ugrás a tartalomhoz

VoiceXML 2.0 és Beszédfelismerés: W3C-ajánlások lettek

Bártházi András · 2004. Már. 19. (P), 08.10
Kicsit megkésve adunk hírt róla, de mindenképpen ajánlatos képben lenni a témában, hiszen a mobiltelefónia és az internet kapcsolata napjainkban is egyre meghatározóbb. A World Wide Web Consortium március 16-n két W3C-ajánlást adott ki, melyek a hangfelismeréssel, beszédfelismeréssel foglalkoznak, s melyek a jövőben várhatóan nagy szerepet fognak játszani a mobiltelefonoknál.

A VoiceXML (Voice Extensible Markup Language) 2.0 egy XML alapú leírónyelv, melynek a feladata, hogy a felhasználói interakciókat (beszéd, gombnyomások, digitalizált párbeszéd) a weben elérhetővé tegye. A Beszédfelismerés nyelvtani meghatározása (Speech Recognition Grammar Specification) 1.0 kulcsfontosságú a beszédfelismerés VoiceXML támogatásához és a fejlesztők ennek segítségével tudják feldolgozni a felhasználók válaszait. További - angol nyelvű - információk a sajtónyilatkozatban, az ajánlólevelekben és a W3C Hangos Böngésző Fejlesztési Terület (Voice Browser) oldalán érhetőek el.

A W3C magyar irodájának híre alapján. - (A W3C hírek magyar archívuma)

Megjegyzés: érdemes megtekinteni a W3C oldalán található oldal forrását, nagyon szép példa a szemantikus webre, a linkelések gépek számára értelmezhetővé tételére...