ugrás a tartalomhoz

A HTML Alkalmazások szabadalma

Hojtsy Gábor · 2003. Dec. 13. (Szo), 11.21
A Microsoft december kilencedikén nyerte el az 1999 májusában kérvényezett HTML Alkalmazás szabadalmát. A technológiát már valójában eléggé régen támogatja operációs rendszereiben, így újdonságról nem beszélhetünk. A kérdés inkább az, hogy a szabadalom bejegyzésével más rendszereken megjelenhetnek-e majd hasonló alkalmazások.

A 6662341-es számot kapott szabadalom a Microsoft webhelyén már régebben dokumentált "HTML Application" technológiát fedi le, mely a hagyományos HTML kódok használatával teszi lehetővé asztali alkalmazások felületének készítését.

Windows rendszereken csupán .hta kiterjesztéssel kell elmenteni egy HTML állományt ahhoz, hogy a HTML alkalmazások futását kipróbálhassuk. Ilyen felületet használ a Windows néhány beépített alkalmazása, de a kiterjesztett PHP dokumentációban is van ilyen böngészési lehetőség.

A megoldás előnyei közé tartozik, hogy a széles körben elterjedt és ismert HTML nyelvet használja a felületek leírására, amely segítségével könnyen és gyorsan lehet igényes felületeket készíteni az operációs rendszer felületi megkötéseinek nagyrészét átlépve, az unalmas szürke vezérlőket elhagyva. Ezzel a Windows alkalmazások készítésére sokkal szélesebb körnek lehetősége nyílik, mintha C-vel vagy C++-val kellene dolgozni. A HTML alkalmazásokat mindig az operációs rendszerbe épített böngésző futtatja, így ezzel további szálak szövődnek a Microsoft böngészője és az operációs rendszer között.

A szabadalom bejegyzését követően most már az a kérdés, hogy ez mennyiben fogja befolyásolmi a többi oparációs rendszer gyártót abban, hogy hasonló megoldásokat támogasson. Vajon kénytelenek lesznek-e megkerülő megoldásokat használni, elkerülendő a Microsoftnak fizetendő licenszdíjakat?