ugrás a tartalomhoz

Remail: az email újragondolása az IBM-nél

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 11. (Cs), 08.48
Mindannyiunknak napi eszközévé vált az email, egyre több levelet kapunk, legyenek azok az általunk igényelt levelezőlisták, hírlevelek vagy kéretlen reklámok. Az IBM a levelekkel töltött munkánkat próbálja megkönnyíteni a kutatólaborjában fejlesztett Remail nevű programmal. Az IBM kutatási eredményei alapján fejlesztett program az email, az azonnali üzenetküldés és a naptár funkcióit fogja össze új, innovatív ötletekkel.

Ahogy a Remail oldalának ismertetőjéből kiderül, elsősorban az email használólók által érzett válaszolási kényszer nagy nyomását szeretnék csökkenteni, megkönnyítve a beérkezett levelek rendezését, keresését, és új információ források bekapcsolását a levelezésbe.

A Remail a szokásos email protokollokon kívül RSS formátumban érkező hírek integrálását is lehetővé teszi a beérkező levelek közé, a hagyományos levelekkel egyenértékűen, így a gyakran látogatott weboldalak figyelése is rögtön elvégezhető az email kliensben. Ez azt jelenti, hogy a levelekre kifejlesztett új kategorizálási rendszert is alkalmazhatjuk RSS-ben érkező információkra is. A kategorizálási rendszer annyiban tér el a hagyományos levelezőprogramok levelesládáitól, hogy egy levél több kategóriába is tartozhat, tehát például a bejövő levelek közül nem szükséges elmozgatnunk egy levelet, ha más kategóriában is látni szeretnénk. Ráadásul a kategóriák sorrendjét mi határozzuk meg, nem kell az abécé sorrendre hagyatkozni.

A szálakat teljesen új nézetekkel ruházták fel, egyrészt gyorssegítséggel a becsukott szálak fölé vitt egérre adott válaszul, másrészt egy könnyen érthető gráffal a levelek olvasásakor, mely segítségével az aktuális üzenet viszonyát a többi üzenethez szempillantás alatt megállíthatjuk.

A programba épített naptár szolgáltatás lehetővé teszi, hogy beérkezett leveleket (vagy RSS híreket) időpontokhoz rendeljük, illetve a szokásos naptár funkciókat is elérhetjük. A program képes intelligensen felismerni a levelek szövegében szereplő dátumokat, így egyes napokra utaló levelek automatikusan kikereshetők.

Végül a program azonnali üzenetküldési szolgáltatással is bír, mely a levelezésnél egyszerűbbé teszi a gyors üzenetváltást. Gyakran azért nem alkalmaznak gyors üzenetküldési szolgálatatást az email helyett, mert a chaten elhangzottak könnyen elvesznek, és csak a levelek tartalmát lehet korrektül megőrizni. Nos, a Remail képes a chates folyamatok lementésére, sőt szálakhoz csatolására, így a beszélgetéseket oda menthetjük a levelezésünkben, ahol annak a legjobb helye van. Ennek következtében a kereséseink során is rá fogunk bukkani az üzenetváltásos beszélgetésekben tárolt információkra.