ugrás a tartalomhoz

Közfelháborodást kelt az AOL új(!) Netscape Navigátora

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 17. (Sze), 12.17
Nem, nincs április elseje, úgy tűnik az AOL Time Warner valóban dolgozik egy új Netscape Navigator nevű programon. Ebben az esetben nem egy hagyományos értelemben vett böngészőről van szó azonban, hanem a Netscape.com portál szolgáltatásait könnyebben elérhetővé tevő asztali alkalmazásról. A Netscape felhasználók felháborodását leginkább az váltja ki, hogy a márkanevet tulajdonló AOL "játszadozik" a "halottnak tekintett" Netscape Navigator névvel, és gyakorlatilag az Internet Explorert indító programmá süllyesztette le a márkát.

Egy - az új programot ábrázpló kép - többek között a korábban Netscape alkalmazottként a Composeren dolgozó (most pedig a NVU-t fejlesztő) Daniel Glazman blogjában is feltűnt. A képen egy asztalon futó alkalmazást láthatunk, mely a Netscape.com különböző részlegeihez nyújt gyors hozzáférést. Az ablakon belül futó szövegként jelennek meg az aktuális hírek, a körben található gombokra történő kattintáskor pedig kis előugró ablakokban jelennek meg az aktuális információk. Továbbkattintás esetén az alapértelmezett böngésző indul el.

Éppen ezzel van a Netscape rajongóknak a legnagyobb problémája, azaz, hogy egy böngésző indító programmal fogja az AOL lerombolni a Netscape mint asztali web-kliens márka megmaradt becsületét. A The Inquirer oldalon Fernando Cassia jelentetett meg egy cikket, melyben élesen bírálja az AOL lépését, és felhívja a Netscape hívek figyelmét, hogy a SaveNetscape.org oldalon írják alá az AOL-nak szánt petíciót, melyben arra kérik a céget, hogy inkább folytassa a Netscape márka használatát böngészők kiadására, hiszen az most már sokkal kevesebb munkát igényel, mint korábban.