor előadást tartani és hallgatni sem a legvidámabb. Dehát a résztvevők azért fizettek (nem is kis összeget), hogy minél többet kapjanak. Az előadás első fóliáján még éppen sikerült észrevennem egy hibát, mielőtt megnyomtam volna a teljes képernyősítő gombot. A nevem volt elírva. Itt lett végleges az előadás. Összességében előadásom sikeresen lezajlott, aki jelen volt, az nagyonis érdeklődött a téma iránt, sok kérdést kaptam, az időt emiatt sikerült teljes egészében hasznosan kitölteni (ami nem volt elmondható sok más előadásról). Érdekes módon előadás közben jöttem rá, hogy nincs teljes konzisztencia a statisztikai adatokban, amiket feltettem, de ritka az olyan statisztika, amiben van konzisztencia, nemde? A gyér érdeklődést az magyarázta, hogy Georg MySQL 4 újdonságokról szóló előadása (az a bizonyos - 'A király új ruhája' című) óriási érdeklődést vonzott. Aki nem oda ment, az gyakorlatilag aludt - beleértve a többi előadót is.

A nap folyamán még sikerült Ilia másik előadásán is részt venni, mely szerver optimalizálási ötletekkel szolgált. Az előadónak minden várakozásomat sikerült túlszárnyalnia, az operációs rendszer szinttől a webszerveren keresztül alkalmazás gyorsítási megoldásokat is adva, melyek nem igénylik a forráskód módosítását, vagy csak nagyon kis mértékben. Természetesen az egyes megoldások potenciális veszélyeire is felhívta Ilia figyelmünket.

Volker Apple laptopjával

Egy igazán kiváló előadás, mely mellett nem lehet elmenni, a MySQL szerverek menedzseléséről szólt grafikus felhasználói felületen. Sokat hezitáltam, hogy bemenjek-e, mert olyan igazi kezdő témának tűnt. Amikor odaértem (kis késéssel), akkor azonban fergeteges meglepetések tárultak elém. Kiderült, hogy az új MySQL adminisztrációs eszközök mögött a méltán világhírű FabForce DBDesigner tervezője áll. Még így is két percenként lehetett hallani a teremben az úúúúú, wáú, ééééé és hasonló meglepetést jelző megnyilvánulásokat. Kiderült, hogy megjelenés előtt áll egy Query Builder (lekérdezés szerkesztő), ami a bemutatottak alapján simán verhetetlennek ígérkezik. Mivel a program szerzője maga tartotta a bemutatót is, a felmerült kérdésekre, fejlesztési ötletekre azonnal tudott reagálni, így pedig az előadás egyfajta brainstorming lett, ami kifejezetten jótt tett a bemutatónak. Felmerült, hogy mi lesz a DBDesignerrel. Az információk szerint a MySQL cégnél teljesen újraalkotják a programot, hogy illleszkedjen az új termékskálába és jobban integrálódjon a többi programmal. Végül fontos információ lehet, hogy a Query Builder néhány héten belül alfa állapotban megjelenik a MySQL weboldalon (az Administator és a Control Center már letölthető).

Végül néhány véletlenszerű gondolat, melyeket meg szeretnék osztani:

  • A Weaverslave tényleg óriási, és egyre jobb lesz minden nap. Tessék kipróbálni (csak Windowsra)! Sikerült a szerző egy bemutatójának egy részén ott lennem.
  • A PHP 5 megjelenése talán nyár végére várható. Talán.
  • A PEAR iránt óriási az érdeklődés, minden magazin ezzel van tele (sikerült szerezni PHP Magazine példányokat is). Rengeteg előadás foglakozott PEAR csomagokkal, egy egész napos workshop erről szólt, a PEAR standon állandóan komoly érdeklődés uralkodott. Talán egyszer Norbi is publikálja az előadás fóliáit, és így a magyar PEAR előadás anyaga is eljut az érdeklődőkhöz.
  • Az előadók jelentős része Apple laptopot használt. Erre egy svájci résztvevő mutatott rá. Valóban. Jók is ezek az Apple gépek (khm).
  • A női résztvevők száma elenyésző volt. Brainstorming ötletünk az volt, hogy lehetne 'Miss PHP Conference' versenyt szervezni, melynek keretében megnyerhető lenne a következő konferencia belépője.
  • Mondták nekem, hogy sokan járnak biciklivel. Nem tudtam mit képzeljek. Annál sokkal többen jártak biciklivel. Öltönyben, szoknyában, ketten egy biciklin, motorral kiegészített biciklin, ...
  • Nem elhanyagolható, hogy a konferencia előadásainak fóliái szabadon elérhetőek lesznek valamikor a rendezvény webhelyén (három-négy hetet mondtak a szervezők).

Amszterdam - mindenhol ilyen

A konferencia napjait követően vettem a lehetőséget, és még szombat délutánig a városban maradtam, mégpedig egy kivételesen jó - és a város legalacsonyabb árait felvonultató - szálláson húztam meg magam, a Shelter Jordanban. Ez egy keresztény ifjúsági szálláshely, egyszerűen leírhatatlanul jó fej fenntartókkal a világ összes részéről (Hollandia, Dél-Afrika, Csehország, USA csak néhány példa). A vendégek összetétele hasonlóan sokszínű Chile-itől Íren át Etiópiai származásúig. Ennek megfelelően annyi mindenről lehet beszélgetni és eszmét cserélni, amiről csak akar valaki, a szolgáltások skáláját pedig akármelyik drágább szállás is megirígyelheti. Bárkinek csak ajánlani tudom, aki Amszterdam felé vetődik valami szerencse folytán. Az étel kiváló volt, az Open Mic Night pedig egyszerűen szenzációs! További személyes részleteket, Amszterdam elemzését turista szemmel a Weblabor találkozón tudom megosztani, hiszen nem ide tartozik. Kapcsolódó kérdések ide is jöhetnek, a nem idevalóakat viszont törölni fogjuk.

Végül, ha a fenti beszámoló felkeltette benned a vágyat hasonló rendezvényen való részvételre, akkor ne habozz, itt van a következő előadás absztraktokat fogadó rendezvény a PHP Works, Torontóban. Kinek a beszámolóját olvashatjuk legközelebb?
 
1

kmm · 2004. Május. 9. (V), 22.10
Na ez tuti nem volt semmi!!! Orulok, hogy magyar eloado is volt gratulalok hozza hogy sikerult kijutnod!

--
üdv: kmm...