ugrás a tartalomhoz

A kép-térképek újragondolása

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 17. (Sze), 09.29
Tudjuk, hogy a kép-térképek ideje lejárt. Manapság már nem egy nagy képhez rendelt klikkelési régiókkal bűvészkednek a tervezők, hanem ezer apró kis darabra szabdalják a képeket és táblázatokkal (vagy jobb esetben CSS-el) rakják össze végül az egészet. Stuart Robertson azt a kérdést teszi fel, hogy nem lehetne-e mégis hasznát venni a kép-térképek tervezési előnyeinek, tudnillik hogy csak az interakciókban aktív területekre kell koncentrálni.

A VisitDeadEnds.com oldal eléggé impresszív használatát mutatja be ennek a technikának, mely átlépve a nagy háttérkép alkalmazásának hátrányán inkább a jó megjelenésre és egyszerű kialakításra koncentrál, a régebbi böngészőkben történő használhatóságot is szem előtt tartva.

A belső oldalakon látható nyitott könyv fülecskéinek kialakításáról szól az A List Apart aktuális cikke, mely bemutatja, hogy miként lehet a linkeket és azok pozícionálását elrendezni, hogy a kép-térképek előnyeit ki tudjuk aknázni. Mivel a kép fölé mozgatott rétegekről van szó, ezért a kép-térképeknél annyival többet is tud ez a megoldás, hogy az egér eseményekre is reagálni képes a fülek szövegének felragyogásával.

Sajnálatos hátránya a módszernek, hogy egy nagy kép egyben történő letöltését igényli, mely egy ideig az oldalt "láthatatlanná" teszi. Ezt azonban visszaadja a tervezési idő lerövidülésével, és valójában ha nem ilyen nagy volumenben alkalmazzuk, akkor ezt a hátrányt is elkerülhetjük.