ugrás a tartalomhoz

Dunstan Orchard ötletháza

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 18. (Cs), 12.35
Dunstan Orchard azok közé a blogozók közé tartozik, akik nincsenek híján az ötleteknek, mindig saját igényeik szerint akarják formálni webhelyüket, így valódi önkifejezést megvalósítva azokon keresztül. Webhelyéről két érdekes ötletet szeretnék kiemelni, az egyik a hozzászólások sajátos navigációját, és azok hálós egymásra utalását valósítja meg, a másik az időjárásjelentésnek ad teljesen új értelmet.

Nézzül először az időjárás jelentést. Ahogy webhelyének colophon oldalán kifejti, az oldalak tetején látható rajzfilmes hatást keltő kép a háza felső emeletéről látható tájat mutatja. De nem egyszerűen egy rajzolt képről van szó, hiszen a fejléc mindig az aktuális weather.com által jelzett időjárási viszonyoknak (valamint napszaknak és éjszaka még a holdfázisnak is) megfelelően más és más. Így olyan lehetséges fejlécei vannak, mint az éjszakai havazás, a telihold szeles időben, vagy a részben felhős nappali látkép. A dinamikus kiválasztás hátterében PHP működik, és Dunstan még azt is fontosnak tartja megjegyezni, hogy a képeken látható birkák elrendezése és pontos irányultsága (szembeforduló, fekvő, stb.) a fényképek alapján precízen készült.

Másik érdekes ötlete a bejegyzéseinek hozzászólásaihoz kapcsolódik. A hozzászólások beküldésére használható űrlapja lehetővé teszi, hogy több korábbi üzenetre egyidejűleg válaszoljon valaki, így szálak használata a megjelenítésre nem lehetséges. Valamilyen vizuális segédeszközt azonban szeretett volna Dunstan adni a felhasználóknak, ezért kitalálta, hogy ha kiválasztunk egy üzenetet a hozzászólások közül, akkor annak felmenőit, és az arra adott válaszokat más-más színnel jelöli. Ez Mozillában már nagyon szépen működik, kicsit emlékeztet a levelek közötti böngészést megkönnyítő IBM vizualizációkra, s bár valószínűleg nem fogja megváltani a világot, érdekes újítás.