ugrás a tartalomhoz

Hogyan készítsünk használhatatlan oldalt vakoknak?

Bártházi András · 2004. Ápr. 15. (Cs), 14.16
Az Országos Választási Iroda március végén tette elérhetővé a választási portál "vakosított", beszélő verzióját. A portál gyakorlatilag arról szól, hogy a vak felhasználóknak felolvasásra kerül az oldal tartalma, amit billenytyűzetről vezérelhetnek. Már maga a gondolat is totális hülyeség, de lássuk, miért?

Első körben a kezdőlapról kiindulva a vakosított része az oldalnak több kattintás után, jól elrejtve érhető el, a http://www.valasztas.hu/hangos/ címen. A választási lehetőséget már a címlapon a vak ember számára egyértelművé kéne tenni, és lehetségessé tenni számára, hogy a már vak oldalon folytassa tovább a böngészést.

A következő probléma, hogy a vakoknak van felolvasó szoftverjük, minek hát mégis akkor rengeteg pénzt arra pazarolni, hogy ilyen módon érhessék el az oldalt (persze az, hogy színészek olvassák fel a tartalmat gépi hang helyett, szép és nemes gondolat, azonban akkor ezentúl minden oldalon látható tartalomhoz egy színészt felvenni, és felolvastatni vele az új tartalmakat, szerintem amúgy is felesleges, és erőforráspazarló megoldás).

Kicsit nézzük meg, hogyan is működik az oldal? Első körben látszik, hogy itt bizony valami trükknek kell lennie, mert olyanokat ír, hogy nyomjunk le egy gombot ehhez és ehhez. Ezt a jelenlegi böngészőkben csakis javascript segítségével lehet megoldani. A forrást is megnézve, egyből látszik, hogy bizony, ráadásul csak a DOM modellt ismerő böngészővel, a billentyűnyomást lekezelő eseményvezérlő hozzárendelése miatt.

Tovább nézegetve a forrást, az is látható lesz, hogy Flash alapú hangokat kiadó szoftverrel van dolgunk, amihez szintén valamelyik piacvezető, ­*grafikus* böngésző szükséges. És akkor itt térjünk ki a Flash + Javascript megoldásokra. Valaki látott már olyan vak embert, aki grafikus felületű operációs rendszert használ alapból, a legújabb böngészők valamelyikével, és még a Flasht is sikerül neki hozzá letöltenie? A vakok tipikusan felolvasószoftvert használnak, többnyire konzolos (DOS-os) felületen, valamilyen szöveges böngészővel.

De nézzük, mi lenne akkor, ha mégis egy vak ember odáig jutna, hogy ilyen feltételek mellett eljut az oldalra, és megpróbálja használni. Megszólalna a Flash is, és a felolvasószoftvere is elkezdené felolvasni az oldal tartalmát...

Ráadásul nekem szélessávú kapcsolat mellett kifejezetten döcögött a hang (több szünet volt, mint beszéd), és teljesen használhatatlan volt a szolgáltatás.

Persze az oldal készítőit nem az vezérelte, hogy vakok számára elérhető oldalt készítsenek, hiszen a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége részéről is még az oldal elkészülte előtt jelezték nekik, hogy erre nincs szükségük. A cél nem lehetett más, mint a "user vakítás", jelen pillanatban a döntéshozók vakítása, hogy szépen aláírják a szerződést.

További kritika olvasható az Origó cikkében Szuhaj Mihálytól, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének informatikai csoportvezetőjétől.
 
1

lebutitott oldal

Jano · 2004. Ápr. 15. (Cs), 15.49
Vegul is elkeszult egy masik oldal http://www.valasztas.hu/vakbarat/index.html is ami nem olvas fel csak le van butitva. De ha megnezi az ember lathatja, hogy ott se kovettek a fejlesztok az elerheto utmutatokat.

1. Egyreszt az oldal szerkezet kialakitatashoz tablazatoktat hasznaltak

2.de ami meg nagyobb hiba: a menuknek CSS-bol fix meretet adtak igy IE alatt a gyengen latok nem tudjak a meretet novelni.

3. A menupontok linkjeibe be lehett volna irni a title tulajdonsagokat.

4. Kulon accesskeyt rendeltek minden menupoonthoz. De a menu nincs megismetelve az aloldalakon akkor vajon mi ertelme lenne megtanulni a gyorsbillenyuket. (az is kerdes honnan tudjak a honlapon vannak gyorsbillenytuk, bar lehet ehez van tamogatas felolvasoban?)
2

accesskey

Jano · 2004. Ápr. 15. (Cs), 16.19
Kiegeszites:

nehany nappal ezelott postoltam be gyorsbillentyukrol szolo irast, hogy legtobb billentyu mar le van foglalva. Na a valasztas.hu programozoinak sikerult pont belenyulni, ugyanis ok a szamokat valasztottak a menukhoz es ezek eppen az egyik kepernyo olvasoban vannak definialva az ablakok kezelesehez. billenytu lista. Ciki.
3

szemfényvesztés

manitu · 2004. Ápr. 17. (Szo), 15.54
A Vakinfó hasábjain már többször foglalkoztunk az elmúlt hónapokban a problémával, miszerint a "vakosítást" a profitorientált cégek önnön dicsfényük növelése, ill. eddig elzárt jószolgálati alapok megfejése érdekében igen jó hatásfokkal művelik.
Ami az EP választási oldallal történik, egyenes vérlázító, és mint nyilvánvaló csalás, büntetendő.
Megérne egy próbapert.
Nehezen viselem, amikor hülyének nézik az embert. Hallgattam a honlap referensének a védekezését: miszerint tulajdonképpen nem is vakoknak készült a hangos szájt, hanem gyengénlátóknak.
Feltételezem, hogy a liba még nem látott gyengénlátó embert. Mert ha látott volna, tudná, hogy a képernyőtartalmat nem képernyőolvasóval, hanem két(min. egy) szép szemével olvassa a delikvens, azaz véletlenül sem hang alapján tájékozódik a weboldalakon!